Her yerel seçimden önce Kayardı ve Kale çevresi ile ilgili projelerden söz edilir. Genelde seçim biter projeler gider. Bu kere böyle olmamalı ve Niğde Kale çevresi ciddi bir kent dokusuna yakışan yenileşme sağlanmalı. Sokak iyileştirme projesi kapsamında bölgedeki tarihi dokular aslına uygun onarılmalı gezi ve dinlenme alanları ile bölge Kale ile bütünleşen bir kent gezi alanına dönüşmelidir. Kale atında yer alan farklı iş kollarına uygun iş alanları yaratılarak Kale, Bedesten, Sungur Bey Cami, Dumlupınar okulu, Kilise, Çeşme dâhil bölgenin tüm dokusu yeniden ele alınmalıdır. Kale altında  yatırların yer aldığı mescit ve ev ile diğer tarihi yapılar onarılmalı, eklemeler temizlenmeli, bu bölgede yaşam turizm üzerine şekillenmelidir.. Nevşehir’de nerede ise küçük bir kasaba alanını içeren bölgenin tümünün elden geçirilmesi ile çok büyük bir yer altı şehrine edildiğini açıklanmıştır. Niğde kale çevresi ele alınırkende Niğde Kapadokya Başkenti kitabımda da yer verdiğim kale altındaki mağaralardan birinin yer altı şehrine açıldığı yönünde dönemine ait inandırıcı bilgiler ışığında da ciddi araştırma yapılmalıdır.


 Niğde için heyecan duyacak bilimsel araştırma meraklılarına gerek vardır ki gönüllü olarak bu işlere sarılmaları lazımdır. Devlet bürokrasisi ile işler ağır aksak yürür. İçinden gelecek işini sevecek gönüllü çaba gösterecek değerler ile Niğde’de çok bilinmeyen yeryüzüne çıkacaktır. Bu bugun yarın olmasa da mutlaka bir gün olacaktır. O güne elde ne kalırsa o dahi önemlidir. Çünkü Niğde keşif bekleyen derinliği olan bir hazinenin üzerinde oturmaktadır. Ne var ki gözümüzün önünde olanların dahi yok olmasını seyrederken yenilerini toprağın altından çıkacağını ummak biraz hayal kalıyor ama toprak saklayıcıdır. Eğer define avcıları oraya ermemiş ise kalmalarında mahsurda yok. Biz şimdilerde en azından dünden gelen konutları ve veri olarak bildiklerimizi kurtaralım yeter. O nedenle Kale ve çevresi için bu kere olsun bir ciddi proje hazırlanmalıdır. 


Kale çevresindeki dokunun bütünsellik içinde ele alınması Niğde için büyük bir dönüşümün yolunu açar. Ayrıca Yukarı Kayabaşı Mahallesi, Cullaz Sokak ile  bir arada düşünülerek yapılacak bir çalışma Niğde adına dönüşümün kapısını açar. Çok zor olmayan ve olanakların doğru kullanılması ile kolayca yapılacak bir değişimden söz ediyorum. Dileyen on yıl içinde bir Urfa bu bağlamda nereden nereye erdi ona bakabilir.