Bazı köpekler bir bölgenin kendilerine ait olduğunu ilan etmek için oraya işerler. Bu değişik bir işaretleme tekniğidir. Oraya gelen başka bir köpek bu idrarın kokusundan başka bir köpeğin bölgesine geldiğini anlar. Şimdi bazı insanlar bulundukları yere psikolojik sosyolojik ve felsefi olarak bevlediyorlar ve oranın kendilerine ait olduğunu ilan ediyorlar. Aynı zamanda bu işaretleme işini çeşitli ülkelerde yapıyor. Dünyanın bir ucundan güya demokrasi ve barış getirmek için gelip bir yere üst açmak, oranın içişlerine karışmak köpekleşmenin küresel bir boyutu olarak karşımızda durmaktadır. Bu köpekleşen algılar en küçük kurumlardan en büyük ülkelere kadar bulundukları heryere işemeyi bir iz bırakmayı bir kudret nişanesi olarak görmektedirler.

Bu işaretleme olayının dışında başka bir benzerlikte yal koruma davranışı olsa gerek. Bir köpeğin yanına yal yerken yaklaşırsanız sizi hemen ısırmaya kalkar. Aynı şekilde bazı insanlar bazı nimetler içinde yüzerken bir fakir veya bir gariban gördüler mi yal yiyen köpek gibi hemen yal koruma moduna geçerler. Bu yal koruma işini o kadar profesyonel yaparlar ki kimse onların içindeki bu köpeklik dürtüsünü göremez. Bunlar insanları çoğu zaman gülerek ısırırlar. Dünyanın zayıf ülkelerinin yer altı ve yer üstünü sömüren ülkelerden sömürülen ülkeler biraz pay istediklerinde ya darbe ya iç savaş ya da ekonomik krizlerle bu yal koruma modu hemen devreye girmektedir. İnsanlar bu arada kuklalarla uğraşmaktan kuklacıyı görmeye fırsat bulamamaktadır.

Köpeklerle bazı insanlar arasında başka bir benzerlik ise korktuğuna kuyruk sallamak gücünün yettiğine hırlamak şeklinde gerçekleşen bir davranış biçimidir. Evet bazı insanlar kendilerinden güçlü olanlara eğilirken kendilerinden zayıf birini buldular mı hemen değişik ısırma teknikleri icat etmektedirler.

Galiba; Freud'a bazı konularda hak vermemek mümkün değil. Şimdi insanlığın gündemine baktığımızda cinsellik ve saldırganlıktan başka birşey göremiyoruz. Bu iki özellik köpeklerin en tabi ve en doğal özellikleri olarak göze çarpıyor.

Evet, köpekler cüzi iradesiyle ve kendi tercihiyle bu davranışları yapmıyorlar. Onların bir doğası var ve doğalarına göre hareket ediyorlar. Köpekler masum sevimli ve merhamete muhtaç hayvanlar olarak dünyamızı süslüyorlar. Bizim sahici köpeklere karşı zerre kadar bir düşmanlığımız yoktur ve de olamaz. Fakat bazı insanlar ise cüzi iradeleriyle bilinçli olarak köpekleşmeyi seçmişler ve köpekliği bir yaşam biçimi olarak seçmişlerdir.

Allah cümlemizi insanlıktan ve insan olmaktan ayırmasın.