Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı (NGC) Alpaslan Düzgün, yargı reformu paketinde yer alan icra ilanlarıyla ilgili yeni düzenlemenin yerel basına çok büyük zarar vereceğini belirterek, bu maddenin yasalaşması halinde yerel gazetelerin tamamen kapanma noktasına geleceğine dikkat çekti.

Yargı Reformu Paketi’nin basın sektörüne olan etkisine değinen Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alpaslan Düzgün, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan icra ilanlarıyla ile ilgili bir maddenin yasalaşması durumunda yerel gazetelerin yarısından çoğunun kapanacağını söyledi.
NGC Başkanı Düzgün, Yarı Reformu Paketinde değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirterek, “Yargı Reformu Paketinde öngörüldüğü şekilde değişiklik yapılması halinde, yerel gazetelerde 10 bin kişiye yakın istihdamda çok ciddi kayıplar yaşanacaktır. Kumu verdiği ilanlar yolu ile oluşturduğu sigorta ve vergilerden mahrum kalacak, reklam eşdeğerleri yolu ile ortaya çıkan devasa katma değeri yitirecektir” dedi.

GAZETELER KAPILARINA KİLİT VURUR
NGC Başkanı Düzgün açıklamasında düzenlemenin bu hali ile yapılması durumunda yazılı basının ciddi oranda zarar göreceğini belirterek, “Döviz kurundaki artışlarında baskısıyla son bir yılda gazetelerimizin giderlerinde yüzde 100’e yakın bir artış meydana gelmiştir. Buna karşılık reklam gelirleri daralmış, resmi ilan gelirlerinde ise düşüş meydana gelmiştir.

Ülkemizin bir yargı reformuna ihtiyaç duyduğu muhakkaktır. Bireysel hak ve özgürlükler, halkın haber alma hürriyeti, toplumun adalete ve dolayısıyla devlete olan güvenini yeniden tesis edecek düzenlemeler zaruridir ve tabi ki desteklenmelidir. Ancak reform paketi kapsamında yer aldığını örendiğimiz bir husus, demokrasinin olmazsa olmazı yerel basanı tamamen yok edecek bir nitelik taşıyor. Yeni düzenleme bu şekilde yasalaşırsa bundan böyle icra ilanlarının mahalli gazetelerde yer alma zorunluluğu ortadan kalkacak. Bu durum, pek çok kazanımını zaten yitiren yerel basın için önemli bir gelir kaynağının daha kesilmesi anlamına gelecek ve kapısına bir bir kilit vurmaya başlayan yerel gazete işletmeleri, tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Hakkın hukukun ve doğruların yanında olan Anadolu basını ülkemizin sağduyu sesidir. Bu sesin kısılması, halkın haber alma hakkının da sekteye uğratılması anlamına gelecektir.

Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, siyasi parti genel başkanlarımıza, bakanlarımıza, siyasi parti grup başkanlarımıza, milletvekillerimize ve devletimizin ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile yöneticilerine bu vahim yanlıştan dönülmesi için çağrıda bulunuyoruz. Resmi ilan gelirlerinin düşmesine neden olacak bu düzenlemenin yeniden ele alınmasını bekliyoruz” dedi.

YEREL BASIN SIKINTILI GÜNLER YAŞIYOR
Yerel basının son yılların en sıkıntılı dönemini yaşadığını belirten Niğde Gazeteciler Cemiyeti (NGC) Başkanı Alpaslan Düzgün, “Bugün TUİK verilerine göre gazeteciler arasındaki işsizlik oranı yüzde 30’un üzerine çıkmış durumda. Gazeteler ayakta durabilmek için maliyet azaltmak adına eleman çıkartıyorlar. Kâğıt ve ithalata bağlı diğer girdi maliyetlerinin döviz fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle sürekli artmasından dolayı en çok da Anadolu basını tarihinin en zor günlerini yaşıyor.

Bu sıkıntılı sürece birde Yargı Reformu Strateji Belgesinde yer alan icra ilanları ile ilgili maddelerin yasalaşması halinde yerel basının tümden bitme noktasına gelecektir. Yazılı medyada 15 yılı aşan meslek hayatımda gördüğüm kadarıyla en sıkıntılı günleri yaşıyoruz. Son bir yılda 2 bine yakın meslektaşımız işsiz kaldı. Yerel gazeteler ciddi oranlarda sayfa sayılarını ve tirajlarını düşürdüler. Anadolu’da son bir yılda yüzlerce gazete kapandı. Yine bugün yayın hayatını zorlukla sürdüren gazetelerimizin önemli bir bölümü çok zor şartlarda ayakta durmaya çalışmaktadır” dedi.

RESMİ İLANLARDA CİDDİ ORANDA AZALMA VAR
Son bir yılda kamu kurum ve kuruluşlarının yatırım oranındaki düşüş ve hükümetin tasarruf tedbirlerine bağlı olarak resmi ilanlarda da ciddi oranda bir azalma olduğunu belirten NGC Başkanı Düzgün, “Bu dönemde yayınlanan resmi ilanlarının yüzde 45-50’den fazlasını icra ilanları oluşturuyor. Bu ilanların ağırlıklı bölümü yaygın medyada yayınlanıyor. Yaygın veya yerel fark etmez, eğer reform taslağında yer aldığı gibi icra ilanlarının gazetelerde değil de elektronik ortamda yayınlanması gibi bir husus TBMM’den geçerse gazetelerin birer birer kapılarına kilit vurduğunu herkes görür.
Adalet bürokrasisi tarafından daha önce de gündeme getirilen bu düzenleme masrafları düşürme gerekçesi ile konuyu tek boyutlu olarak ele almaktadır. Oysaki gazete ilanları yolu ile duyuruda etkinlik sağlanmakta. Gerek gazetelerin internet siteleri gerekse BİK’in sitesinde yayınlanan ilanlar yolu ile kamuoyuna açık ve şeffaf satışlar gerçekleştirilmektedir. Öte yandan gazeteler Anayasal bir görev olan habercilik işlevini yerine getirmekte, demokrasinin işlerliğini sağlamakta, eğitim ve denetim işlevlerini yerine getirmektedir.

Özgür ve güçlü basın bir gün herkese lazım olur. Bu durumda tek sesli ve antidemokratik bir medya ortaya çıkar ki, medyanın toplumsal yararı ortadan kalkar. Bu hususlardaki görüşümüzü kamuoyu ile saygıyla paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
Editör: TE Bilişim