Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yaban hayatında Kuduz Hastalığı ile Mücadele amacıyla hastalığın yayılma ve geçiş güzergahlarında “KUDUZA KARŞI AĞIZDAN AŞILAMA PROJESi” uygulamaya koyuldu.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen “Hayatımızı tehdit eden kuduz hastalığından kurtulmak için Bakanlığımız ülkemiz genelinde ilaçlama seferberliği başlattı. Bu kapsamda Niğdemizin genelinde Nisan ayı içerisinde kuduzun yayılmasına sebep olan tilkilerin dolaşabilecekleri alanlara uçaklarla aşı yemleri atılacak.

Proje dahilinde tilkilere özel köfte şeklinde yem, (balık ve hayvan yeminin ortasında plastik kapsüller içerisinde aliminyum folyo ile kaplanmış aşılar) yerleştirildi. Tilkiler oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabiliyorlar. Tilki köfteyi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatacak ve ağız boşluğuna yayılarak hastalığa karşı bağışıklık sağlayacak. Tilkilere özel, köfte biçiminde hazırlanan aşı yemleriyle kuduz hastalığının hayvanlar arasında yayılması önlenmiş, bu sayede hastalığın insanlara da bulaşma riskini azaltmış olacağız” dedi.

İl Müdürü Türkmen; “ insanların yaşam alanlarında bulunan aşıların bütünlüğü bozulmamış ise diğer kişiler ve çocukların görmeyeceği yerlere doğru itilmelidir. Aşılı yem (köfte) insan sağlığına zararlı değildir. Fakat dokunmamak en doğrusudur. İnsanın kokusu sinmiş aşı yeminin tilkiler için çekiciliği azalır. Aşı kapsüllerine dokunulmamalıdır. Aşı güvenlikle ilgili çok sayıda testten geçmiştir. Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Aşılar tilkiler için geliştirilmiştir. Aşı yeminin içindeki doz bir kedi ya da köpeği kuduza karşı aşılamak için yeterli değildir. Aşılı yemler tilkiler için atıldığından köpeklerimizi kampanya döneminde bir hafta bağlı tutmalıyız. Bu şekilde aşılı yemleri yemelerini engellemiş oluruz” dedi.


Editör: TE Bilişim