Bu yıl ikincisi düzenlenen Ebubekir Hazım Tepeyran  roman ödülü İnci Aral’ın Şarkını Söylediğin Zaman” adlı eserine verildi.

 

 Geçtiğimiz yıl Adnan Binyazar ilk kez düzenlenen ödülü almıştı.Bu yılda İstanbul TÜYAP kitap fuarında  18 Kasım günü düzenlenecek bir etkinlikle ödül sahibine sunulacak.  Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabında  Ebubekir Hazım Tepeyranın yaşamını detayları ile anlatan gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer Ebubekir Hazım Tepeyran ve  Roman Ödülü ile ilgili şunları söyledi-“Niğdeli Ebubekir  Hazım Tepeyran Osmanlı döneminde  nazırlık makamına kadar yükselmiş farklı illerde  valiliklerde bulunmuş ve Cumhuriyet döneminde  milletvekiliği de yapmıştı. Osmanlı Nazırı iken  Milli Mücadele hareketine destek sağladığı gerekçesi ile idama da mahkum edilen ve  sadrazamın değişimi ile affa uğrayan Hazım Tepeyran edebiyat yanında farklı sanat alanlarına da ilgi duyan bir idareci olmuştur. Fotoğraf ve resim  yanında müzik ile de ilgilenmiş ve gazetelerde yazar olarakta görev almıştır. Niğde’de yetişen ve saraya kadar yükselen, Cumhuriyet döneminde önemli görevlerde alan Ebubekir Hazım Tepeyran yazdığı Küçük Paşa romanı da ilk köy roamnlarından sayılmaktadır.Bu nedenle hemşehrimiz Hikmet Altınkaynak öncülüğünde bir Ebubekir Hazım Tepeyran Roman Ödülü verilmesi için başlatılan çalışmalar olumlu sonuçlanmaış ve Yazar Hikmet Altınkayank büyük emeği ile bu alanda önemli  yol alınmıştır.Çankaya Belediyesi konuya yaklaşımında Niğdeli Belediye Başkanı Bülent Tanık  desteği de önemlidir.  Niğde’de yetişen çok sayıda önemli değer içinde devlet adamlığı,yazarlığı ve sanata ilgisi ile Ebubekir Hazım Tepeyran yeniden halkımızın tanımasına vesile olan Hikmet Altınkaynak ‘a ve seçici kurul ile destek verenlere teşekkür ediyorum.Bu bağlamda Niğde için önemli bir girişimin oluşmasına vesile oldular. Umarım gelecek yıl Niğde Üniversitemiz ile sağlanacak işbirliği sonucu Hazım Tepeyran için Niğde ilinde de bir etkinliğin sağlanması gerçekleşir.”

Çankaya Belediyesi’nin Niğde Kültür Sanat Platformu ile birlikte Türk romanının öncülerinden Ebubekir Hazım Tepeyran adını yaşatmak amacıyla verdiği“ Tepeyran Roman Ödülü”, seçici kurulu Tahsin Yücel başkanlığında ve Hikmet Altınkaynak yazmanlığında toplandı, Osman Şahin, Güray Öz, Metin Celal ile Ahmet Yıldız’dan oluşan kurul “Şarkını Söylediğin Zaman” adlı yapıtıyla İnci Aral bu yıl ödülü verdi. İnci Aral’a ödülü 18 Kasım’da saat 17.00’de TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda takdim edilecek.Ödül töreninde ayrıca Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Hikmet Altınkaynak, Metin Celal, Timuçin Esen, Ömer Fethi Gürer, Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, Yüksel Pazarkaya, Prof. Dr. İlter Uzel, Osman Şahin, Lokman Zor “Edebiyatın Nabzı ve Tepeyran Roman Ödülü” konusunda birer konuşma yapacaklardır.


Yazar Ömer Fethi GÜRER bildirdi.








İNCİ ARAL (D.1944 )


1944'te Denizli’de doğdu. Manisa İlköğretmenokulu'nu ve Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü bitirdi. Samsun Manisa ve İzmir'de ve Gazi Eğitim Enstitüsü'nde öğretmenlik yaptı. Yazmaya 1977’den itibaren dergilerde yayınlanan öyküleriyle başladı. İlk öykü kitabı 1979’da yayınlanan "Ağda Zamanı." Bu kitapla Akademi Kitabevi 1980 İlk Kitap Öykü Başarı Ödülü’nü aldı. Kahramanmaraş’taki toplumsal olayları anlattığı "Kıran Resimleri" 1983’te yayınlandı. Bu kitapla da Nevzat Üstün Öykü Ödülü’nü kazandı. Kitap 1989’da Fransızca’ya çevrilip yayınlandı. Öykü ve romanlarında genellikle kadın-erkek ilişkilerini sevgiyi kadının kimliğini bağlılık ve özgürlük sorunlarını ele aldı. 
Bakımlıyız.Com - İnci Aral Biyografi-İnci Aral Kimdir?
 

ESERLERİ 

ÖYKÜ

Ağda Zamanı (1979)
Kıran Resimleri (1984)
Uykusuzlar (1984)
Sevginin Eşsiz Kışı (1986)
Gölgede Kırk Derece (2000)


ROMAN

Ölü Erkek Kuşlar 1991
 
Yeni Yalan Zamanlar 1994
Hiçbir Aşk Hiçbir Ölüm 1997
 
İçimden Kuşlar Göçüyor 1998
 
Kıran Resimleri 1999
Mor (2003)
 
Two Stories 2004
Uykusuzlar (2005)
Taş ve Ten (2005)
Ruhumu Öpmeyi Unuttum (2006)
Safran Sarı (2007)
Yeşil (2007)
Unutmak (2008)
Ruhumu Öpmeyi Unuttum 2009
Sadakat (2010)

ANLATI

Anılar İzler Tutkular 2009
 

ÖDÜLLERİ 

1980 Akademi Kitabevi İlk Kitap Öykü Başarı Ödülü Ağda Zamanı ile
 
1983 Nevzat Üstün Öykü Ödülü Kıran Resimleri ile
 
1992 Yunus Nadi Roman Ödülü Ölü Erkek Kuşlar ile

 

 

Editör: TE Bilişim