Türkiye’nin değişik illerinde birbirinden ilginç olaylar yaşanıyor. Trabzon’un AKP’li Büyükşehir Belediye BaşkanıOrhan Fevzi Gümrükçüoğlu‘nun, hastane sahibinden aldığı 2 milyon 800 bin liranın ne olduğu, siyasi baskılar olmazsa soruşturmalarla aydınlatacak.
İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı’nın, kendilerine milletvekili tarafından yapılan şikayet üzerine harekete geçmeyip, bunu Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne “havale” etmesi, olayın örtülmesi anlamına geliyor. Bu Teftiş Kurulu Başkanıİsmail Canaklı’ya yakışır mı?
Yakında yeni belgeleri açıklayacağımız Trabzon Belediyesi’ni bir kenara bırakıp, AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve iki ilçe belediyesinin, yandaş televizyonlara milyonlarca liralık kıyaklardan, kamu kaynaklarının aktarılmasından söz edelim.
Fatma Hanım da aynı yolda
Gaziantep’te 9 televizyon yayında… Gaziantep Büyükşehir, Şahinbey ve Şehitkamil Belediyeleri, yerel televizyonlardan “Ortak Yayın Platformu” oluşturuyor. AKP’li belediyeler, bu yolla kamu kaynaklarını “kılıfına uydurduklarını” sanıp bir güzel aktarıyor. Ama bir gün bunların hesabı mutlaka sorulur.
Önceki Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Dr. Asım Güzelbey tarafından başlatılan ve AKP’li Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile AKP’li Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu tarafından da hemen aynı dönemde gerçekleştirilen adrese teslim ihalelerle devletin milyonları başkanlarının ekranlarda reklamlarının yapılması için
harcanıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, aynı kıyak tezgahının kendi döneminde de sürmesi için ihale çalışmasını başlattı. İhale şartnamesinde çok ilginç maddeler bulunuyordu. Örneğin ihaleye girecek televizyon kanallarının en az 5 yıldır yayında olması gerekiyor. Yani 4 yıldır yayın yapıyorsa bunlar ihaleye giremiyor. Şartnameye göre platform içerisinde karasal yayın yapan en az 4 televizyon kanalı ve bir de uydu kanalı olması zorunluluğu var.
İşin ilginç yanı da Gaziantep’te karasal yayın yani eski tip antenlerle izlenebilen Mega TV, Kanal 27, Hisar TV, GRT var. Olay TV ise uydu yayınında. Yıllardır ihaleyi aynı isimler dönüşümlü olarak kazanıyor. Örneğin Şahinbey Belediyesi’nin ihalesini Hisar TV’nin sahibi Hanefi Mirzaoğlu, Büyükşehir ve Şehitkamil Belediyelerinin ihalesini ise GRT’nin sahibi Metin Şahinci‘nin kazanması asla sürpriz olmayacak.
AKP’li ortaklar düzeni kurmuş
Gaziantep Olay TV’nin ortaklarından Erol Maraş, geçen 5 yıl boyunca AKP’li Şahinbey Belediyesi’nde Meclis Üyeliği yaptı. 30 Mart 2014 seçimlerinde ise Şahinbey Belediyesi Meclis Üyeliği koltuğunu ortağı Raci Dölek‘e devretti. İhaleyi alan bir başka TV kanalı olan MEGA TV’nin Genel Müdürü Arif Kurt ise AKP Gaziantep İl Başkanlığı’nın Basından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi.
Şehitkamil Belediyesi’nin “ortak yayın platformu” ihale şartnamesi önceki gün yayınlandı. Şehitkamil Belediyesi CHP Meclis Üyesi Zeynel Güçyetmez, AKP’li Şahinbey ve Şehitkamil ilçe belediye başkanlarının son dört yılda yaklaşık 950’şer bin, Büyükşehir Belediyesi’nin ise yaklaşık 2 milyon lirayı televizyonlara aktardığını öne sürüyor, bu uygulamaya “dur” denilmesi gerektiğini belirtiyor. O televizyonlar belediye başkanıyla güne başlıyor, belediye başkanıyla sürdürüyor. Zeynel Bey, “Affedersiniz, başkanların tuvalete gitmesi bile neredeyse haber oluyor ama 100. Yıl Parkı’nın yapılaşmaya açılması, yaratılan rantlar hiçbir zaman haber değeri taşımıyor” diyor.
Şahinbey Belediyesi CHP Meclis Üyesi Yılmaz Kireç de, “Belediye faaliyetlerinin tanıtımı için reklam ve TV’lere, internet sitelerine, belediye bütçesinden ödeme yapılamaz” hatırlatmasında bulunuyor bize şunları söylüyor:
“Harcamalar temsil ağırlama giderleri yönergesine göre Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün 9 Şubat 2012 tarihli genelgesine göre Sayıştay 1. Dairesi’nin 15 Haziran 2010 tarihli kararının dikkate alınması gerekir. O kararda, belediye başkanının görüntü ve konuşmalarının bulunduğu program, tanıtım yapılan TV’lere belediye hizmet tanıtımı, yahut ilan gideri adı altında ödeme yapılmasının mümkün olmadığı belirtiliyor. “
Basına da resmi ilan baskısı
Sayıştay kararı, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü genelgesi ortada bulunmasına rağmen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu‘nun hiç umurunda değil. CHP grubunun, bu keyfi uygulamalara son verilmesi için başvurabileceği makam Sayıştay kaldı. Şimdi o başvuruyu yapacaklar.
AKP’li belediyeler, yerel basını da tam anlamıyla kontrol altında tutuyor. Gerçekleri yazdıkları için “AKP karşıtı gibi” algılanan gazetelere de, onların sahip ve yöneticilerine de hayat hakkı tanınmıyor. Kazanılmış resmi ilanlarını bile kesmenin hesapları yapılıyor ve tepelerinde ampul sallanıyor.