Ebubekir Hazım Tetepran Roman Ödülü Adnan Binyazar’a verildi

Çankaya Belediyesi’nin desteği ve Hikmet Altınkaynak öncülüğündeki Niğde Platformunun girişimleriyle bu yıl birincisi düzenlenen Ebubekir Hazım Tepeyran roman ödülü; TahsinYücel, Osman Şahin, Hikmet Altınkaynak, Metin Celal, Ahmet Yıldız ve Hilal Erken’den oluşan seçici kurul tarafından  ‘Ölümün Gölgesi Yok’ adlı yapıtıyla Adnan Binyazar’a verildi.

TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi Marmara Salonunda yapılan panel ve ödül törenine çok sayıda izleyicinin yanı sıra fikir, sanat ve edebiyat dünyasının önemli isimleri ile akademisyenler katıldı.

Ödül töreni öncesinde Hürriyet gazetesi kültür ve sanat yazarı Doğan Hızlan’ın yönettiği ‘Romancılığımız ve Ebubekir Hazım Tepeyran’ başlıklı panelin açılış konuşmasını Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ulusoy ve edebiyatçı Hikmet Altınkaynak yaptı. Ebubekir Hazım Tepeyran’ın devlet adamlığı, edebiyatçı kişiliği ve eserleri hakkındaki konuşmalardan sonra söz alan Tahsin Yücel, Küçük Paşa romanının edebiyatımızdaki yerine değindi. Edebiyatçı Yüksel Pazarkaya ve  Osman Şahin ise ödül alan Adnan Binyazar’ın yazım hayatı ve yapıtları hakkında birer konuşma yaptılar.

Panel ve Ödül Törenine, 22.Dönem Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, Mimar şair Cengiz Bektaş, Tepeyran’ın akrabalarından Uğur Soylu, Niğde doğumlu edebiyatçı Adil İzci, Niğde’li  ressam Şaban Tuncer, Yıldız Üniversitesi eski rektörü ve Üniversitelerarası Kurul eski başkanı Prof. Dr Ayhan Alkış, yayıncı Vahit Mahmatlı, şair ve yazar Yalvaç Ural, Arif Yalçın, Özdemir Özkan, Burhan Alkış, Ali Kıvrakdal ve çok sayıda davetli katıldı. Türk edebiyat tarihinde önemli bir yere sahip ve yirminci yüzyılın ilk köy romanı kimliği taşıyan Küçük Paşa’nın Inkılap Yayınları tarafından yapılan yeni baskısı ödül törenine katılan tüm konuklara dağıtıldı.

Niğdeli araştırmacı yazar Ömer Fethi Gürer, projenin ilk aşamasından itibaren süreç içinde yer alıp, roman ödülünün desteklenmesi için Niğde Valiliği ve Niğde Üniversitesi nezdinde girişimlerde bulundu. Kapadokya’nın Başkenti Niğde adlı eserinde Tepeyran’a geniş yer veren Gürer, mahalli basında çeşitli defalar Tepeyran roman ödülü ile ilgili makaleler yazdı.

Rahatsızlığı nedeniyle dedesi Ebubekir Hazım Tepeyran adına düzenlenen roman ödülü törenine katılamayan ancak tören sonrası telefonla ulaştığımız Türk edebiyatının çınarı Oktay Akbal, gelenek haline gelmesini arzu ettiği bu ödüle Niğde’nin sahip çıkmasını arzu ettiğini belirterek, dedesine ait eski eşyayı, evrak-ı metruke  ve tarihi değer taşıyan ve birçoğu Tepeyran tarafından çekilen fotoğrafları, kurulması düşünülen Kent Müzesi dahilinde oluşturulacak Hazım Tepeyran bölümünde sergilenmek üzere  bağışlayacağını söyledi. Bor’da kurulan Halil Nuri Yurdakul müzesinin buna örnek olmasını arzuladığını da sözlerine ekledi.

Haber : Alper Göncü









Editör: TE Bilişim