Türk sanatının en güzel süsleme sanatlarından olan ebru, ilçemiz Çiftlik te hayat buluyor.



Çiftlik Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Gonca Demirtaş haber verdi...



 Ebru Çiftlik İlçesi'nde Hayat Buluyor.

    Türk sanatının en güzel  süsleme sanatlarından olan ebru, ilçemiz Çiftlik ’ te hayat buluyor.  Çiftlik Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Gonca Demirtaş ’ ın verdiği bilgiye göre , Mustafa Kemal Ortaokulu’nda akşam saatlerinde  yapılan ebru kursuna yoğun ilgi var.


Kursiyerlerin çoğunluğunu ise öğretmen olması  ilgi çekici , Kurs öğretmeni  Çiftlik Lisesi Resim öğretmeni  Dilek KAYA “ Her ebru kendine has özellikler taşıyor birbirinin aynısı ebru yok her seferinde farklı  eserler ortaya çıkıyor, diyerek  bu sanatın yaşatılmasının ve öğretilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

 

Ebru Sanatı Nedir? 

Osmanlı dönemine dayanan ve o dönemin kuralı olan usta-çırak ilişkisi mevcuttur ebru sanatında. Sanatçının iradesi dışında birçok olaydan ve durumdan etkilenebilir. Renklerin suyla dansı,renklerin uyumu ya da renklerin ahengi şeklinde adlandırılır çoğu zaman ebru. Farsça’da bulut,bulut gibi anlamına gelen ebri’den almıştır adını bu sanat.

 Birbiri İçine Geçmiş, Ancak Karışmamış, Bakışla ayırdedilebilecek şekilde duran renk Ve Şekillere "ebru" Denir. Sanat Olarak Ebru, Su Üzerine Serpiştirilen Sıvı Boyanın Rasgele Bezendiği Şekillerin Ve Bu Şekillere Müdahele Edilmesiyle Meydana Gelen Figürlerin Kağıda Aktarılarak Sergilenmesidir. Ebru Sanatının Diğer Bir Özelliği De Geleneksel Türk El Sanatlarından Olmasıdır.

Birçok Eski Eserde Süsleme Amacıyla Kullanılan Ebru, Geleneksel El Sanatlarımızdan Olmasına Rağmen Yakın Zamana Kadar Unutulma Tehlikesi İle Karşı Karşıyaydı. Dünya Çapında Çeşitli Milletler Tarafından Sahiplenmeye Başlanmış, Bazı Ülkelerde Ebru Yapımı Sırasında Kullanılan Malzemeleri Üreten Firmalar Boy Göstermişti. Ebru Sanatında Son Devrin Piri Merhum Mustafa Düzgünman Gerek Yetiştirdiği Öğrencilerle Gerek Bu Sanata Kazandırdığı Anlayışla Manevi Hazinelerimizden Birinin Payidar Kalmasında Büyük Rol Oynamıştır.




Ebru Yapımına Başlamadan Önce Tekne Kitreli Su İle Doldurulur.

Ebru Teknesi Basitçe Alüminyum Bir Baklava Tepsisi Gibidir. Kitre Bir Bitkinin Özü Olup Baharatçılarda (attarlarda) Satılır. Sinme Bir Avuç Veya Tepeleme İki Çoba Kaşığı Kitre İki Litre Kadar Su İçinde 2, 3 Veya 4 Gün Bekletilerek Kitrenin Su İçinde İyice Şişmesi Sağlanır. Şişen Kitre Su İçinde El İle Yoğurularak Suya Karışması Sağlanır. Kitreli Su Boza Kıvamında Veya Az Seyreği Olmalıdır. Hazırlanan Sıvı İnce Bir Tülbent İle Süzülerek Temizlenir. Son Haliyle Tekneye Yavaşça (köpürtmeden) Boşaltılır. 

Ebru Yapımında Toprak Boya Kullanılır.

Değişik Renklerde Toprak Boyalar Ayrı Ayrı İki Cam Yüzey (veya Seramik, Krom) Arasında İyice Ezilir. Ezilme Esnasında Hafif Su Katılır. Ezilme Sonrasında Meydana Gelen Çamur Benzeri Boyaya Sığır Ödü Katılarak 15 Gün Veya Bir Ay Kadar Bekletilir.boyanın Öd Asidiyle Pişmesi Sağlanır. Beklemeden Sonra Mamül Sulandırılarak Kullanılır. Boya Açılmıyorsa Öd Katılır. Rengi Açmak İçin Su Kullanılır. 




Bir Ebru Bir Defa Yapılabilir.

Hazırlanan Boyalar Fırça Veya Metal Çubuk Yardımıyla Daha Önce Hazırlanmış Olan Kitreli Suyun Üst Yüzeyine Damlatılır.boyaların Açılmasını Ve Şekillerin Yuvarlaklığını Kesin Olarak Bilemeyiz. Ancak Fikir Sahibi Oluruz. Yaptığımız Ebrunun Tam Olarak Nasıl Olacağını Değil Neye Benzeyeceğini Bilebiliriz. Bu Yüzden İki Defa Aynı Ebruyu Yapmak İmkansızdır.




Kağıt Tekneye Serilir, İş Tamamlanır.


Kağıt Düzgünce Tekne Üzerine Bırakılır, Görüntünün Kağıda İşlemesi Sağlanır. Kağıt Temiz Bir Ortamda Kurumaya Bırakılır.







Editör: TE Bilişim