Balkan Suyu İçenlerin Torunları Belediye Başkanı Sıtkı ERAT’ ı makamında ziyaret etti.

Bor Balkan Türkleri Dernek Başkanı Abdullah ÖZDEMİR, Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri ve Bor’lu Balkan Göçmeninden oluşan heyet, Bor Belediye Başkanı ERAT’ a nezaket ziyaretinde bulundu.

Bor Belediyesini ziyaret eden Balkan göçmenleri Başkan ERAT’ ı başarılarından dolayı kutlamaları ve iyi dilekleri ardından çiçek sunumunda bulunan Abdullah ÖZDAMAR, Balkan Türkleri Dernek yönetimi olarak, yapılan çalışmaları önemsiyor ve destekliyoruz. Bor Belediyesi ile derneğin uyumlu bir şekilde çalıştığını da ifade ederek, “ Balkan ve diğer göçmenlerimiz ile kültürel ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi yönünde Bor Belediyemizle ortak projelerimiz var. Bu yıl Bor Belediye Başkanımızla karşılıklı ziyaretlerle ilişkilerimizi geliştirme yönünde yerinde güzel atımlar atıyoruz. Bor ilçemizde yapılan çalışmaları önemsiyor ve destekliyoruz. Biz, Balkan Türkleri Derneği olarak Bor’da bu zamana kadar Göçmen kültürünü en iyi şekilde yaşatmayı önemsiyoruz.

 Bor Belediye Başkanı Sıtkı ERAT ziyaret açıklamasında; Balkan Türkleri Dernek Yönetiminin nezaket ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek, kendisinin de Yaşadığımız nur şehri Bor’da, geçmişten gelen köklü kültürel ve sosyal zenginliğe sahip, şirin kentimizde dünyaya geldiğini ve Bor’da muhacir olmanın özel bir anlamı olduğuna değindi.

 “Sivil Toplum örgütleri ile işbirliği içerisinde çalışmaya önem veriyoruz. Bu anlamda Bor’a faydalı olacak her türlü fikir ve öneriyi değerlendirmeye hazırız. Halkın da istek ve önerileri doğrultusunda çalışma programımızı şekillendiriyoruz. Bilindiği gibi Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösteren kurslarımız var. Önümüzdeki günlerde yeni kurs eğitimleri vereceğiz. Bu kapsamda kurs programında vazgeçilmezimiz Balkan Göçmenlerini de tekrar aramızda görmek arzusundayım. Belediye olarak meslek edindirme eğitiminin alanını da genişletme çabası içerisindeyiz. Ülkemizde işsizlik oranı oldukça fazla olduğu halde işverenler vasıflı ara eleman bulmakta zorlanıyor. Günümüz şartlarında aranılan ve cazip meslek dallarında kurslar vererek Bor halkı için bir artı değer kazandırmayı amaç ediniyoruz.” dedi.


Daha sonra kalabalık Bor Balkan Türkleri heyeti Başkan makam ziyareti ardından Bor Belediye Meclis Salonu bir araya gelinen toplantıda;Bor Belediyesi ve Balkan Türkleri Derneği’nin işbirliğiyle yürütülebilecek kültürel ve sosyal faaliyetler hakkında konuşuldu.

 

Başkan ERAT, Önümüzdeki günlerde Komşu İl ve İlçelerde yaşayan Muhacirlerimizi Bor’a davet ederek kentimizde ağırlamak arzusundayız. Bu birliktelik bunu başaracaktır. Balkanlardan Bor kentimize göç eden muhacir insanların adaptasyonunu bu zamana kadar kolaylaştırmayı amaçladık. Bunu da büyük ölçüde başardık. Bor’da Muhacir olmak bizim için ayrı bir güzel değer taşımaktadır. Örf adet gelenek ve göreneklerini muhafaza edebilmek için uğraşıyoruz. Bizim misyonumuz; Anadolu ve Balkanlarda çok sık duyulan çok farklı kelimelerden birisidir.

 

"Muhacirler Kaybedilmiş Toprakların Aziz Hatıralarıdır." Bu Sözü Unutmayalım Yeter.

 

“Muhacir” Atalarımızdan yıllardır bu kelimeyi duyarız.Adeta kutsal bir söz gibidir Muhacir kelimesi.. Osmanlı Türk tarihinin son yıllarında Balkanlar ve Batı Anadolu’da çok sık duyulan Muhacir kelimesi halen birçok ailenin duygulandığı anların yaşandığı kelimelerin başlangıcıdır.

 Rumların, Anadolu da ve kendimizde hüzünle terk etmek zorunda kaldıkları yerlerin bir kısmı harabe halinde kaldı. Onlar Balkanlardan Anadolu’ya göç eden Müslüman ailelerin evlerini bırakmak zorunda kaldıkları eşyalarını yağmalarken, Anadolu insanı ise Rumların bıraktığı tek karış toprağı bile işgal etmedi. İşte şimdi Anadolu da yaşanan Muhacir turist hareketliliğinin gerçek ziyaret merkezlerinden birisi de Balkanlardan su içenlerin Muhacir torunlarının Bor’da yaşadıkları yerlerde yaşıyor olmasıdır.

 ERAT, konuşması devamında anılarında göçmen birlikteliğine değindi. “Benim çocukluğumda da muhacir dediğimiz mahallemizde çok güzel çocukluk anılarım oldu. Onlar gibi düşünüyor, onların gözü ile Bor’a bakıyorum. Halkın gözü ile bakıp Bor’a hizmet vermeye çalışıyorum. Benim, okullarda okurken sıra arkadaşlarım vardı. Muhacir yemeklerini aynı tatla hala birlikte yeriz. Onlar benden bir şeyler öğrendi, ben onlardan bir şeyler öğrendim ve 2009 Yılında ben belediye başkanı, onlarda kentimizde çeşitli görevlere geldi. Bor’da; Esnaf, Amir, Kamu görevlisi, Öğretmen oldular. Mahalle muhtarı seçildiler… Ben hayatım boyunca insanların diline, dinine, ırkına bakmadım. İnsana insan olduğu için değer verdim. Çocukluğumdan beri yaşadığım, anladığım; Muhacirler ancak, kendilerine kucak açan ve her şeylerini paylaşmaya gönülden rıza gösteren fedakâr insanlardır. Onlar gerçekten yük olmayı asla kabul etmemiş ve hep elinden geldiğinin fazlasıyla çalışıp, uğraşılarda bulunmuşlar ve başarmışlardır. Göç etmek zor şey! Bunu iyi algılamak gerekir. Bizler bile evimizden, yurdumuzdan biraz ayrı olsak çok zorlanıyoruz Allah muhacirlerin çektikleri sıkıntılardan dolayı günahlarını bağışlasın, onlara cenneti nasip etsin Rabbim bütün inananları bağışlasın Amin

 Muhacir olmak herkese nasip olmaz,

Muhacir olmak peygamber efendimizle birlikte anılmaktır

ERAT, “İnsanların ekonomik yönü iyi olmayabilir, yaşam şartları çok zor olabilir. Sizlere sonuna kadar sahip çıkacağız. Tek şartım başarılı olmamızdır. Kendimizi başarıya endekslemeliyiz. Ben sizlerden mühendisler, mimarlar, doktorlar, avukatlar, milletvekilleri, belediye başkanları çıkacağına inanıyorum. Başarı şansımız çok yüksek. Tüm gücümüzle sizlerin yanındayız. Kendinize inanın ve güvenin. İnsanın tek dostu kendisidir, tek düşmanı yine kendisidir. Kavgacı olmadık, barışçıl olduk, hakkımız yense de soğukkanlılığınızı koruduk. Muhacirler içerisinde en mutlu Bor ilçesinde olanlardır diye düşünüyorum. Bu zamana kadar iyi günümüzde kötü günümüzde kardeşçe birlikte olduk, kız aldık kız verdik, aşımızı, yemeklerimizi paylaştık, Belediye olarak her zaman yanınızdayız. Daha güzel günler bizleri bekliyor.”Dedi.

Bor Belediyesi önünden Mesire Alanına gidecek vatandaşlarımız için otobüs seferleri yapılacaktır.  Tüm emeği geçenleri kutluyor ve teşekkürlerimizi iletiyorum.

 14 Mayıs 2011 Cumartesi günü saat:14.00’de Bor İlçemiz Pınarbaşı mesire yerinde “ TARİHİ BULUŞMA” Etkinliğini Gururla, Övgüyle, Sevgi ve Saygıyla tarihin derinliklerinden gün ışığına çıkarılması düşünülen bir neslin esaret yıllarından günümüze ulaşan kültürel özellikleriyle yaşam biçimi ve var oluş destanı şenliğimize tüm hemşerilerimizin teşriflerini bekliyoruz.

 

Editör: TE Bilişim