Niğde ilinde Kemerhisar ayrı bir önem taşır. Bor ilçesine bağlı kasaba Kapadokya’nın bir dönem başkenti olmuş Tyana kenti üzerine kuruludur.
 
 2000 yılında vali Refik Arslan Öztürk girişimi ile başlayan antik kent kazı çalışmaları devam etmektedir. Ancak kısa aralıklarla süren kazıda istenenlere halende erilememiştir. Bu kazının yıl boyu sürmesi gerekir. Bu yönde bir adım atılmadı ama olması gereken budur. Vali Öztürk Tyana için Efes’e eşdeğer bir kent yer altında demişti. Verilere göre bu doğru ama su kemerleri, dikilitaş ve Roma hamamı dışında açığa çıkan görünür önemli bir alanda olmadı. Appolon’unda doğduğu kentte Hisar Ortaokulu “ Aynı Yağmurda Islanmak ve Aynı Güneşte Isınmak” adlı projeleri ile Slovakya ve Macaristan'a  ziyarette ettiler. Getting Wet in the Same Rain (Aynı Yağmurla Islanmak ve Aynı Güneşle Isınmak) adlı Comenius projesinin Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından kabul edilmesiyle ikinci kez Avrupa'ya açılan okul öncü oldu. Okul çeşitli projelerle daha önce de yurt dışına açılmıştı. Yurt dışından gelen heyetleri de konuk ettiler. Slovakya ve Macaristan'a giden okul Proje sorumlusu  Okul Müdürü Atila Baş ve İngilizce öğretmenleri Dilek Tezcan  ve Funda Dost, Sosyal Bilgiler Öğretmeni Dilek Bağcı projedeki ortak okulları ziyaretleri ile yeni bilgilerle donanıp Kemerhisar ile ilgili bilgileri de sundular. Bu tür girişimler uzakları yakınlaştırdığı gibi kültürel anlamda da yararlı girişimlerdir. Okul 1969 yılında eğitime açılmıştı ve  2012-2013 yılı itibariyle 325 öğrenci eğitim-öğretim görmektedir. Bölgede önemli okullardandır.  Tyana’ya gelecek her konuk bölgenin önemli değerlerini de bu vesile ile tanırken yurt dışına gidenlerde ayrıntıları fark ederek bölgeye taşınmasına vesile olacaktır.
 
 Kemerhisar için her girişim ve çaba önemlidir. Çünkü Kemerhisar Niğde’nın turizme açılan kapısı olmaya en elverişli coğrafyadır. Bu bölgede önemli bir tarih hazinesi yer altındadır. Geleceğin Niğdesi için unutulmaması zorunlu merkez Tyana’dır. Tarihin birden çok evresine tanık bu antik kent gün ışığına çıkması ile Niğde önemli bir kazanıma erecektir. Bu yolda herkesin katkısı ve çabası da önemlidir. Unutulmamalıdır ki doğru tanıtım çok sorunun aşılmasında en önemli araçtır.