Niğde merkez bağlı Yeşilburç Köyündeki vatandaşlar geleneksel olarak düzenledikleri helva şenliğinde yine bir araya geldiler.

Haber: Selim GÖKEL

Niğde’nin merkeze bağlı Yeşilburç köyünde geleneksel olarak Yeşilburç Köyü Helva Şenlikleri yapılıyor. Okul bahçesinde yapılan şenliklere İl  dışında yaşayan birçok Yeşilburçlu, yakınlarıyla hasret giderme fırsatı buldu.

 

Köy Muhtarlığı ve Yeşilburç  Dayanışma  Derneği tarafından bütün köylülerin katkıları ile yapılan helva şenliğinde bir konuşma yapan  dernek yöneticisi  Zihni Güçer, Yeşilburçluların  dayanışma vurgu yaptı ve şenlik hakkında bilgiler verdi.

 

Okul bahçesinde, büyükçe üç  kazanda pişirilen helvanın dağıtımından önce köyün imamı tarafından  “ helva duası” yapıldı. Duanın ardından  kazanlarda pişirilen nefis helva konuklara dağıtıldı. 1890 Yılından beri  Selanik’te yapılan şenliğin benzeri göç edilmesinin ardından Niğde’nin Yeşilburç köyünde de aynı gelenek devam ettiriliyor. Şenlikte helva dağıtımının ardından yerel sanatçıların müziği eşliğinde oyun oynadılar, eğlendiler.

 

Yeşilburç Helva Şenliğine, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, MHP İl Başkanı Hakan Er, parti yönetimi ve kadın kolları ile kalabalık bir heyetle katıldı, yine İşçi Partisi İl Başkanı Z.Cem Yıldırım, bazı daire amirleri, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile Yeşilburç köyü halkı katıldı.

Şenliklerle ilgili bir açıklama yapan, Yeşilburç Köyü Muhtarı  Aydın Koyuncu ; “Yeşilburç köyü sakinlerinin geleneksel helva şenliğinde uzaktan yakından herkes az çok herkesin katkı sağladığı, katıldığı bir etkinliktir. Burada dayanışma, tanışma kaynaşmayı amaç ediniyoruz. Türkiye’ye göçmeden önce de  Selanik’in Krifç köyünde yaşarken de buna benzer bir şenlik yapılıyordu. Aynı gelenek burada köyümüzde de sürdürülüyor” dedi.  

Her yıl köylülerin katılımı ile yapılan fidan dikiminin ise bu yıl yapılmaması dikkat çekti.

 

Editör: TE Bilişim