Liselere Giriş Sınavı SBS kaldırılarak yerine TEOG getirildi.
Yeni sisteme göre, 8’inci sınıf öğrencilerine uygulanan, Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen,İngilizce ve  Din Kültürü-Ahlak Bilgisi yazılı sınavlarından birisi, merkezi olarak uygulanacak ve bu sınavda alınan puanlar, hem karne notu olarak değerlendirilecek hem de liselere girişte esas alınacaktı. Ama 28-29 Kasım’da gerçekleştirilen sınav sonuçları hala açıklanmadı. Diğer tüm derslerin sınav sonuçları ve bu derslere ait diğer sınavların notları, E-Okul sistemine girmesine karşın, merkezi sistem sonuçları hala belli olmadı. Bu yüzden ciddi sorunlar yaşanmaması için sınav sonuçlarının bir an önce açıklanması gerekiyor. Oysa Ankara’dan gelen bilgiler hiç de iç açıcı değil.
MEB’in sınavlar dairesini yakından bilenler, “Görevliler, canla başla, adeta köle gibi çalışıyorlar ama sistem o kadar eski ve çalışan sayısı o kadar az ki, bu ağır yükün altından kalkmaları mümkün olmuyor” dediler. Daha da vahimi, olası bir hata yaşandığında, itiraz süresi de olmayacağı için, tıpkı geçen yılın SBS’sinde olduğu gibi karne notlarının tümden değişmesi de gündeme gelebilir...

Çok geç kalındı!
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin ilk sınav sonuçlarının bugüne kadar çoktan açıklanması gerekirken, açıklanmamasının çok önemli gerekçelerinden birisi de, mazeret sınavları ve yanlış soru iptalleri oldu. Ama velilerin iptalini istediği daha çok sayıda soru var. Yani, sınav sonuçları açıklandığında yeni iptaller gelmezse, pek çok veli, yargıya gidecek ve muhtemelen birkaç sorunun daha iptali gündeme gelebilecek.
Peki mevcut puanlar karne notuna dönüştüğü için, yeni iptaller, yeni bir puanlama getirirse ne olacak?
İlk yarı karne notları tümüyle değişecek mi?
Ya da daha önceki sınav sonuçlarında sık sık yaşandığı gibi, puanların yanlış hesaplanması halinde, ortalık çok daha fazla karışmayacak mı?
MEB, keşke, yıllardır dile getirilen eleştirileri dikkate alarak, milyonlarca çocuğun geleceğine yön veren sınav merkezini daha güçlü hale getirebilseydi? Ama hep üç maymunu oynadı.
Ne eleştirilere kulak verdi, ne yeni teknik donanım aldı ne de kalifiye eleman sayısını artırdı. Umarız o sık sık sözü edilen, “çok büyük hatalar olabilir“ noktasına gelinmeden, gerekli donanım sağlanır...

Neden hemen açıklanmalı?
Karnelerle ilgili çok daha ciddi sorunlar yaşanmaması için TEOG sonuçlarının, birkaç gün içerisinde açıklanması gerekiyor. Ama görünen o ki, hala o noktaya gelinemedi. Gelinse bile itirazlar için süre kalmadı.
Peki sonuçlar önümüzdeki hafta içinde de açıklanmazsa ne olacak?
Karne notları mevcut sınav sonuçlarına göre mi değerlendirilecek? Yoksa, karnelerin verilmesi ileri bir tarihe mi ertelenecek?
Daha da önemlisi, bugüne kadar, neden bu konuda hiçbir açıklamada yapılmadı?
Ve umarız, ikinci yarıyılda yapılacak sınavlarda da aynı gecikme yaşanmaz!..

SBS’de ne olacak?
Milli Eğitim Bakanı Avcı, SBS’de yaşanan yargı şoku nedeniyle, hiçbir öğrencinin hak kaybına uğramayacağını ve yerinin değiştirilmeyeceğini açıkladı.
Tamam, hiçbir öğrenci bir alt tercihindeki okula gönderilmesin ama daha üst tercihlerine girme hakkı elde edebilecek öğrencilerin de önü kesilmesin. Yoksa, bu konuda da yeni davalar açılabilir, yeni yaptırımlar gelebilir.
MEB, çok büyük ve çok önemli sınavlar yapıyor ama bu konuya yeterince önem vermediği için hemen her sınavda ciddi sorunlar yaşıyor. Benzeri konumdaki ÖSYM ile kıyaslandığında, kadro, teknik altyapı ve maaşlar açısından acınacak durumda. Oysa aynı işi yapıyorlar. ÖSYM’ye tanınan imtiyazlar neden onlara da tanınmıyor? İlle de çok daha büyük sorunların mı yaşanması gerekiyor?
Soru iptalleri, yanlış puan hesaplamaları, sonuçların gecikmesi, artçı deprem niteliğindeki önemli ipuçlarıydı ve hala ders çıkartılmıyor.
Ve böylesi durumlarda, kabahatliyi hiç uzaklarda aramamak gerekir...
Özetin özeti: Sayın Avcı, onca sıkıntı içerisinde, bir de karne sendromu yaşanmasını istemiyorsanız, ne olur, konuyu ciddiye alın ve gereğini yerine getirin!..