Bir çok dizi ve filme imza atan Yapımcı Yönetmen Tanyolaç  Türkben,  Birinci Dünya Savaşı sırasında İngilizlere esir düşen,  esir kampında  çeşitli işkencelere tabi tutulup dezenfekte edilme bahanesi ile  15 bin askerimizin gözlerinin kör edildiği bir dramı beyaz perdeye taşıyor. Çekimler Niğde’nin Bor İlçesi’nde yapılıyor.

Haber: Selim GÖKEL
 

Aksiyon ve dram konulu 120 dakikalık “48. Alay Sinema Filmi”  için Niğde’nin Bor İlçesinde boşaltılmış askeri kışla da film platosu kurulmaya başlandı. Yıllar önce boşaltılıp Niğde Üniversitesi  Bor Yerleşkesi  içine dahil edilen  askeri kışla binaları, filmin formatına uygun esir kampına dönüştürülüyor. 

 

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA YAŞANAN BİR DRAM BOR’DA FİLM OLUYOR

 

Niğde’nin Bor İlçesi’nde çekilecek olan aksiyon- dram konulu “ 48. Alay Sinema  Filmi” nin plato hazırlıkları için yaklaşık  bir aydır Bor İlçesi’nde  bulunan  Yönetmen Yapımcı  Tanyolaç Türkben “  2014 yılı Birinci Dünya Savaşı’nın 100. Yılı, bu konuda İngilizler, Almanlar, Avusturalyalılar  yıllar önceden hazırlık yapıp bu savaşı şuanda kendi bakış açıları ile filme  aktarıyorlar. Biz de savaşın en önemli tarafı olarak bu konuda bir çalışma yapmak istedik. Filmin hikayesi unutulmuş, unutturulmuş ama yaşanmış bir olayı konu alıyor.  Filistin Cephesinde savaşın sonlanması sona ermesinin ardından  esir düşen Osmanlı Devleti’nin   48. Alayı, İngilizlerin Mısır’daki  Seydibeşir  kampına getiriliyor.  Kampta  Türkçe bilen Ermeni tercümanların ve doktorların İngiliz komutanları yanlış bilgilendirmesi ve  yönlendirmeleri  ile  esir tutulan Türk Askerlerini savaşamaz duruma getirmek,  etkisiz  kılmak için temizlemek, dezenfekte etmek  amacı ile aşırı krizol maddesi katılmış havuzlara sokuyorlar.  Direnenler oluyor, ölümle tehdit ediyorlar ve hepsi o havuza başları ile birlikte sokuluyor. Aşırı krizol maddesi  bulunan suya kafalarını sokan  her Osmanlı askeri  kör oluyor. 15 bin Osmanlı askeri  burada bilerek zorla kör ediliyor.  Öncesi ve sonrasında bir çok işkenceler de görüyorlar.  Bu konuyu Askeri kaynaklar,  yabancı kaynaklar başta olmak üzere  araştırdık. Bu yaşanan dram üzerine bir çok detaya, belgeye  ulaştık.   48. Alay askerlerinin esir düşmesinden sonra iki yıl boyunca yaşadıkları beni çok etkiledi.  Bu konu unutulmuş, özellikle unutturulmuş bir konu” dedi.

FİLM PLATOSU HAZIR, AĞUSTOS’DA “MOTOR” DENECEK

Film Yapımcı Yönetmeni Tanyolaç bu konuyu film yapmasının bir hayali olduğunu belirti ve “  Bu konuyu film yapmak benim hayalimdi. Gerekli girişimleri yaptık ve Bor İlçesinde çok uygun bir mekanda  film platosu çalışmalarına başladık. Bor da ve İstanbul’da  çalışmalarımız hızla devam ediyor. Plato hazır olduktan sonra  Ağustos sonu itibari ile çekimlere başlayacağız.
 

BORLULAR VE BAŞKAN ERAT’TAN BÜYÜK DESTEK GÖRÜYORUZ.

Bor İlçesi’nin yabancısı olmadığını, ortaokul ve lise öğrenimini Bor İlçesi’nde yaptığını, Bor İlçesinin kendisi için çok önemli bir yeri olduğu belirten Tanyolaç “ Benim Bor İlçesine ayrı bir sevgim var. Yaklaşık 1 aydır film platosu kurma çalışmalarım sırasında Borlu hemşerilerimiz büyük ilgi gösteriyorlar. Özellikle Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’a ayrıca teşekkürlerimi iletiyorum. Geldiğimiz günden beri  bizleri yalnız bırakmıyor, her türlü desteği sağlıyor. Sayın Başkan’ın kültür ve sanata olan ilgisi bizi fazlasıyla memnun etti , kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

DEV BÜTÇELİ SİNEMA FİLMİNDE ÜNLÜ OYUNCULAR ROL ALACAK

 

Bor İlçesi’nde çekilecek olan tarihi filmin plato setini  ziyaret eden Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, filmin yapımcı ve yönetmeni Tanyolaç Türkben ile görüştü. Başkan Erat “ Böylesi unutulmuş bir dramı büyük bütçeler harcayarak  beyaz perdeye aktaran Tanyolaç beyi gönülden kutluyorum.  Kendisi  ilçemizin yabancısı değil, yıllarca burada kalmış bir hemşerimiz.  Tarihin derinliklerinde kaybolmuş,  ecdadımızın yaşadığı bu dramın beyaz perdeye aktarılması,  filmin çekimlerinin ve galasının Bor  İlçemizde gerçekleşecek olmasından dolayı  Borlular adına son derece mutluyum.  İlçemizin tanıtımına çok büyük katkısı olacağından şüphem yok.  Bu konuda Belediye olarak, bütün hemşerilerimiz olarak her türlü desteği vereceğimizin bilinmesini istiyorum” dedi.

 

48. Alay Sinema Filmi’nin plato çalışmaları hızla devam ediyor,  boşaltılmış kışlada bulunan 1934 tarihinde inşa edilmiş binalar film konseptine uygun dizayn ediliyor.  Çeşitli yerlere nöbetçi kuleleri kuruluyor,  Osmanlıca ve İngilizce tabelalar hazırlanırken eski kışla tam  bir esir kampına dönüştürülüyor.

 

Bir çok ünlü sanatçının da rol alacağı öğrenilen film bütçesi de büyük,  Kültür Bakanlığı ve çeşitli sponsor firmalar ile desteklenen filmin platosu tamamlanıp Ağustos ayının sonunda çekimlere başlanacak.

 




 




Editör: TE Bilişim