Niğde’nin Bor İlçesi, Balcı (cücü) Köyü, Koyungöleği Mevkiinde, Devletin Hüküm ve Tasarrufu altında bulunan tescil harici taşınmaz üzerinde yer alan, yaşının yaklaşık 500 yıl olduğu varsayılan ve Halk arasında Folklorik önem arz eden Anadolu kestanesi (Castanea Sativa), Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 24.11.2016 tarih ve 788 sayılı kararına istinaden Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) 07.12.2016 tarih ve 12619 sayılı Makam oluru ile “Anıt Ağaç,, olarak tescil edilmesi onaylandı.

Anıt Anadolu kestanesi ağacının tanıtımının yapılması amacı ile öncelikli olarak İl Müdürlüğümüzce tanıtıcı ahşap tabela anıt kestane ağacının yanında uygun bir yere konulmuştur.

Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürü Atilla Turhan nezaretinde, Anıt kestane ağacının T.S.E 13190 standartları kapsamında bakımı, korunması, rehabilitasyonu, çevre düzeni ve yol güzergahının yeniden düzenlenmesi amacıyla Orman ve Su İşleri 7. Bölge Niğde Şube Müdürlüğü personeli Orman mühendisince yerinde yapılan teknik inceleme ve tespitler sonucu hazırlanan rapor içeriğinde; Anıt kestane ağacının tepe tacı izdüşümü içinden geçen yolun iptal edilerek yol güzergah değişikliği yapılması, bitkisel toprak takviyesi yapılması, çürük ve kuru olan dalların budanarak açık kalan yerlerin macunlanması, oyukların dolgu malzemesi ile kapatılması, çit malzemesi ile çevrilmesi hususları belirtilmiştir.

Söz konusu raporun İl Müdürlüğümüze ulaşmasına müteakiben hazırladığımız teknik rapor 12.10.2018 tarih ve E.7438 sayılı yazımızla Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunda gündeme alınarak görüşülmek üzere gönderilmiştir. Bölge Komisyonunda alınacak karar doğrultusunda ilgili idaresince gerekli çalışmalar yapılacaktır.

CHP NİĞDE MİLLETVEKİLİ ÖMER FETHİ GÜRER GÜNDEMDE TUTMUŞTU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer söz konusu kestane ağacının Anıt Ağaç olabilmesi için çok çaba sarf etmiş. Bu konuyu gerek basında, gerekse mecliste gündeme getirmişti. 

İlgili haberler aşağıda



 
Editör: TE Bilişim