Bor Ülkü Ocakları  Çanakkale Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla İlimizin Çanakkale Şehitlerinden olan Şehit Muallim Etem ‘in köyü olan Hacıabdullah Kasabasındaki Anıt mezarını ziyaret ederek bir vefa örneği sergilediler.

Çanakkale Şehidi Muallim Etem’in Anıt Mezarını ziyaret eden Bor Ülkü Ocakları yönetim Kurulu üyeleri Şehit Muallim Etem’e dua ettiler. Anıt mezarı başında konuşan Ocak Başkanı Yasin Koral Yönetim Kurulu üyelerimizle birlikte Çanakkele Şehidimiz olan Muallim Etem’in Anıt mezarını ziyaret etmekten son derece mutlu olduk. Çanakkale Ruhunun yaşatılması için bütün sosyal etkinliklere ağırlık vereceklerini söyledi.

 

Şehit Muallim Ethem kimdir?

 

“Şehit Muallim Ethem, Niğde’nin Hacı Abdullah (And- Ulus) köyünde 1308/1892 doğdu. Babasının adı Hasan, annesinin adı Zeynep…” İbrahim Ethem’in nüfus kayıt örneğinde böyle yazıyor. Dindar ve vatansever bir çocuk olarak büyüdü ve en büyük ideali öğretmen olup vatanı için faydalı nesiller yetiştirmek idi. Hem öğretmen olarak hem de hukuk tahsilinde bulunmak istiyordu. Fakat aynı yıllar, dünya başka bir olaya şahitlik ediyordu. Ülkesinin özgürlüğü için hiç düşünmeden savaşa gitmeyi göze almıştı.

 

İstanbul Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisiyken aynı zamanda Beyazıt'taki Numune Mektebi'nde öğretmenlik yapan Hasan Ethem, 1915'te gönüllü olarak Çanakkale'ye askere giden bir yiğit. 25 yaşında yedek subay olarak askere giden Hasan Ethem, Yarbay Mustafa Kemal'in (Atatürk) komuta ettiği 57'nci Alay'da görevlendirildi. Hasan Ethem'in subay olan kardeşi Ahmet Halit de Çanakkale'de görevliydi. 19 Mayıs’ta sabaha karşı düşmana yapılan taarruzda kendi taburunun en önünde düşman siperlerine saldırırken Bomba sırtında şehit oluyor. İki ağabeyi de cepheden cepheye koşarken, Çanakkale Savaşı başladığında ağabeylerinden dolayı askerlikten muaf olmasına rağmen Muallim İbrahim Ethem gönüllü olarak cepheye koşuyor. Çanakkale Savaşı’na gönüllü olarak katılarak büyük bir fedakârlık gösteren Muallim Ethem, 3. Kolordu, 57. Alay, 2. Tabur, 6.Bölük’teydi.

 

 



Editör: TE Bilişim