Niğde’nin Çiftlik İlçesine bağlı Çınarlı Köyünde Çınarlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin düzenlediği 9. Sıla-i Rahim Şenlikleri önceki gün Hayrat Önü mevkiinde gerçekleştirildi.


Çınarlı Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhterem Erkılıç,  Çınarlı Köyünün Hayrat önü mevkiinde yapılan “9. Sıla-i Rahim Şenlikleri”ndeki konuşmasında; Dernek Başkanlığını yürüten, yakalandığı amansız hastalıktan kurtulamayıp ebediyete intikal eden Ahmet Ceylan’a Allah’tan rahmet dileğinde bulundu.

“Sıla, ulaşmak ve kavuşmak anlamlarındadır” diyen Erkılıç; “Türkülere, şiirlere, hasret ve hüzün dolu sözlere konu olmuş; Ana-baba özlemi, vatan hasreti gibi duyguları yansıta biraz özlem, biraz hasret ve bir iç çekiştir sıla. Rahim kelimesi ise rahmetten gelir. Rahmet acımak ve şefkat duymak gibi anlamlar taşır. Sıla-i Rahim ise akrabalık, hısımlık ve yakınlık gibi insanın seçimle elde ettiği değil de, kaderin bir araya getirdiği beşeri yakınlığı ifade eder. Genel manada baktığımızda ise sıla, akrabalara kavuşmak anlamında olup, şefkat, merhamet, yardım, görüşme ve ziyaret anlamındadır” dedi.

9. Sıla-i Rahim Şenliklerinde buluşmanın önemine vurgu yapan Erkılıç; “Amacımız bir şeyler yiyip içmekten ziyade sadece kaynaşmak, sıkıntılarımızı ve dertlerimizi paylaşmak, sevinç ve mutluluğumuzu yükseklere çıkarmaktır. “Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır” hadisi şerifin ışığında birlik ve beraberliğimizi bozmayalım. Birlik ve beraberlik içerisinde çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur” diye konuştu.

Türkiye’ye dalga dalga sevgi ve hoşgörünün yayılmasını temenni eden Erkılıç; “Sorunlarımızı konuşarak, birbirimizi anlamaya çalışarak çözebiliriz. Yıkıp yakmak yerine konuşmaya çalışalım. Kardeşliğimizi ortadan kaldırmak, kin ve nefret tohumları ekmek yerine bir ve beraber olalım. Birbirimizi sevmeye gayret gösterelim. Bu cennet vatan ülkesinin değerini bilelim. Bunu başardığımızda yeniden tüm dünyanın hayranlıkla izlediği gelişen ve büyüyen bir ülke olmanın gururunu hep birlikte yaşayalım. Bunu başarmaya mecburuz” dedi.

Çınarlı Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhterem Erkılıç; “Çünkü üzerimizde bizlere bu cennet vatanı bırakan aziz şehitlerimizin ve ecdadımızın hakları vardır. Onlara karşı borçluyuz ve sorumluyuz. Bu sorumluluktan hiçbirimiz kaçamayız. Bizler bu vatanı bedava bulmadık. Bu kutsal vatan toprağının her karışında aziz şehitlerimizin kanları vardır. Bunun için de daha çok çalışmak ve birlik içerisinde yaşamak mecburiyetindeyiz” şeklinde konuştu.

Melendiz Ovasında tarım arazisi sulanmayan tek köyünün Çınarlı olduğunu belirten Çınarlı Köyü Muhtarı Kadir Vezir; “Bu sorunun da Sıyma Deresine bir baraj yapılarak aşılacağını düşünüyoruz. Yapılacak baraj sayesinde göçler önlenmiş olacak ve Alıçlı Mahallesinde 3 Bin dönüm tarlanın sulanması sağlanacaktır” dedi.

Köylerine aldıkları hizmetleri belirten Köy Muhtarı Kadir Vezir, söz konusu hizmetleri şu şekilde sıraladı:

“Sıyma Deresine bir gölet inşaat ettirdik. Kanalizasyon ve altyapı, 8 Bin m2 kilikti parke, Camiye şadırvan ve tuvalet, Mezarlık çevresine tel örgü, İskan Evleri parsellerinin teslimi ve 11 konutun yapılması hazırlıkları, 1 Adet Cenaze yıkama aracı, Murtaza Köyünden gelen suyun drenaj çalışması, Kuyucak mevkiine bir çeşme yapılması, Alıçlı Mahallesi Camii çatı ve onarımı, Köy Camisi ve onarımı, Camiye 50 Kişilik ek ibadethane, Cami Meydanına Meydan çeşmesi, Hayrat önündeki çeşmenin onarımı, Boyralı mevkiindeki çeşmenin onarımı, Üç kuyuyu birleştirerek 15 m. Uzunluğunda bir havuz ve çeşme yapımı, Köyün alt kısmındaki yolun yeni açılarak kilitli parke döşenmesi, Alıçlı-Çınarlı yolu ile Azatlı-Çınarlı yolunun genişletilmesi, Anardı yolunun yeniden yapılması, Kömürcü sınırına yeni yol, Kanlı Ağıl, Kuyucak, Alıçlı Mahallesi ara yol, Sıyma deresi yolunun yapımı, Cami yanına sponsorlu bakkal, Hacıabdullah yolu ile su depolarının onarımı yapılmıştır.”

 

Editör: TE Bilişim