Niğde ve ilçelerinde bisiklet ve motosiklet önemli ulaşım aracıdır. Bir dönemler merkebin yük ve insan taşıma işlevi günümüzde bu iki tekerli araçların üzerine kalmıştır. Motosiklet ve bisiklet ile her yere ulaşım olanaklı olduğu kadar her yurttaşında alabilmesi mümkündür. Motosikletler çok olması trafikte belirli kurallarla yer almalarını gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda  kimi zaman sıkı denetimler de uygulanmıştı. Bunda amaç kazaların azalması ve bir düzen içinde trafik akışının sağlamak olduğu da bir gerçektir. Kamu görevlileri önceliğine  göre  kimi zaman sıkı,kimi zaman ise tamamen serbest bir uygulama  düzeni süregelmektedir.

 

 Bor ilçesinde yakın dönemde atanan Kaymakam Muammer Balcı’da ilçede trafik ile ilgili düzenlemelerde hassas davranmaktadır. Son dönemlerde yaşanan kazalara bakınca kuralsızlık ile ölümcül olayların meydana geldiği de görülmektedir. Bazen gece bir yerinde sokağı kaplayan motosiklet eksozu  kullanan dışında herkesin tepkisine neden olmaktadır. Kimi zamanda motosikletlerde özellikle kırmızı ışık ve benzer kural ihlalleri ile ciddi acı verici kazalarda yaşanmıştır. Sürat denemesi yapan, yarışan, susturucusu bulunmadığı için eksozu ile ortalığı bağırtıya boğan,  vatandaşı rahatsız edenlerin önlenmesi de doğru olandır. Denetim yurttaşın mal ve can güvenliği için yapılmaktadır.  Ne var ki  kimi zaman ölçü daralmakta  vatandaşta bu anlamda mağduriyet yaşamaktadır. Emniyete ait yerlerde motosikletlerin onlarcası bağlanması kontrollerin sıkılaştığı dönemlerde olur. Bu dönemde vatandaşlarında şikâyetleri artar. Atasözünde olduğu gibi “ kurunun yanında yaş”ında yandığı da rastlanan bir durumdur. Kurala uyan işine bağına bahçesine gidip gelen kimseye zararı olmayan sakin, düzenli kullanan kişilerde bu kontrollerde mağdur oldukları da olabilmektedir. Doğal olarak emir eksiği olanın affedilmemesi yönünde olunca mağduriyetlerde oluşabilmektedir. 

 

Yaz döneminde dar gelirli hemşerilerimiz için bağ bahçe ve işe gidiş gelişte motosiklet önemli bir ulaşım aracıdır. Bölgemizin düz olması nedeni ile de her yere ulaşım bu yolla olanaklı olmaktadır. Yaygın biçimde bisiklet ve motosiklet yöremizde kullanılmaktadır. Bütün bu durumlar dikkate alındığında motosikletlerin düzenli kılınması olağan ve doğaldır ancak kurallara uyan, düzenli kullanan, plakası bulunan, susturucusu takılı motosiklet sürücüleri bu bağlamda mağdur edilmemeli ve küçük ayrıntılarla araçlarının bağlanması ya da engellenmesi olmamalıdır. Kural koymak yasaklama noktasından çok uyarı amaçlı olmalıdır. Kural koymak doğru olanın yapılmasını eğitimle de sağlamaktır. Kıt kanaat geçinen ve ekmeğini bir yerde taştan çıkaran insanlara ceza uygulayarak bir sonuca gitmek yerine bu bağlamda eğitici ve uyarıcı olmak doğru olandır. Kontroller olmalı ve bu uyarı, öğreti olarak gerçekleşmesi sağlanmalıdır. Yanlışları yapanları yükü tüm sürücülere yüklenemeyeceği de mutlaktır. İşine, bağına gidip gelen düzenli motosiklet kullanan kurallara uyanların bu hakkı da diğerleri ile aynı kefede değerlendirilmemelidir. Kaymakam Muammer Balcı denetime ve kurallara uyulması yönünde hassasiyetine aynen katılıyorum ve doğru buluyorum ama biliyorum ki yasaklar ve cezalar çözüm değil eğitim ve uyarılar daha etkili olacak bir çözüm yolu olarak öne alınmalıdır. Bu yalnız bu konuda değil farklı konularda da  yöntem mutlaka eğitim olmalıdır.