Seçim ortamındayız. Ancak seçimler rutine bağlanmış, gelip geçici, mevzuatı belli Anayasal demokratik aktivitelerdir. Yapılırlar ve yenisi beklenir.

Burada mühim olan, süren hayat ve bu hayat kalitesinin ve refahın artmasıdır. Yapılan seçim bu amaca hizmet ettiği ölçüde önemlidir. Aksi halde?

Bu sebeple ben bu amaca önem veriyorum. Nasıl kalkınırız, nasıl işsizliği azaltır bu seçimden yararlanarak nasıl refahı artırırız?

Bölgemiz biz farkına varsakta varmasakta ekonomik ve sosyal hayat bakımından büyük bir değişim geçiriyor geçirecektir.

Kısa bir süre sonra YÜKSEK HIZLI TREN hattı tamamlanacak Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Antalya hattı ulaşıma açılacaktır. Ve büyük değişimi birlikte yaşayacağız.

2007 Turizm stratejik planı doğrultusunda bölge kalkınmamızda Turizm ana sektörlerden biri olarak tespit edilmiştir.
Çünkü Kapadokya Turizm Gelişim Bölgesi bu yeni ulaşım imkanı olan Yüksek Hızlı Tren ile seri bir şekilde Antalya Turizm Bölgesi ile entegre hale getirilecektir.

Yani Kapadokya Bölgesi ile Antalya Deniz Turizmi bir bütün haline getirilecektir.

Turlar, programlar bu yeni imkana göre on iki aya, yani yıla yayılacaktır.

Kapadokya doğa, Erciyes kış turizmi ve Akdeniz (Antalya) bir bütün haline gelecektir.

Bu bütün içerisinde yer alırsak her bakımdan gelişir refah seviyemiz artar.

Ancak bu büyük değişim ve Turizm Stratejik plan uygulamasında durumumuz nedir? Biz bu büyük pastadan pay alabilecek miyiz? Yoksa kaçan fırsata hayıflanan kıskanan seyirci durumunda mı olacağız?

Bu büyük değişime uygun bilgimiz tam mı?

Türkiye Turizm Stratejik Planı ve Kapadokya ile ilgili sıkıntımız var mı? Gerekli entegrasyon planlama ve yatırımlarını eşzamanlı olarak başlattık mı? Yapıyor muyuz? Yapabilecek miyiz?

Bu büyük entegre turizm hamlesi içerisindeki yerimiz ve rolümüz nedir?

Hangi turizm dalları ve yatırımları ile desteklenip nasıl bir gelecek tasarlıyoruz, nasıl bu büyük pastadan ortak olarak pay alacağız?

Bu büyük ve hızlı değişim ile ilgili Turizm Bölge Master planımız var mı?

Burada konuya bölgesel, hatta bölgeler arası bakılması gerekiyor. Turizm Bakanlığı yaptığı stratejik düzenleme ile, ülke ve bölgeler ölçeğinde bu işe baktığı ve yatırım yaptığı ortada.

Bölgesel ölçekte bakmak, entegrasyonu yani katılımı, ortaklığı sağlama bölge illerine ve bölge yetkililerine düşer.
Turizm açısından Nevşehir ili eksikleri olsa da marka kent haline gelmiş ve belirli ölçekte bu sektörde isim sahibidir.
Bu sektörden Aksaray ve Niğde yöresinin aynı ölçekte yararlanabilmesi için şimdiden Türkiye Turizm Stratejik Planı felsefesinde olaya yaklaşıp bölgesel bir planlama ile gecikmeden bu alanı planlamalı, destek almalı ve gecikmeden yapılmalıdır.

Başarı için işin bölgesel bir sahibi ve bütçesi olmalıdır. Profesyonel tarzda bu iş yürütülmelidir.

Aladağ (Demirkazık vs.), Balkar dağı (Meydan Yaylası vs.), Hasan Dağı, Ihlara Vadisi, Tiyana uygarlığı, Roma havuzu gibi bugün yeterince altyapı ve üst yapı eksikliği sebebi ile tam değerlendiremediğimiz bölgesel turizm potansiyelimiz planlı ve programlı olarak bilinçli tarzda değerlendirilmelidir.

Bu iş ancak KAPADOKYA BÖLGE KALKINMA AJANSI kurularak gerçekleştirilebilinir.

Ahiler Kalkınma Ajansı, Kırıkkale’den başlar Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Aksaray’ı kapsar.

Kırıkkale ili Kapadokya bölgesi ile hiç ilgisi olmayan ve bölge kalkınma ajans felsefe ve amacına uygun olmayan bölgeye çok uzak bir konumdadır. İlişkisi ve yakınlığı Ankara ili ile ilgilidir.

Bu sebeple Ahiler Kalkınma Ajansı, bölgesel tarzda ne ulaşım ne de coğrafi ve ekonomik açılardan bölge yapılanmasına uygun değildir. Bu ajans ikiye ayrılarak kurulacak KAPADOKYA KALKINMA AJANSI bu büyük turizm projesini yüklenip yürütmelidir.

Türkiye Turizm Stratejik Plan ve hedeflerine uygun tarzda, 12 ay esasına göre gerçekleştirmelidir.

Olaya bölge ölçeğinde bakılmadığı takdirde başarı şansı düşük ve sahipsiz kalacaktır.

Bu sebeple Kapadokya Kalkınma Ajansı bu işin yürütücüsü ve bütçesi olacaktır.

Yapılacak ilk iş Sayın Cumhurbaşkanımızın bölgemize yapacağı seçim gezisi öncesi ve sırasında konu anlatılıp imzası ile bu ajansı kurdurarak Yüksek Hızlı Tren yatırımı ile eşzamanlı Turizm Stratejik Hedefini yakalamaktır.

Sivil toplum örgütleri, basın ve bu sektörle ilgili tüm kesim ve bölgemizin seçilmiş ve atanmış tüm yetkilileri ve etkilileri bu konuya odaklandıkları takdirde bölgesel kalkınma ve refahın planlı patlama yapması imkanı ancak yakalanır.

Son sözüm, seçimin kazananı bölgemiz olsun isteniyorsa bu fırsat kaçırılmamalıdır.

Çünkü ekmek, iş, aş, huzur bekamızın ön şartıdır. Güçlü ekonomik bölge, güçlü ülke, beka sorunu olmayan veya en az olandır.

Hayırlı seçimler, başarılar, huzurlar dilerim.

 
Akın GÖNEN
49. T.C. Hükümet Sözcüsü ve Devlet E. Bakanı
17 ve 20. Dönem Niğde Milletvekili
18.02.2019