Niğde’nin Bor İlçesi’ne bağlı Bahçeli kasabasında bulunan antik Roma Havuzu festivale hazırlanıyor.

Haber : Fatma TAN


Bahçeli Belediyesi’nin organize ettiği Antik Roma Havuzu 1. Kültür ve Turizm Festivali 25 Ağustos 2012 tarihinde Türk Sanat Müziği Sanatçısı Hüner Coşkuner ve İzmir Radyosu Mahalli Sanatçısı Konyalı Rıza Konyalı halk müziği konseri verecek.

Son yıllarda ilgisizlik yüzünden tepkiler çeken Roma Havuzu bu festival ile kendini bulacak. Festivale büyük ilginin olacağı tahmin ediliyor.

 

 

Roma Havuzunun Tarihi

Niğde’nin 17 km güneyinde Adana Kayseri yolunun 1km solunda yer almaktadır.

6 bin yıllık tarihe sahip olan Niğde’nin Roma, Bizans, Selçuklu ile Osmanlı döneminden bugüne ulaşmış birçok kültür varlığı bulunmakta.


Romalılar tarafından yapılan antik havuz, olimpik ölçülerden biraz daha büyük olan 66 metre uzunluk, 23 metre genişlik ve 2,5 metre derinliğindedir. Dünyanın ilk açık olimpik yüzme havuzu özelliğine sahip olan 18 asırlık Roma Havuzu, yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken taşınmaz kültür varlıkları arasında yer alıyor. 1800 yıl önce bu havuzda yüzme yarışlarının yapıldığını tahmin ediliyor.




Roma Havuzu, mermer sanatının ender bir örneği olan ve tamamen toprak altındayken 1960 yılında tesadüfen ortaya çıkartılan antik bir havuz, havuz kaynak suyuyla dolmakta ve havuz sürekli temiz kalıyor.

Havuzun bulunduğu alan mesire yeri olarak kullanılmakta. Havuz, Roma İmparatorları Trajen ve Hadriyan tarafından yaptırılan yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğundaki su kemerleri aracılığıyla Roma şehri olan Tyana'nın da su ihtiyacının karşıladığı biliniyor.

Havuzun arka kısmında bulunan höyükte yapılan kazılarda çıkan geç neolitik döneme ait buluntular Niğde müzesinde sergilenmektedir. Tyana kentinin kurulu olduğu Kemerhisar Kasabasının barındırdığı tarih içinde yer alan Bahçeli Roma Havuzu ilede büyük bir yerleşim alanı olan Tyana kenti M.S. 395 yılında Bizans egemenliği altına girmiştir. Bizanslılar zamanında yöre, Sasani, Pers ve Arapların istilalarına uğramıştır. 931 yılında Arap istilası sonucu Tyana kenti büyük ölçüde yıkılmıştır. Bu kentten geriye Tyana kemerlerinin bir kısmı ve Roma havuzu sağlam olarak günümüze kadar muhafaza edilmiştir.






Editör: TE Bilişim