Niğde ile ilgili yazılarımızda Niğde neden gelişmedi sorusunu sorar yanlışları gündeme taşıyarak geleceğin iyi olmasına çalışırız. Kimi zaman siyasilerin “başardık, yaptık” gibi demeçlerini okuyunca da tebessüm ederiz. Birkaç kez söyledik. Niğde çevre illere göre oldukça geride kaldı. Nevşehir, Aksaray, Konya, Kayseri, uçtu gitti. Niğde havanda su döverek devam ediyor. Havaalanı olmayan, Su kaynaklarını doğru kullanmayan, Sosyal ve Kültürel anlamda il olarak gelişmeyen, turizmden pay alamayan durumunu koruyor.  Bunu yazdığımızda kimileri itiraz ediyor. Bu durumda belge ile konuya yaklaşalım. Kayseri sancağına bağlanmak istenen Niğde için Niğde ileri gelenleri Padişaha yazdıkları yazıda bakın ne demişler.

 

‘Devletlü Efendim Hazretleri’

 

Vatanı-ı hususîmiz olan Niğde’nin coğrafî ve iktisâdi durumu nazar-ı itibara alınırsa, Konya vilâyetine olan idarî bağlılığından devlet ve memleketçe şimdiye kadar yeterince istifade edilememiş ve bilâkis birçok zararlar meydana gelmiş olduğu görülür. Binaenaleyh vatanın her türlü menfaatlerini nazarı-ı dikkate alan bugünkü idare, bu idari bağımlılığın ortaya çıkardığı sayısız mahzur ve zararların bundan sonra devam etmesine izin vermeyecektir. Memleketimizin arazisinin genişliği, nüfusu yoğunluğu ve ekonomik yapısı itibarîyle Kayseri sancağından üstün, müstakil bir sancak olmaya oradan daha ziyade lâyık olduğu halde, Kayseri’nin bağımsız bir sancak yapılması; Niğde’nin ise eski idarî yapıda devam etmesi adaletli ve eşit değildir. Bu durum, milletin ihtiyaçlarını tatmin ve ilerlemesini temine yönelik istek ve arzu ümitleriyle de uygun düşmemektedir. Bunun için Niğde’nin Konya’dan ayrılması ve sancağın müstakil bir hale getirilmesi gerekmektedir. Ticarî işlerimizi öteden beri Adana vilâyetine bağlıdır. Ve sene boyunca bütün ahalimiz çalışanları Adana’ya gidip gelmeye alışıktır. Bundan dolayı adlî muamelelerimizin Adana İstinaf Mahkemesine bağlanması halinde genel ve özel hukukumuzun da selâmet içerisinde yürütülmesi temin edilecek, hiçbir masraf edilmeksizin bu maksat da gerçekleşmiş olacaktır. Bunlar daha önce cesaretle takdim etmiş olduğumuz dilekçede yer alıyordu ancak aradan bir hayli müddet geçmiş olduğu halde istek ve arzumuza inayet buyrulmamış ve Konya’ya olan idarî bağlılığımız devam etmiştir. Bu durum Niğde’mizin gelişme ve ilerlemesine büyük engel teşkil etmektedir. l.ci ısrarla adaletin yerine getirilmesi arzu ile isteklerimizi tekrar eyleriz.

Bu hususta emr-u ferman sizindir.

 (BOA. DH.1 UM 45–1/8.1) (1997 yılı yıllığında Yrd. Doç.Dr İlhan Gedik sadeleştirmesi ile )

 

Osmanlı son döneminde Kayseri ile Niğde mukayesesi Niğde Kayseri’den ileride imiş. Şimdi Kayseri 4 Üniversitesi, Büyük Şehir statüsü, Organize sanayileri ile Niğde’nin çok çok ötesine erdi. Anlamak İstemeyenlere belgedir.

Niğde Kayseri iline göre denk ve daha önemli olduğunu vurgulanması boşuna değil çünkü o yıllarda ticari anlamda ileride olan merkez Niğde, Tüccarlarda Niğde’ye geliyor. El sanatlarında ileri bir  kent.