NİĞDE AKMEDRESE’DE YAZSANBİR

Bir şehrin kimliği sadece caddeleri, alışveriş merkezleri, parkları ve yapılarıyla değerlendirilemez. Bunların yanında tarihi doku ve kültürel etkinliklerin de önemli bir yeri vardır.

Kısa adı YAZSANBİR (Yazarlar ve Sanatçılar Birliği) olan dernek, Niğde’de beş yıldır faaliyetlerini sürdürüyor. Derneğin merkezi tarihi Akmedrese’de. Önceki yıllarda“Diriliş Okumaları” adıyla üstad Sezai Karakoç’un 10 kitabı okunup tahlil edildi. "Safahat Okumaları""Nurettin Topçu Okumaları" isimli haftalık faaliyetleriyle okumaya ve tefekküre dair sahih bir gündem oluşturuldu. Ayrıca yıl içinde düzenlenen paneller, konferanslar ve mahallî sanatçıların konserleriyle bugüne kadar birçok etkinliğe imza attı. Ayrıca YAZSANBİR öncülüğünde Niğde Belediyesi ve Niğde Millî Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak “Niğde Okuyarak Büyüyor” adlı kitap okuma yarışması düzenlendi ve binlerce ortaokul ve lise öğrencisinin kitapla buluşması sağlandı.

YAZSANBİR, şu sıralar Akmedrese'deki haftalık sohbetleriyle de önemli bir kültür faaliyeti yapıyor. Her hafta cumartesi günleri bilim adamları, yazarlar, şairler, eğitimciler vb. tarafından fikrî, edebî sohbetler yapılıyor. Toplumun farklı kesimlerinden dinleyici kitlesi bu sohbetleri takip ediyor. Farklı ve ilgi çekici konularla adeta bir düşünce yolculuğuna çıkılıyor. Atalarımız bu mekânda Kur’an ve Hadis eğitimi yapmış. Duvarlarında geçmişten yankılanan sesleri duyar gibi oluyorsunuz.

Geçmiş tarihimizde ve geleneklerimizde sohbet kültürünün önemli bir yeri var.“Gönül ne kahve ister ne kahvehane; gönül sohbet ister kahve bahane” sözü boşuna söylenmemiş. Tekke, zaviye, dergâh gibi yerlerde yapılan sohbetlere şimdi yine ata yadigârı bir mekânda devam ediliyor. Çaylarınızı yudumlarken zamanın nasıl geçtiğinin farkında bile olmuyorsunuz. Umulur ki bu sohbetler uzun yıllar devam etsin ve ülkemizin diğer şehirlerinde de yapılsın. Başta basın-yayın kuruluşlarımız ve kurumlarımız desteklesinler ve gereken ilgiyi göstersinler.

Akmedrese’de bugüne kadar sunumu gerçekleştirilen konular ve icra edenler:

Hatıralar Işığında Ortadoğu (Murat Soyak)

Ahmed Kuddusî Hazretleri (Mehmet Baş)

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Medeniyet Anlayışı (Kibar Ayaydın)

Diriliş Düşüncesi ve Sezai Karakoç (Nizamettin Yıldız)

Yöresel Tarih ve Kültürün Önemi (Ömer Varol)

Şiir ve İnsan (Harun Kaya)

İletişim ve Motivasyon (Hüseyin Taşova)

Niğde’de Eski Yerleşimler (Emin Selamoğlu)

Kitap ve Okuma Üzerine (Ali Rıza Kaşıkcı)

Niğde Ağzı Konuşmaları (Sabri Özdağ)

İbn-i Haldun Üzerine (Yrd.Doç.Dr. Taner Demirkol)

Niğdeli Tarihçi Ahmet Kadıoğlu (Doç.Dr. Nevzat Topal)

Kur’an’a Göre Kur’an (İl Müftü Yrd. Ali Çetin)

Önümüzdeki haftalarda ise; Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları (Prof.Dr.Mevlüt Gültekin), Niğde Tarihi Eserlerinde Sanat Anlayışı (Doç.Dr.Mehmet Ekiz), Niğde Bağ Mescitleri (Mustafa Eryaman), Ali Ulvi Kurucu ve Hatıraları (Mehmet Bahsi), Kur’an Üzerine (Prof.Dr. Mahmut Özdemir) ve başka konular… 
   Unutmayın! Her Cumartesi saat 14.30'da Niğde Akmedrese’de Yazsanbir Sohbetleri devam ediyor. 

Nizamettin Yıldız


Editör: TE Bilişim