Kemerhisar 13. Tyana Kültür ve Sanat Festivali dün Kemerhisar Kasabası Kemer Mahallesinde gerçekleştirildi. Tyana Antik şehrinin görkemli yapıtlarının olduğu alanda gerçekleştirilen festivale  5 Binin üzerinde kişi katıldı.



Haber-Foto-Video : Fatma TAN

Saat 19’da başlayan Festivale Bor Kaymakamı Adnan Karaosmanoğlu, İl Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, Niğde İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Öncel Koç, Padova Üniversitesinden Arkeologtopografyacı Prof. Dr. Guido Rosada, Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alparslan Düzgün, Hak-İş Niğde Temsilcisi ve Öz-İplik İş Şube Başkanı Mehmet Avşar, Kemerhisar Belediye Başkanı İbrahim Ünal, Bahçeli Belediye Başkanı Zafer Tokgöz, Karakapı Belediye Başkanı Osman Daysal ve vatandaşlar katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Kemerhisar Belediye Başkanı İbrahim Ünal bir konuşma yaptı. Festivallerin insanları ortak bir paydada buluşturduğunu belirten Ünal; “Gelenek, görenek, örf ve adetlerimizi öğrenmemize yardımcı olan ve bu değerleri yaşamamızın her aşamasında kendimize şiar edinerek geçmişimizle de buluşmamıza katkı sağlayan çok önemli bir kültürel etkinliği gerçekleştiriyoruz. Bir aileyi bir toplumu ve bir ülkeyi ayakta tutan en önemli zenginlik kültürel zenginliktir. Bizimde amacımız birçok medeniyete beşiklik etmiş Kemerhisarımızın tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkarmak, yeşili ve havası ile adeta bir yayla kenti olan beldemizin gelenek, görenek ve yöresel özelliklerini yaşatmaktır” dedi.

 

KAZI ÇALIŞMALARI BU YIL 1 AY YAPILACAK

Kazı ekibinin sorumlu başkanı, Padova Üniversitesinden Arkeologtopografyacı Prof. Dr. Guido Rosada da festivalde yaptığı konuşmada; 2012 yılında Tyana Antik şehrinin ortaya çıkması için yapılmakta olan kazı çalışmalarına sağlık sorunları nedeni ile bir süre ara verdiklerini belirterek, bu yılda kazı çalışma izinlerinin biraz geç çıktığını bu nedenle bir aylık bir çalışmayı bu yıl gerçekleştirdiklerini söyledi. Tyana antik kentini daha çok tanıta bilmek için kemerli yolan yeni tanıtım tabelaları ve afişleri konuldu diyen Prof. Dr. Guido Rosada, Roma Havuzunada tanıtım tabelalarının konulacağını belirterek bundan sonraki yıllarda daha çok çalışmalar yaparak Tyana Kentini daha iyi tanıtacaklarını söyledi. Rosada sözlerini “Türkiye ve Tyana yaşasın” diyerek tamamladı.

 

TARİHİ ESERLERİMİZİ KORUYALIM

Bor Kaymakamı Adnan Karaosmanoğlu Kemerhisar tarihiyle ilgili kısa bir bilgi verdikten sonra “Tarihi değerleriniz sizlerin kökünüz ve dalınızdır. Bunları korumak sizlere düşüyor. Yurt dışında insanların tarihine ve tarihi eserlerine ne kadar önem verdiklerini gördüm. Son zamanlarda ülkemizde de bu konuda ciddi çalışmalar yapılmaya başlandı. Festivali düzenleyen herkese şenlik havasında bu değerlerin hatırlanmasına sağladıkları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

 

Konuşmaların ardından Hisar İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından Kafkas ezgileriyle gerçekleştirilen folklor gösterisinin ardından Cicoz Band gurubunun Balkan müzikleri konseri, havai fişek gösterileri Emel Taşçıoğlu ve İsmail Altunsaray konserleri ile devam etti.

 

TÜRK OLUN TÜRK KALIN

Türk Halk müziğini seçkin eserlerini seslendiren sanatçı Emel Taşçıoğlu “Yıllar önce Postallı Köyüne gelmiştim bende bambaşka bir izlenim bırakmıştı. Şimdi Kemerhisardayım Niğde’ye birçok kez geldim ama Kemerhisar’ı ilk kez gördüm. Neden daha önce görmedim diye kendime de kızdım. Her insanın bu tarihi kenti görmesini diliyorum” dedi. Taşçıoğlu sözlerini “Her zaman Türk olun ve Türk kalın” diyerek tamamladı.

Şenliğe katılanların İsmail Altunsaray’a ilgisi oldukça yoğun oldu. Kırşehirli Sanatçının sazı ile yaptığı muhteşem şov şenliğe katılanları adeta mest etti. Bozlak ve oyun havalarına festivale katılanlarda eşlik etti. Konserlerin ardından sanatçılara Kemerhisar Belediye Başkanı İbrahim Ünal tarafından plaket takdim edildi.

Sanatçı İsmail Altunsaray ile Fatma Tan'ın yaptığı çok özel röportajı ilerleyen günlerde yayınlayacağız. Bizi takip etmeye devam edin...






Editör: TE Bilişim