Niğde Valisi Yılmaz Şimşek dün Niğde Öğretmenler evinde basın toplantısı yaptı.  Niğde’de 1 yıl içerisinde tamamlanan ve devam eden projeler hakkında değerlendirme toplantısı düzenledi.

Toplantının açılışında Niğde basınına teşekkür eden Vali Şimşek Niğde için vizyon bir proje olan marka kent projesini hayata geçirildiğini Niğde’nin bu proje ile bölgenin parlayan yıldızı olacağını sözlerin ekledi.

18 MİLYON TL’LİK 18 MODERN SULAMA TESİSİNİN TAMAMLANDI
Tarımsal hizmetleri kapsamında 18 milyon TL’lik 18 modern sulama tesisinin tamamlandığını ifade eden Vali Şimşek; “Tarımsal hizmetleri kapsamında 18 milyon 792 bin 500 bedelli 18 modern sulama tesisi tamamlandı, 27 milyon 829 bin 487 bedelli 33 yeni tesisin devam ettiğini ifade etti.

NİĞDE’DE DERSLİK SAYISI 5 BİN 184’E ÇIKARTILDI
Niğde’de 3 bin 792 olan derslik sayısını 5 bin 184’e çıkartıldığını söyleyen Niğde Valisi Yılmaz Şimşek; “ Derslik sayısı 3.792 iken şu an 5.184'e yükselmiştir. İkili öğretim yapan okulumuz kalmamıştır. Derslik başına düşen öğrenci sayısı 20'den 18'e düşmüştür. Okuryazarlık oranı yüzde 96,45'tir.

ULUKIŞLA-BOR DEVLET HASTALERİ HİZMETE GİRDİ
 Niğde’de eğitim ve sağlık alanlarına yatırımların devam ettiğini Ulukışla ve Bor devlet hastanesinin tamamlanarak hizmet vermeye başladığını belirten Vali Yılmaz Şimşek; “ 29 milyon 404 bin 420 TL’yi ihale edilen 75 Yataklı Bor Devlet Hastanesinin 26 Mart tarihinde tamamlanarak fiili olarak hizmet vermeye başladı. 30 yataklı Ulukışla İlçe Devlet hastanemiz ise 11 milyon 554 bin 520 TL’ye ihale edilmiş olup 19 Ocak 2018 tarihi itibariyle fiili olarak hizmet vermeye başlamıştır. Ayrıca Altunhisar 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonumuz 418 Bin 900 TL’ ye ihale edilmiş olup 28 Kasım 2017 tarihinde Geçici kabulü gerçekleştirilmiştir. Merkez Alay 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonumuzda 532 Bin 298 TL’ ye ihale edilmiş olup 30 Nisan 2018 tarihinde geçici kabulü gerçekleştirilmiştir. 10 milyon 943 bin TL proje bedeliyle Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Pansiyon Binası Yapımı tamamlanmıştır. Merkez Sarıköprü Mahallesinde bulunan Şehit Varol Tosun İlkokulu 5 milyon 136 bin 207 TL Proje Bedeliyle tamamlanarak eğitim öğretime açılmıştır. Merkez Kumluca Mahallesine İlkokul Yapımı ise tamamlanmış olup,  proje Bedeli 4 milyon 887 bin365 TL’dir. Merkez Zahide Sefer İlkokulu Yapımı da tamamlanmış olup        Proje Bedeli de 5 milyon 257 bin 656 TL. Bor Merkez İmam Hatip Ortaokulu Yapım  Proje Bedeli 2 Milyon 775 Bin 414 TL olup bu okulumuzda eğitim öğretime açılmıştır. Kahraman şehidimiz Ömer Halisdemir’in memleketi Bor Çukurkuyu Kasabasına Tarım Meslek Lisesi ve Spor Salonu açılmış olup proje Bedeli 5 Milyon 605 bin 845 TL’dir” dedi.

ANDAVAL KİLİSESİNİN ÇEVRE DÜZENLEMESİ TAMAMLANDI
Tarihi Andaval Kilisesinin çevre düzenlemesinin tamamlandığını ifade eden Vali Şimşek; “ Andaval Kilisesi çevre düzenlemesi bitmiş olup açılması için onay beklenmektedir. Ayrıca Güzel Sanatlar Galerisi açılması Bakanlıkça onaylanmış olup tefrişatı temin edilip hizmete gireceğini ifade etti.

VALİ ŞİMŞEK YENİ YATIRIMLARI DEĞERLENDİRDİ
 Yeni başlatılan ve devam eden yatırımları da değerlendiren Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, “  Toplam proje uzunluğu 377 km olan Ankara-Niğde otoyol projesinin Niğde ili sınırlarındaki uzunluğu 39 km’dir. Projenin tamamında yapılan çalışmalar da; Toprak işlerinde yüzde 16 gerçekleşme, Küçük sanat yapılarında yüzde 18 gerçekleşme, Büyük sanat yapılarında  yüzde  5 gerçekleşme tamamlanmıştır. 2019 yılı sonunda hizmete açılması planlanmakta olduğunu ifade etti.

AKSARAY – ULUKIŞLA HIZLI TREN PROJESİ YAPIM İHALESİNE ÇIKACAK
Hızlı Tren Çalışmalarını da değerlendiren Vali Yılmaz Şimşek, “ Kırıkkale - Kırşehir - Aksaray - Ulukışla  arası devam eden hızlı tren hattı çalışmalarında; Aksaray - Ulukışla hattı kesin projesi tamamlanmış olup, yapım ihalesine çıkılacaktır. İlin önemli kavşak noktalarına yapılacak olan 9 adet hemzemin geçit projesinden bazıları ihale edilmiş, bazıları ihale hazırlık safhasında, bazıları da proje çizim safhasında olduğunu değerlendirdi.

ECEMİŞ SUYU PROJESİ 2021 YILINDA BİTİYOR
Çamardı Ecemiş suyu proje çalışmalarının 2021 yılında biteceğini söyleyen Vali Şimşek, “ Niğde ili Çamardı ilçesi sınırlarında yer alan Ecemiş kaynağından temin edilecek su Sarıtaş Barajına aktarılacak. Barajda biriktirilen su ise yaklaşık 34 km uzunluğunda tüneller ve 166 km uzunluğunda    isale hattı ile Niğde ili, Bor ve Altunhisar ilçeleri ile Konya ili Emirgazi ilçesi ve son alarak Aksaray ili                merkezine ulaştırılacaktır. Toplam hattın uzunluğu yaklaşık 204 km dir. Bahse konu işle ilgili olarak          07.07.2017 tarihinde planlama-proje işleri başlamış bulunmaktadır. 2021 yılında projesinin           tamamlanması beklenmektedir. Niğde il merkezi, Bor ve Altunhisar ilçelerinin içme suyu ihtiyacı da proje kapsamında giderilecektir. Havzadaki bazı yerleşim yerlerinin atıksu altyapısının iyileştirilmesi amacıyla yatırım ve uygulama programına alındığını söyledi.

400 YATAKLI EK NİĞDE DEVLET HASTANESİ 2017-2018 YILI YATIRIM PROGRAMINA ALINDI
Niğde’ye yapılacak olan 400 Yataklı Ek Devlet Hastanesinin 2017-2018 yılı yatırım planına alındığını belirten Vali Yılmaz Şimşek; “ 400 Yataklı Ek Devlet Hastanesi, 35 Ünitlik Ağız Diş Sağlığı Merkezi 2017 - 2018 yılı yatırım planında yer almaktadır.  Proje hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Çamardı 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu. Çiftlik Aile Sağlığı Merkezi (7 AHB) + Toplum Sağlığı Merkezi + 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu. Merkez 1 Nolu SHM + 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu. Ulukışla Aile Sağlığı Merkezi (7 AHB) + Toplum Sağlığı Merkezi + 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunun devam ettiğini belirtti.

SUNGURBEY CAMİSİNDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Sungurbey Camisi, Niğde Kalesi ve Kavlaktepe yeraltı şehrinde projeler doğrultusunda çalışmarın devam ediyor diyen Vali Şimşek; “ 9 Mart 2018 tarihinde yer teslimi yapılarak onaylı projesi doğrultusunda çalışmalar devam etmektedir. Proje Bedeli: 6 milyon 510 Bin  TL. Niğde kalesinin Bakım ve Onarımı için              Kayseri Rolöve ve Anıtlar Müdürlüğünce yaklaşık maliyeti çıkarıldı. Gerekli ödeneğin aktarılması bekleniyor. Kale Civarı Kamulaştırılan Binaların Restore Edilmesi amacıyla Kamulaştırılan 7 konut için Kayseri Rolöve ve Anıtlar Müdürlüğünce proje yaklaşık maliyeti çıkarıldı. Gerekli ödeneğin aktarılması bekleniyor. Kavlaktepe Yeraltı Şehrinin Temizlik ve çevre düzenlemesi için Bakanlıktan ödenek talep edildi” diye konuştu.

AKKAYA ARITMA TESİSİ PROJESİ TAMAMLANDI
Akkaya arıtma tesis projesinin hazırlandığını söyleyen Vali Yılmaz Şimşek; “ İl merkezinde yaşanan atık su arıtma sorunu ve koku problemini çözecek olan Akkaya Baraj Gölü Havzası Atık su Arıtma Tesisi projesi tamamlanmış olup, İller Bankası tarafından 25 Temmuz 2018 tarihinde ihaleye çıkılacaktır.
NİĞDE HAVALİMANI FİZİBİLİTE ETÜT PROJESİ 2018 YILI YATIRIM PROGRAMINA ALINDI
Planlanan yatırımları değerlendiren Vali Yılmaz Şimşek; “Niğde merkeze 22 km,  Bor’a 8 km mesafede yapımı planlanan ancak tamamlanamayan Niğde Havalimanı fizibilite etüt projesini 2018 yılı yatırım programına alınmıştır.        Fizibilite etüt çalışması için ödenek ayrılmış olup ilgili çalışma devam etmektedir. Niğde (Andaval) yük merkezi ulusal ulaştırma ana planı içerisinde 2023 yılına kadar tamamlanması hedeflenen öncelikli projeler arasında yer almakta olup, yaklaşık tutarı 53 milyon TL olan projenin yatırım programına alınması için Kalkınma Bakanlığı’na başvurulacaktır. 2 yıl içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir.

HÜKÜMET KONAĞININ AVAN PROJESİ ONAYLANDI
Yeni Hükümet Konağı Yapım İşinin Avan projesinin onaylandığını belirten Vali Şimşek; “Yeni Hükümet Konağı Yapım İşinin  Avan projesi onaylanmış olup uygulama projesi yapılmaktadır. Eylül ayında yapım ihalesine çıkılması hedeflenmektedir. 9 farklı kamu kurum ve kuruluşunu bünyesinde barındıracak olup 300 araçlık kapalı otoparkıyla birlikte 34.375 m²'lik alanda kurulacaktır. Yeni Cezaevinin yapılacağı yerin yer tahsis işlemi bitmiş olup, yatırım programına alınması beklenmektedir. Şubat Stadının onarılması için ödenek gönderilmiş olup onarılması veya yeni bir stadyum yapılması planlanmaktadır.  Mevcut 5 Şubat Kapalı Spor Salonunun yıkılarak yerine yapılması planlanmıştır. Avan projesi hazırlanmıştır. Uygulama projesi hazırlandıktan sonra ihale edileceğini belirtti.

NİĞDE’YE 3 ADET YENİ OSB YAPILACAK
Niğde’ye yeni 3 tane daha OSB yapım çalışmalarının olduğunu söyleyen Vali Şimşek; “Tarıma Dayalı (Besi) İhtisas Organize Sanayi Bölgesi,              İlimiz Bor İlçesi Gebere mevkiinde 11 bin 108 dekar arazi üzerinde toplam 20 bin büyükbaş hayvan kapasiteli Tarıma        Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi kurulumu için başvuru        dosyası hazırlanmış olup, Temmuz          ayı başlarında dosya ilgili Bakanlığa gönderilecektir. Enerji İhtisas OSB’ de ise Emen - Badak ve Seslikaya köyleri arasında 25 bin 300 dekarlık alan EİEB ilan edilmiştir. Bölge 1.500 mw  kapasite ile çalışacak ve 1.500 istihdam sağlayacaktır.  Aday YEKA olarak ilan edilmiş olup, bir yıl içerisinde YEKA olarak Resmi Gazetede yayımlanması beklenmektedir.  Aktaş Kimya Organize Sanayi Bölgesi kurulduğunda Kalsitin hammadde olarak kullanıldığı sektörler gelişecek ve yeni işletmeler açılacaktır.      Bilgilendirme raporu ve ekleri ön değerlendirmeye alınması ve yer seçim işlemlerinin başlatılması talebiyle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına gönderilmiştir. Niğde Kongre ve Kültür Merkezi           Proje dosyası hazırlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaatı yapılmıştır. Projenin yaklaşık maliyeti ise 22 milyon 334 bin 950 TL olduğunu söyledi.

NİĞDE MARKA KENT OLUYOR
Marka Kent Niğde Projesiyle Niğde’nin marka şehir yol haritasının belirlendiğini belirten Vali Yılmaz Şimşek; “ Niğde İlinin tanıtım stratejilerinin belirlenerek marka şehir yol haritasının belirlenmesi gerçekleştirildi. Milli İstihdam Seferberliği kapsamında  5 bin 154 kişiye ilave istihdam sağlandı. Sıfır atık projesi kapsamında 3 ay içerisinde 35 bin 600 Kilo kağıt geri dönüşüme kazandırıldı. Okuryazarlık seferberliği kapsamında 239 kurs açılmış olup bu kurslara toplam 2 bin 929 kişi katıldı. Niğde valiğini girişine 28 Mayıs tarihinde açılan Açık Kapıya bu güne kadar 114 başvuru yapılmış lup 48 başvuruya olumlu, 61 başvura olumsuz cevap verilirken 5 tanesi de beklemekte.

EMNİYETE VALİDEN TEŞEKKÜR
Niğde Valisi Yılmaz Şimşek Niğde emniyet müdürüne ve ekiplerine üstün çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Vali Şimşek Niğde’de FETÖ/PDY Terör Örgütü Kapsamında Bin 94 kişiye işlem yapıldığını, PKK/KCK Terör Örgütü Kapsamında ise 11 kişiye İşlem yapıldığını, DEAŞ Terör örgütü kapsamında ise 3 kişiye işlem yapıldığını söyledi.
 
Editör: TE Bilişim