Yabancı şirketler, Niğde için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na başvuruyor.


Edinilen bilgilere göre; 2007 yılında
Maden Teknik Arama (MTA) tarafından yapılan araştırmalarda Bor Badak köyü yakınında açılan kuyularda 800-1000 metreler arasında rastlanan tuzlu bir zon keşfedilmişti. 2007 tarihinde bu zona girilmiş ve kuyudan alınan ve petrol içeren karot örnekleri yüzeye çıkarıldığında gözenek ve çatlakları dolduran petrolün dışarıya aktığı gözlemlenmişti.


Fatma Tan - Özel Haber

Türkiye için yeni bir petrol havzası niteliği kazanması muhtemel olan Bor-Badak çevresi ve proje kapsamındaki Tuz Gölü’nden –Bolkar Dağları’nın kuzeyine ve güneyde orta Toros’lara kadar uzanan bölgede araştırmalar devam etmekteydi. Bütün bu gelişmelere rağmen aralık sonu itibari ile 2 kuyu aramalarından sonuç olmadığı için kuyuların ruhsatlarının bitmesinin ardından kapatılmıştı.

 

KAFALAR KARIŞIK YETKİLİLER SUSKUN

Son gelişmeler kafalarda soru işareti bırakacak türden. Konya-Ereğli ve Niğde-Bor havzasında, 8 milyar ton petrollü şeyl (petrol türetebilen kaya) potansiyel kaynak rezervi olduğu biliniyor. Bu rezervin farkında olan Shell harekete geçti ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına başvuruda bulundu.

Bazı enerji uzmanlarının "devrim" olarak nitelendirdiği kaya gazı (Shale Gas) üretimi, doğalgaz piyasasını etkilemeye devam ediyor. Bu durumda firmaların Niğde’ye olan ilgisini arttırıyor. Petrolde yüzde 92, doğalgazda ise yüzde 98 dışa bağımlı olan Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir kaynakların ekonomiye kazandırılması çalışmalarına kaya gazı da eklenmesi Niğde için bir şans Türkiye için ise büyük bir kaynak olabilme yolunda görünüyor. Niğde Bor Badak’ta bulunan kaya gazı potansiyeli Türkiye’nin doğalgazda dışa bağımlılığının da önüne geçecek boyutta.
Bütün bu gelişmeler olurken Niğde'den hiçbir yetkili Niğde-Bor havzasında bulunan şeyl rezervi ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmemesi ayrıca merak konusu olmakta.

 

NİĞDE'DE VE KONYA TESPİT EDİLDİ

TPAO ile Shell ortaklığında yürütülen çalışmalar bu alanda ilk oldu. 3 yılda 15 kuyunun açılmasının planlandığı Diyarbakır da sahada gaz arama çalışmaları aralıksız devam ederken bin 500 metre derinlikte sondajın hedeflendiği kuyuda, 4 bin metrelere ulaşıldı.

 

Türkiye'de tahmini olarak 0,4 trilyon metreküp olduğu tahmin edilen kaya gazının varlığı, Güneydoğu Anadolu'nun dışında Trakya ve İç Anadolu'daki bazı sahalarda da söz konusu. MTA'nın çalışmalarının ardından Konya ve Niğde'de tespit edilen rezervlerin çıkartılması için Shell başta olmak üzere kaya gazı üretimi alanında faaliyet gösteren yabancı şirketler, art arda Bakanlığın kapısını çalmaya başladı.

Editör: TE Bilişim