CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Altunhisar ilçesi ve köylerindeki geçmişi Hititlere kadar uzanan tarihi kalıntıların, tanıtımının sağlanması ve turizme kazandırılması için Meclis Araştırması istedi. Gürer, “Binlerce yıl öncesinden günümüze kadar gelen kalıntıların yok olup gitmesine göz yumulmaması gerekir” dedi. 

AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Romalılardan kalan tapınak, yeraltı mağaraları, yeraltı manastırı, Madam Thieery’nin  yıllarca araştırdığı 1400 yıllık Kurra Kalesi, kral mezarları, taş işleme heykeller ve Binans Kalesi’nin yer aldığı Altunhisar ilçesi ve çevresinin kapsamlı bir şekilde araştırılması için TBMM Başkanlığına önerge verdi. 

TARİHİ YAPILAR ONARILMALI

CHP Milletvekili Gürer, Araştırma önergesinde, Niğde’nin Altunhisar ilçe merkezindeki mağara yerleşmelerinin, köprü ve tarihi yapıların restore edilmesi gerektiğini, bilimsel kazıların sayısının artırılarak pek çok höyük ve buluntularda çalışma yapılmasının şart olduğunu vurguladı. 

YEŞİLYURT ÇOK ÖZEL

Yeşilyurt Köy merkezinde Romalılardan kaldığı ifade edilen tapınak ve çevresi yer altı kilerleri ile mağaraların bir bütün içinde ele alındığında çok önemli bir uygarlığın izlerini taşıdığına vurgu yapan Gürer “Yer altı şehri manastır ile vadi boydan boya araştırma bekler derinlik ve zenginliktedir. Her geçen gün yok olmaktadır” dedi. 

1400 YILLIK KURRA KALESİ

Yeşilyurt yaylasında yer alan ve kimi zaman yabancı araştırmacıların dahi gelip incelediği kale Surlarının bir bölümünün sağlam olduğuna dikkat çeken Gürer, “ Kale Kurra kalesi olarak gezginlerinin kitaplarında yer verdiği 600-700 yıllarında yapılmış olmasını muhtemel, savunma amaçlı kale olarak tanımlanmaktadır Araştırmacı Madam THİEERY bu kalede yıllardır incelemelerde bulunmaktadır” diye konuştu.

KRAL MEZARLARI DEFİNE AVCILARININ TALANINA UĞRADI

Yeşilyurt Köy kırsalında dağ eteklerinde Kral mezarları olarak ifade edilen görkemli mezarların son yıllarda define avcılarının tahribatına uğradığını anlatan Gürer, “ İnsan yüzünü andıran kaya ve Niğde Müzesinde yer alan buluntular taş işleme heykeller bölgede işlik olması ve önemli bir uygarlığın yaşadığını göstermesi adına önemlidir” dedi. 

YERALTI ŞEHRİ GÜNYÜZÜNE ÇIKARILMALI

Gürer, Altunhisar ilçesi ve ilçeye bağlı köylerdeki tarihi kalıntıların kapsamlı bir şekilde incelenmesi amacıyla sunduğu araştırma önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“Altunhisar Çömlekçi Kilisesi, Mağarası, Galası ile inceleme bekleyen yerlerdendir. Altunhisar Ulukışla Köyünde ise Avören bölgesinde özellikle iç dokuları ile incelenmeye değer sarnıçlar, yerleşme alanı ve yer altı şehri mutlaka gün ışığına çıkarılması gereken önemdedir. Su ile ilgili Üniversiteler bu sarnıçların incelemesi gerekecek kadar farklı düzenekte yapılmışlardır.  Altunhisar Keçikalesi Kasabasında Ankara yolundan da izlenen Bizans Kalesi ise her yıl yok olmaya doğru gitmektedir. Bulunduğu yer ve konum olarak turizm amaçlı yol ve onarım ile çekim merkezi kılınabilecek durumdadır. Keçikalesi kasabası iki kiliseden biri bir bölümü ev olarak ayakta kalmış durumdadır. Ayrıca Uluören, Akçaören köyleri de incelemeye değer buluntular yer almaktadır.

Altunhisar ilçesi merkez ve köylerde tarihi dokunun incelenmesi kurtarma çalışmalarının sağlanması tanıtılması bölgede genel durumun gözlenmesi adına meclis araştırması yapılması hem sahipsiz eserlerin elden geçmesi ve tanınmasına hem de yeni yapılacak çalışmalar için zemin oluşturmasına vesile olacaktır.

Bölgede Hititlilerden günümüze kalan tarihi kalıntıların yok olup gitmemesi bölgede bu anlamda hiç yok denecek yüzeysel araştırmalar ve bilimsel çalışmaların detaylı bir konumda ele alınması ve tanıtımının sağlanması adına inceleme ve sorunları yerinde tespit ayrıca önem arz etmektedir.”

 

Editör: TE Bilişim