Ömer Din­çer, eği­ti­min her ka­de­me­si­ne imam ha­tip prog­ra­mı­nı yer­leş­tir­di. De­ne­yim­li bü­rok­rat­la­rın ta­ma­mı­na ya­kı­nı­nı gö­rev­den alıp “ha­vu­za­” at­tı. Bir dö­nem ba­kan­lı­ğın üst dü­zey gö­rev­le­rin­de bu­lu­nan 600’ün üze­rin­de bü­rok­rat, şim­di hiç ama hiç ça­lış­ma yap­ma­dan her ay ma­aş­la­rı­nı al­mak zo­run­da bı­ra­kıl­dı. On­lar, hak et­me­den al­dık­la­rı maa­şa, dev­le­tin ye­tiş­miş kad­ro­la­rı­nın bir ke­na­ra itil­me­si­ne ta­bi­i ki is­yan edi­yor.

Ömer Din­çe­r’­in yap­tık­la­rı yet­me­di, şim­di Mil­li Eği­tim Teş­ki­lat Ka­nu­nu­’n­da de­ği­şik­lik ya­pıp, bü­tün kad­ro­la­rı bo­şa çı­kar­ta­cak ye­ni bir dü­zen­le­me­yi de Na­bi Av­cı yap­mak is­ti­yor. İş­te “kad­ro­laş­ma­k”de­dik­le­ri bu… Yi­ne, yüz­ler­ce bü­rok­rat, hiç­bir gö­rev ve­ril­me­den ha­vu­za atı­la­cak… Dev­le­tin, ba­zı­la­rı­nı yurt­dı­şı­na gön­de­rip ye­tiş­tir­di­ği ele­man­lar bir ke­na­ra atı­la­cak. Hiç­bir iş ve­ril­me­den “siz otu­run, ma­aşı­nı­zı öde­ri­z” de­ni­le­cek. Sa­nır­sı­nız on­la­rın ma­aş­la­rı­nı Ömer Din­çer, Na­bi Av­cı ce­binden ve­ri­yor…

Şu gün­ler­de, Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı eği­tim de­net­çi­le­riy­le, il­ler­de bu­lu­nan es­ki adı İl­köğ­re­tim Mü­fet­ti­şi olan il eği­tim de­net­men­le­ri­ni bir­leş­tir­mek is­ti­yor. Bu­nun iyi ni­yet­li bir adım ol­ma­dı­ğı­nı ba­kan da bi­li­yor. Böy­le bir de­ği­şik­lik is­te­ği ise İçiş­le­ri Ba­ka­nı Ef­kan Ala’­nın kar­de­şi olan, hiç­bir ko­şu­lu tut­ma­ma­sı­na rağ­men Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı Reh­ber­lik ve De­ne­tim Baş­kan Ve­kil­li­ği­’ne ge­ti­ri­len Atif Ala’­dan ge­li­yor.

Ba­kan, ba­ka­na öy­le ıs­rar­cı ol­du ki…

Hak edi­yor­sa, ko­şul­la­rı uyu­yor­sa ba­kan kar­de­şi de mes­le­ğin­de ta­bi­i yük­se­le­cek­tir. Bu onun do­ğal hak­kı­dır. Böy­le yük­se­liş­le­re her­kes say­gı du­yar… Ama, İçiş­le­ri Ba­ka­nı­’nın eği­tim­ci olan kar­de­şi, atan­dı­ğı ye­ni ma­ka­ma hiç­bir ko­şu­lu uy­ma­ma­sı­na rağ­men “ba­kan kar­de­şi­” ol­du­ğu için ge­ti­ri­li­yor­sa, o kol­tuk o ki­şi­yi yük­selt­mez, ona as­la say­gın­lık ka­zan­dır­maz ve hep ba­tar…

Ba­kan Ef­kan Ala’­nın kar­de­şi Atif Ala, 2008’de il­köğ­re­tim mü­fet­ti­şi ol­du. Son­ra, ba­kan­lık­ta Grup Baş­kan­lı­ğı­’na ge­ti­ril­di. Şim­di de Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı Reh­ber­lik ve De­ne­tim Baş­kan­lı­ğı­’na mev­zu­ata ay­kı­rı ol­du­ğu bi­le bi­le ge­ti­ril­di. Ba­kan­lık­ta 320 Reh­ber­lik ve De­ne­tim gö­rev­li­si bu­lu­nu­yor. Bun­lar­dan an­cak 82’si baş­de­net­çi, es­ki adıy­la baş­mü­fet­tiş. Bun­lar­dan da an­cak 50’si­nin ko­şul­la­rı baş­kan­lı­ğa ge­ti­ril­me­ye uyu­yor. Tü­zük­le, yö­net­me­lik­le bel­li ko­şul­lar ge­ti­ril­miş ki, bu ma­kam­da bu­lu­nan ki­şi si­ya­set üs­tü kal­sın di­ye. Eği­ti­min, re­jim­le çok ya­kın­dan il­gi­li ol­du­ğu za­ma­nın­da da göz ar­dı edil­me­miş.168 yıl­lık bir bi­ri­ki­me sa­hip olan tef­tiş sis­te­mi­nin tü­zü­ğü, yö­net­me­li­ği ve ge­le­nek­le­ri “ba­kan kar­de­şi­ni­” kol­tu­ğa oturt­mak uğ­ru­na şim­di yok edi­li­yor. Bü­rok­ra­si­yi bu ka­dar iyi bi­len İçiş­le­ri Ba­ka­nı Ef­kan Ala, böy­le bir hak­sız­lı­ğa, hu­kuk­suz­lu­ğa na­sıl ra­zı olu­yor, ba­kan Na­bi Av­cı­’dan, kar­de­şi­ni bu gö­re­ve ge­tir­me­si için na­sıl bu ka­dar ıs­rar­cı olu­yor hay­ret ve­ri­ci bir du­rum…

Hak­sız­lı­ğa is­yan edip is­ti­fa et­ti­ler

Bü­rok­ra­si­de baş­kan­lık ma­ka­mı­na ge­le­bil­mek ko­lay de­ğil­dir. Ama, si­zin de Er­kan Ala gi­bi ba­kan ağa­be­yi­niz var­sa, ko­şul­la­rı­nız uy­ma­sa da si­zi bel­li ma­kam­la­ra zıp­la­tır. Kök­leş­miş, yer­leş­miş ge­le­nek­le­ri olan tef­tiş ku­ru­lu­na, ko­şul­la­rı tut­ma­ma­sı­na rağ­men ata­ma ya­pı­lın­ca ne mi ol­du?

Reh­ber­lik ve De­ne­tim Baş­kan Yar­dım­cı­la­rı Mu­ham­met Di­lek, Hü­se­yin Top­rak, Meh­met Ali Soy­türk, Tev­fik Ya­zar is­ti­fa et­ti. İn­ce­le­me, De­ğer­len­dir­me ve İz­le­me bi­rim­le­rin­de gö­rev­li baş­mü­fet­tiş­ler­den 12’si ay­rıl­dı. İs­ti­fa­lar üze­ri­ne Ala, ken­di­si­nin ge­li­şin­de­ki hu­kuk­suz­luk gi­bi o da tü­zük, yö­net­me­lik ve ge­le­nek­le­ri çiğ­ne­di, baş­de­net­çi ol­ma­yan Ya­şar Ke­leş ve Mah­mut Bo­ğa­’yı yar­dım­cı­lık­la­rı­na ge­tir­di.

Hiç­bir ko­şu­la uy­mu­yor

Atif Ala­’ın bu gö­re­vi ata­na­bil­me­si ya da ve­ka­let ede­bil­me­si­nin bi­rin­ci ko­şu­lu “baş­kan­lık­ta gö­rev­li­” ol­ma­dır. En az 12 yıl Ba­kan­lık Baş­mü­fet­tiş/Baş­de­net­çi ol­ma­sı ge­re­kir. Bu ko­şul­la­rı tut­ma­dı­ğı gi­bi, Ba­kan­lık mü­fet­tiş­lik mes­le­ği­nin gi­riş ve mes­le­ki ye­ter­lik sı­nav­la­rı­na ka­tıl­ma­mış. Reh­ber­lik ve De­ne­tim Baş­kan­lı­ğı­’n­da ha­len gö­rev yap­mak­ta olan on­lar­ca Baş­de­net­çi/Baş­mü­fet­ti­şin Akif Ala’­dan mes­le­ki yön­den da­ha ba­şa­rı­lı ve de­ne­yim­li ola­ca­ğı da açık­tır. Do­la­yı­sıy­la Akif Ala’­nın Baş­kan­lı­ğa ve­ka­le­ten gö­rev­len­di­ril­me­nin “mes­le­ki yön­den ba­şa­rı­lı ol­ma­” ko­şu­lu da tut­mu­yor. Baş­kan ve­ki­li ola­rak gö­rev­len­di­ri­len Ala, Ba­kan­lık Mü­fet­ti­şi/De­net­çi­si ol­ma­dı­ğın­dan, Reh­ber­lik ve De­ne­tim Baş­kan­lı­ğı kad­ro­sun­da hiç ça­lış­ma­mış. Bu du­ru­ma gö­re baş­kan­lık­ta ha­len gö­rev­li tüm de­net­çi­ler­den da­ha kı­dem­siz du­rum­dar.

Oy­sa, Reh­ber­lik ve De­ne­tim Baş­kan­lı­ğı­’n­da ha­len 30 yıl­dan faz­la mü­fet­tiş­lik hiz­me­ti olan 5 Baş­de­net­çi/Baş­mü­fet­tiş, 20-30 yıl ara­sın­da hiz­me­ti olan 45 Baş­de­net­çi/Baş­mü­fet­tiş bu­lu­nu­yor. Ay­rı­ca, 12 yıl­lık mü­fet­tiş­lik sü­re­si he­nüz dol­ma­mış 30 Baş­de­net­çi/Baş­mü­fet­tiş bu­lu­nu­yor.

Tüm bun­la­ra rağ­men, Ba­kan Ef­kan Ala’­nın, kar­de­şi için bas­tı­rıp ve­ka­le­ten de ol­sa baş­kan yap­tır­dı­ğı, Ba­kan Na­bi Av­cı­’nın bu is­te­ği ye­ri­ne ge­tir­di­ği için vic­dan­la­rı ra­hat mı? Ya Akif Ala­’ya ne buy­ru­lur? Siz bu du­rum­dan mem­nun mu­su­nuz? Ya­zık, ya­zık…