Bor Belediyesi ve Bor Balkan Türkleri Derneğinin ortaklaşa düzenlediği 'Evladı Fatihan' gecesi Kayabaşı Park konser alanında yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.

MÜBADİLLERDEN RESİM SERGİSİ
Programda ilk olarak Gostivar Şelale Parkta Birinci Kuşak mübadillerinin siyah beyaz resim sergisi düzenlendi.

EVLAD-I FATİHAN GECESİ
Saatler 21.00’i gösterdiğinde de ise Kayabaşı Park Konser alanında 'Evladı Fatihan' gecesi programı başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar gerçekleştirildi. Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Denetleme kurulu Başkanı ve Balkan Türkleri Derneği Üyesi  Necmi Pişkin’in  Göç esnasında yaşanan acılarla ilgili yaptığı duygusal konuşmasının sonunda şunları dile getirdi ; Hala aynı denize bakıp hüzünlenen aynı şarkılarla ağlayan kültürleri birbirlerine çok benzeyen sevinç, üzüntü, kaygı, nefret acı ve mutluluk hepsi bir arada yaşanıyor. Yunanistan doğumlu ilk mübadiller artık 90 yaş üzerinde. İkinci kuşak mübadiller ise yaşanan acıları büyüklerinden duydukları kadarını biliyorlar. Birinci kuşak mübadiller ise memleket hasretiyle bu dünyadan sesizce göçüp gitti Ben mübadilleri kırlarda toplanan çiçeklere benzetirim. Hani bahar gelmişte her taraf rengarenk Çiçekler açmıştır. Koparıp koparıp evdeki kavanoza koyarsın ya solar dökülür kurur. Mübadillerde kırlardan koparılan çiçekler gibiydiler ve  onlar toprağında güzeldiler. Mübadil aileler atalarının vasiyeti üzerine mezarlarına serpmek için bir avuç toprak  ve bir şişe suyun peşinden memleketlerini ziyaret ediyor. Onların doğdukları şehirlerini köylerini, mahallelerini ibadet ettikleri kutsal yerleri görmek ve bir zamanlar atalarının yaşadığı topraklara ayak basmak istiyorlar. Kendi özel tarihlerine ve kültürlerine ait izleri sürüyorlar. Bende bir vesileyle balkanları ziyaret etme fırsatı buldum diyen Necmi Pişkin konuşmasının sonunda Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözüyle ’’ ONLAR KAYBEDİLMİŞ TOPRAKLARIN AZİZ HATIRALARIDIR. RUHLARI ŞAD MEKANLARI CENNET OLSUN  Diyerek sözlerini bitirdi. ardından Bor Belediye Baskanı Sıtkı Erat, Eski Milletvekili Mümin İnan ve Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen’in Konuşmasıyla süren program çeşitli etkinliklerle devam etti.

MÜBADELEDE YAŞANAN ACILAR
Programda bir konuşma gerçekleştiren Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, mübadele esnasında çok büyük acılar yaşandığını söyledi. Erat konuşmasının devamında, “Cenab-ı Allah bu acıları bizlere bir daha yaşatmasın, birliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın” dedi.

GÖÇÜ ANLATAN SLAYT
Açılış ve protokolün konuşmalarının ardından göçü anlatan kısa bir slayt sunumu izlettirildi. Mübadele esnasında yaşanan acılar, sıkıntılar dile getirildi.

DİLLENDİRİLEN ANILAR
Slayt sunumunun ardından ise Bor'da ikamet eden ikinci kuşak Selami Türker ve Erkan Özkan isimli vatandaşlar, dedelerinin yaşadığı anılarını anlattılar.

RENK KATAN KONSER
Daha sonra ise, Adana Büyük Şehir Belediyesi folklor ve müzik ekibinin konseriyle program devam etti.




 
Editör: TE Bilişim