Günler hızla tükenir oldu. Bir bayrama daha erdik. Ailenizle yakınlarınızla mutlu güzel düşündüğünüz gibi bir kurban bayram yaşamanızı diliyorum. Bayramda büyüklere ziyaret, küçükleri sevindirme esastır. Kurban bayramının farklı bir yönü de kurban kesilerek hem ailece et yemek, hem de konu komşu ve ihtiyaç sahiplerine dağıtımı sağlamaktır. Dayanışmanın paylaşmanın güzel bir sürecini birlikte yaşamaktır.  Yaşam dünden farklılaştı. Her anlamda değişim ile bayramları yaşar olduk. Daha önceleri de yazdım eski bayramlarla bugünün bayramları teknolojinin değişimi ile farklılaştı.

 Terzilerin diktiği giysiden, el yapımı ayakkabılara hatta hatta arife gün yaşanan hamamlara değin artık dünde kalan anılarımız var. Hazır giyim, evde banyo dünü o anlamda eskitti. Evlerdeki avlular yerini apartmanlarda otoparklar aldı.  Değişmeyen bayramın anlamı ve toplumumuzun bayramların özüne uygun sahiplenmesi.  Kurbanlıkların oluşturulan alanlarda satışı bayram gününde de devam ediyor. Genelde bayram ilk günü Sabah Bayram namazı ile başlayan mezarlıkların ziyareti ile devam eden ve kurban kesimi ile süren ilk gün daha çok kurban telaşı ile geçiyor.   Büyük kentlerde marketlerde kurban işi yapılır olduğu için ikinci ve üçüncü günde kurban kesimleri olsa da genelde ilk gün kurban kesimleri devam ediyor. Niğde- Bor ve diğer ilçelerde ilk gün yoğunlukla kurban kesimi oluyor. Akşama doğru ise ciğerler yenip et kavurmalar ile doyduktan sonra ziyaretler başlıyor.

Bayramlarda tatlı geleneği de devam ediyor. Karşılıklı süren bayramlaşma ile güzel birkaç gün yaşanıyor en azından yaşamın içindeki koşturmaca ya ara verilip sohbet etme, konuşma, çoluk çocuk bir arada olma süreci yaşanıyor.  Bayramları tatil gibi algılayanlarda var. Ama bayramın olsun özünü yitirmemek lazım.  Bayramlarda dini ve milli vecibeleri yerine getirmenin yanında birbirimizin varlığından haberdar olduğumuzu unutmayalım. Ulusal bayramlarımızı ve dini bayramlarımızı yaşatmak bir arada olmamızın da en önemli günleri. Kurban bayramından sonra Milli bir bayramımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız geliyor.  Dini ve Milli Bayramlarımızın anlamını önemini değerini, algılayalım, anlayalım.   Dostluğu, sevgiyi ne kadar paylaşır ve yüceltirsek o kadar mutlu oluruz.   Bayramlarını anlamayan ve algılamayanların geleceği de sorunlu olur. Bunun örnekleri olan ülkeler var. Bizi biz yapan her değer önemlidir ve korunmalıdır.    Ortak değerlerimizi sahiplenmez, korumaz, yaşatmaz isek bir gün arar duruma geliriz ki dileğim o noktalara ermemizdir. Bayramlarımızı bayram tadında yaşamak kutlamak dileği ile  iyi bayramlar .