Geleneksel bahar ayinleri çerçevesinde Niğde'nin Hasaköy Köyünde Fener-Rum Patriği Bartholomeos, 90 yıl önce atalarının göç ettiği topraklara gelerek Hasaköy Azize Makrina  Kilisesi'nde  ayin yönetti.

 
Haber&Fotograf: Fatma TAN-Erdal GÜÇER 

Ayinde, İncil'den çeşitli bölümler okunup dua edilerek, ilahi söylendi. Ayin yaklaşık 2 saat sürdü.



Ayine; Arjantin, Yunanistan, Norveç ve İstanbul’dan çeşitli dernek üyelerinin yanı sıra Yunanistan Tarım Bakan Yardımcısı Maksimos Harakopulos ile yaklaşık 300 kişi katıldı.  Ayine katılanlar, ellerinde mum tutarak söylenen ilahilere eşlik etti. Bartholomeos, ayin sonunda kilise çıkışı bir erkek çocuğu sevdi Hasaköylü birkaç kişiye yola çıkmadan önce hediyeler verdi.

 

İçeride ayin yapıldığı sırada sosyal paylaşım sitesinden Hasaköylü vatandaşlarla haberleşerek Türkiye’ye gelen vatandaşların birbirleriyle buluşması ilginç görüntüler oluşturdu. Birbirlerine mübadeleden buyana kimin kim olduğunu anlatarak dostluk manzaraları oluşturdular. Yunan basınını ve Norveç basını da Fener-Rum Patriği Bartholomeos’un Niğde Hasaköy’de gerçekleştirdiği ayine büyük ilgi gösterdi. Onlarca turisttin ziyaret ettiği Azize Makrina Kilisesinin bakımsızlığı Bartholomeos’un da dikkatini çekti. Turistlerden bazıları kilisenin çok yıpranmış olmasından dolayı duydukları üzüntüyü dile getirdiler.

Ayinin ardından Bartholomeos ve beraberindeki din adamları ile ayine katılan kafile Nevşehir’e konaklamak için gittiler.

Köy halkı da kilise önünde yöresel el dokuması kilim sergisi açtılar.


 

Hasaköy ile ilgili genel bilgiler

1204 yılında buraya yerleşen Rumlar'ın verdiği Hasakopos ismiyle başlayan tarihi Osmanlı egemenliğine girdikten sonra Rumlar bölgeden ayrılmadığı için 1400 yılına kadar Rumlar'ın yaşadığı bölge olarak kalmıştır. Daha sonra Rumların Yunanistan'a göç etmesiyle boşalan köye Türkler yerleştirilmiştir. "Sasima" ismini alan köy yaklaşık 300 yıl kadar bu isimle anılmıştır. Daha sonra Hassaköy, Hasanköy, Aksos ve en sonunda Hasaköy ismini Türkiye Cumhuriyeti yıllarında almıştır. Yunanistan'dan, Yugoslavya'dan, Bulgaristan'dan gelen göçmenlerin yerleşmesiyle köy Türk köyü olarak kabul edilmiştir. Köyde Rumlardan kalma bir kilise ve bir Rum Mezarlığı bulunmaktadır.

 

Köyün etnik yapısı karma yapıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla Anadolu'ya göç eden Türklerden oluşmaktadır. Yunanistan'dan göç eden muhacirler, Yugoslavya'dan göç eden boşnaklar, Bulgaristan'dan göç eden yerlilerden oluşan köy "Göçmenler Köyü" olarak halk içerisinde bilinmektedir.

Editör: TE Bilişim