CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ankara’yı Antalya’ya bağlayacak olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi’nde Kayseri, Nevşehir, Aksaray ve Konya’nın olmasına rağmen Niğde’nin proje dışında kalmasına tepki gösterdi.

Ömer Fethi Gürer, konuyu Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’a yönelttiği sözlü soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Bakan Arslan YHT Projesine dâhil edilmeyen Niğde merkezin, Hızlı Tren Projesi kapsamında değerlendirileceğini açıkladı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a Niğde merkezin neden YHT Projesine dahil edilmediğini sordu.

Ömer Fethi Gürer’in sözlü soru önergesini Meclis kürsüsünden yanıtlayan Bakan Arslan; “Yüksek hızlı ve hızlı tren hatları koridor yaklaşımıyla doğu-batı aksında ve kuzey-güney aksında yapılmak üzere belirlenmektedir. Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri güzergâhı Antalya'yı İç Anadolu'ya bağlayacaktır; Kırıkkale-Kırşehir-Aksaray-Ulukışla-Adana-Mersin güzergâhı ise özellikle saydığım bölgelerin Mersin ve İskenderun limanlarına ulaştırılmasını sağlamış olacak, böylece önemli bir güzergâhı tamamlamış olacağız” dedi.

Bu güzergâhlarda hızlı tren proje çalışmaları devam etmekte olduğunu anlatan Bakan Arslan, söz konusu etüt, proje çalışmalarının tamamlanmasını müteakip yapım ihalesine çıkılacağını belirterek, “ Ankara-Mersin güzergâhı kapsamında Niğde il sınırları içerisinden geçen Kırıkkale-Kırşehir-Aksaray-Ulukışla demir yolu projemiz bulunmakta, Niğde ilimiz de Ulukışla-Niğde hattının modernizasyonuyla birlikte hızlı tren hattına bağlanmış olacaktır” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Ulukışla-Niğde hattının modernizasyonuyla birlikte hızlı tren hattına bağlanacağını söyleyen Bakan Arslan’ın konuşması devam ederken araya girerek, “Yüksek yok ama değil mi?”diye sordu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise “Değerli Vekilim, yüksek hızlı tren ile hızlı trenin farkı şu: Yüksek hızlı tren sadece yolcuya hizmet eder, 250 kilometre hızla gider; hızlı tren ise 200 kilometre hızla hem yolcuya hem yüke hizmet eder. Dolayısıyla bölgenin yolculuk ve yük yoğunluğu dikkate alınarak yüksek hızlı tren veya hızlı tren olarak projelendirilmektedir. 

Kapadokya bölgesiyle ilgili çalışmalar ise tüm projelerde olduğu gibi teknik kriterlere göre belirlenerek kültür varlıklarını koruma bölge kurulları dâhil olmak üzere ilgili tüm kurum-kuruluşların olumlu görüşleri alınmıştır. Mevcut Kayseri-Niğde-Ulukışla demir yolu hattına yol yenilemesi yapılarak yol standardı yükseltilmiş, hattın sinyalizasyonu da tamamlanmıştır ”dedi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  bu yanıt üzerine söz alarak; “Ankara-Kayseri-Niğde-Adana tren yolu güzergâhı vardı. Bu güzergâhta yüksek hızlı tren güzergâhı için de yalnızca Niğde merkez devre dışı bırakılıyor. Ankara-Kayseri-Sivas'a gidiyor, öbür taraftan Ankara-Aksaray Ulukışla ilçesi üzerinden Adana'ya gidiyor. Yüksek hızlı tren de Niğde merkeze gelmiyor. “ diye tepki gösterdi.

BAKANA ÇİFTLİK YOLUNU DA  HATIRLATTI.

Gürer Bakana Niğde-Çiftlik yolu 35 kilometre, yıllardır bitirilmiyor. Bu yolun, 35 kilometrelik yolun da bitirilmesini talep ediyoruz. Niğde'nin Tepe-Çiftlik ilçesi arasındaki 35 kilometrelik bağlantı yolunun yıllardır yapılmadığını belirttim, o konuya hiç değinmediniz “ dedi.

 

DUBLE YOL TALEBİ

 

Altunhisar-Ankara yol bağlantısının duble yol yapılması, Zengen-Pozantı arasının duble yol yapılması, ayrıca Çamardı-Pozantı arasının duble yol yapılması konusundaki önerilerimizi de Sayın Bakan kelimeler arasında istediğimiz cevabı vermeyerek sonlandırdı. Ayrıca, Bor çevre yolunun yapılmayacağını söyledi. Bu konuda da geçen seçimde manşetler atılmıştı "Yapılıyor. Hayırlı olsun." diye. Bor-Niğde arasındaki yol güzergâhında da organize sanayi ve üniversitenin varlığında mutlaka kara yollarında düzenleme gerekiyor. Yapılmasını talep ediyoruz.”dedi.

​ 

Editör: TE Bilişim