Niğde Üniversitesi 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin Yıldönümü dolayısıyla “Çanakkale’yi Anlayabilmek” konulu konferans düzenledi.


Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Arabacı’nın konuşmacı olarak katıldığı programa Rektör  Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Metin Yıldırım ve Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kutsi Savaş Erduran, Bor Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Bilge Karatepe, akademik ile idari personel ve öğrenciler katıldı.


Program, Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.


Çanakkale Destanı’nı ve milletimizin bu destandaki fedakârlığını anlatarak sözlerine başlayan Doç. Dr. Arabacı, Çanakkale’nin değerlendirilmesi gereken yönleri ve günümüze çıkartılması gereken mesajlarının olduğunu vurguladı.

1915’in şartları düşünüldüğünde Çanakkale’nin, bütün milletin yüreğinin attığı, nefeslerin tutulduğu bir yer olduğunu kaydeden Doç. Dr. Caner Arabacı; “ Neden yürekler orada atıyor ve neden nefesler tutuluyor? Çünkü Çanakkale gittiği zaman siz gidiyorsunuz, devletiniz gidiyor, payitahtınız gidiyor, baştan eziliyorsunuz, cihan devletiniz yok oluyor” dedi. İngilizlerin Çanakkale’ye gelirken, “Türk toplumlarını kirleteceğiz, elde edeceğiz, Ayasofya’nın alnına haç dikeceğiz” dediklerini belirten Doç. Dr. Caner Arabacı; “Yani hedef tam bir haçlı hedefiydi. Ama millet bunun farkındaydı. Çünkü Çanakkale, yüreklerin ortak çarptığı, gözlerin ortak dikildiği bir yer” diye konuştu.

Birinci Dünya Harbi’nin batı medeniyetinin insanlığa korkunç bir hediyesi olduğunu, 20 milyon insanın bu harpte öldüğünü söyleyen Doç. Dr. Arabacı, İkinci Dünya Harbi’nin de yine batı medeniyetinin insanlığa dehşet verici bir hediyesi olduğunu belirterek yine bu harpte de 60 milyona yakın insanın öldüğünü belirtti.

Doç. Dr. Caner Arabacı programın devamında Çanakkale Savaşı ve sonrası hakkında detaylı bilgiler vererek konuşmasını sonlandırdı.

Salonda bulunanlar tarafından büyük beğeni toplayan sunumun sonunda Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, konuşmacı Doç. Dr. Caner Arabacı’ya teşekkür plaketi takdim etti.

 

  
Editör: TE Bilişim