Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde’de bu yıl 2’ncisi düzenlenen Niğde Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk, Gıda, Sera, Tohum, Süt endüstrisi, Fidancılık, Patates ve Elmacılık Fuarı’nı değerlendirdi. 

Önümüzdeki yıl tarım fuarının uygulamalı tarım fuarı olması için çaba harcayacaklarını söyleyen Başkan Kenar şunları kaydetti: “5 ile 8 kasım ayı tarihleri arasında Niğde Tarım Fuarının ikincisini gerçekleştirdik. Niğde Tarım camiası olarak hedeflediğimiz üretilen teknolojiyi çiftçilerle buluşturmaktı. Bunu da genel olarak baktığımızda amacına ulaşmış durumda. Niğde bir tarım kenti. Ekonomimizin yüzde 65’i tarım olan bir şehir. Patates, elma, lahana gibi ürünlerin daha çok üretildiği bir ilimiz olduğu için bu ürünlerin hasadından, ekiminde, sulanması yapılan bütün alet ekipmanın fuarda bulunduğu için amacına ulaştı. Çiftçilerimiz diğer illere gidemediği için Niğde’de sergilenmesi çok iyi oldu. En büyük tarım fuarı Konya’da oluyor. Orada fuar alanı olduğu için Niğde’de büyük bir fuar alanı olmadığı için uluslar arası firmaların gelmesini önlüyor. Ama Niğde’de ufak çaplı da olsa bölgemizde satılan bütün alet ve ekipmanların Niğde’de satıldığını görüyor çiftçilerimiz ve memnuniyetlerini dile getiriyorlar”

Kenar: “İlk tarım fuarımızla, ikinci tarım fuarımıza baktığımız zaman ilk tarım fuarı daha heyecanlı göründü. Önceki fuarımızda çok alış veriş olduğu görülüyordu ancak geçen yıl patates 1 TL civarındaydı. Bu yıl ise 50 ile 60 kuruş arasında hatta 40 kuruşa satılan ürün var. Böyle olunca da vatandaş fuardan mal alışı az olduğu gözlemleniyor. Bu da ürünün para etmemesinden dolayı böyle bir sonuç ortaya çıkıyor” dedi.

Seneye uygulamalı tarım fuarına geçmeyi düşündüklerini ifade eden Veli Kenar: “Önümüzdeki yıllarda yaptığımız tarım fuarlarında daha çok uygulamalı tarım fuarı olması için çaba harcayacağız. Bu uygulamalı tarım fuarına geçtiğimiz zaman traktör geldiğinde, traktörün çalışması, tarlanın nasıl sürülmesi gerektiği gösterilecek.

Fidancımız fidanı nasıl ektiğini gösterecek. Bir fuar alanı bulduğumuz zaman böyle bir fuar düzenleyip sadece Niğde’ye öz bir fuar yapmayı planlıyoruz. Bu fuarı gerçekleştirirsek ilimizde ilk olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilişim