Niğde Valisi Alim Barut, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü nedeni ile yazılı bir mesaj yayınladı.

 

Vali Alim Barut mesajında ; “ İnsan haklarından biri olan Tüketici Hakları, Ülkemizde 4822 Sayılı Kanun İle değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve bu Kanuna istinaden çıkarılan uygulama yönetmelikleri ile güvence altına alınmış olup,  15 Mart Dünyada ve Ülkemizde Tüketiciler Günü olarak kutlanmaktadır.

 

       Bu Kanunun amacı, ekonominin gereklerine ve kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, aydınlatıcı, eğitici, zararlarını tazmin edici,  çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı önlemleri almak ve tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konudaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir.

 

      Söz konusu Kanunun uygulaması İl ve İlçelerde Kurulu bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri tarafından yapılmaktadır. Günümüzde ticaret kurumsallaşmaya başlamıştır. Artık satış yerleri, üreticiler kurumsallaştığı için tüketiciler haklarını rahatlıkla yasal yollara başvurarak arayabilmektedirler.  2012 yılı içerisinde İl Müdürlüğümüz Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığına yapılan 4043 adet şikâyetten 3759 adedi tüketici lehine 284 adedi ise tüketici aleyhine sonuçlanmıştır. Şikâyetlerin % 93’ ünün tüketici lehine sonuçlanmasında tüketicilerimiz haklarını aradıkları ve bilinçli oldukları anlaşılmaktadır.

 

        Tüketicinin  haklarının   korunmasında  ilk  koşul, hak ve  çıkarlarına  tüketicinin yeterince sahip çıkmasıdır.  Çağımızda bireylerin yaptığı tüketimin en az üretim kadar bilinçli    ve  doğru  olması,   ülkelerin    kalkınmasında  ve   gelişmesinde   en   önemli etkenlerden  birisidir. Bu bakımdan, küçük yaşlardan başlayarak verilecek eğitimlerin yanı  sıra, sosyal  sorumluluk   anlayışıyla  hareket  eden  sivil toplum kuruluşlarımızın faaliyetleri de son derece önemlidir.


Çünkü üretim kalitesi, bilinçli tüketim alışkanlığıyla doğru orantılıdır.

 

Bu vesileyle, tüm tüketicilerimizin 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü’nü kutlarım” dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim