Niğde Kasaplar ve Fırıncılar Odası Başkanı Murat Yenel "Kurban kesecekler hayvanlarını ehil ellerle profesyonel kasaplara kesimlerini yaptırsınlar." tavsiyesinde bulundu. Yenel her yıl Kurban Bayramı'nda hatalı hayvan kesimleri ve etin yanlış işlenmesi nedeniyle et kaybı meydana gelebildiğini belirterek, bu israfın yaşanmaması için kurbanlık kesimlerinin profesyonel kasaplarca yapılmasını önerdi.

Yenel, Türkiye'de her yıl kurbanlık kesimleri sırasında yüzlerce acemi kasap yaralanıyor. Kaçak kesim yapan acemi kasaplardan kaçan hayvanların oluşturduğu görüntüler, bazen tehlikeli anların yaşanmasına da neden oluyor” dedi.

Yenel, “Etin korunması konusunda şu uyarılarda bulundu: "Belirlenen alanlarda kesimlerini profesyonel kasaplara yaptırdıktan sonra vatandaşlarımız maalesef eti kesilir kesilmez parçalayarak naylon kovalara veya poşetlere koyarak evlerine nakledip buzdolaplarına da bu şekilde koyuyor. Büyük israf, büyük ziyan oluşuyor. Vatandaşlarımızın hayvan kesildikten sonra mümkünse vücut ısısını atacak şekilde eti parçalamadan dinlendirmeleri gerekiyor. Eğer mümkün değilse de parçalayıp eve ulaştırmaları, bir masada, yayvan tepsilerde veya bir bezin üzerinde güneş görmeyecek şekilde eti yayarak serinletmeleri ve ondan

Profesyonel kasapların yapacağı kesimlerle kesim sırasındaki et kayıpların yaşanmayacağını vurgulayan Yenel, ehil kasaplar etin işlenmesi konusunda vatandaşlara daha faydalı olacağını dile getirdi.

Yenel, her yıl Kurban Bayramı'nda yüzlerce acemi kasabın yaralandığını hatırlatarak, sözlerini, "Olası yaralanmaların önüne geçmek ve bayramın hüsranla geçmemesi için bile olsa kesiminizi belgeli kişilere yaptırın" İfadelerini kullandı.

Kurban vecibesini yerine getirecek vatandaşlarımızın hijyenik ve sağlıklı bir şekilde etlerini tüketmeleri ve halk sağlığının korunması amacıyla etlerin parçalanması ile kıyma çekimlerinin et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren kayıt ve onay kapsamındaki iş yerlerine yaptırmaya özen gösterilmesi, Kesim yerlerinde yeterli hassasiyetin gösterilmesi, kesim kirliliğine mahal vermeyecek şekilde etlerin parçalanması, Yeterli soğutma yapıldıktan sonra kesim sıcaklığındaki etin parçalanıp naylon torba ve kaplara konulması hususunda dikkatli olunması. Sokak ortasında veya uygun olmayan yerlerde hayvan kesiminin yapılmamasına, et üzerinde ön temizleme yapılarak, bakımsız ve paslı makinalarla hijyenik olmayan şartlarda kıyma çekilmemesi. Hususlarına dikkat etmeleri konusunda vatandaşımıza önerilerde bulundu.

Yenel; “Kurbanlık hayvanların, sağlıklı, besili, organlarının tam ve eksiksiz olmasına dikkat edilmesi ile ilgili önemli bilgiler veren Yenel, açıklamasına şöyle devam etti; ‘kurbanlık hayvanların kulaklarında küpe olması, büyükbaş hayvanların 2 yaşını, koyun ve keçilerin 1 yaşını doldurmuş olmaları, kuzuların ise 6 aydan büyük olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca vatandaşlarımız, Niğde Belediyesi Mezbahasında temiz ve hijyenik olarak kestirebilirler” dedi.

Niğde Kasaplar ve Fırıncılar Odası Başkanı Murat Yenel, "Kurban bir ibadettir. Kurban edilecek hayvanlara kesimde eziyet edilip acı çektirilmemesi gerekiyor. Bu nedenle acemi kasaplara kurban kestirmeyin. Belediyelerin gösterdiği yerlerde kurbanlıkların hijyenik ortamlarda kestirilmesi önemli. Kurbanlık alımlarıyla ilgili belediyeler tarafından tahsis edilen pazarlardan daha güvenli ve sağlıklı bir şekilde temin edilebileceğini, küpesi olmayan hayvanlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim