Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç vatandaşları soğuklarda yüz felcine karşı uyarılarda bulunarak soğuk havalarda dışarı çıkarken yüzünüzü kapatarak çıkmalarını istedi.

Soğuk havalarda yüz felci geçirme riskinin daha yüksek olduğunu ifade eden Dr. Koç; "Vatandaşlarımız yüz felcine karşı önlemleri soğuk havalarda dışarı çıkarken genellikle kafamız koruyacak şekilde bere, atkı, gibi giysiler mutlaka kullanmaları gerekiyor. Dışarı çıkarken ince elbiseler giyilmemesi gerekiyor. Riskli hastalar dediğimiz diyabet hastaları olsun, kronik hastalarda yüz felci geçirme riski daha fazla olduğu için çok soğuk havalarda dışarı çıkmamaları gerekir. Bu hastalıkları olanlar beslenmelerine, uykularına dikkat etmeleri gerekir. Genellikle bağışıklık sistemi zayıfladığı zaman yani vücudun direnci azaldığı zamanlarda ve soğuk havalarda yüz felci geçirme riskleri daha fazla artıyor." dedi.

Yüz felcinin iki çeşit olduğunu söyleyen Koç, "Yüz felci genellikle bizde iki çeşit yüz felci bulunuyor. Birinci beyinden kaynaklanan ikincisi ise kulaktan kaynaklanan yüz felcidir. Bizi daha çok kulaktan olan yüz felci yani beyinle ilgili olmayan yüz felci ilgilendiriyor branş olarak. Yüz felci geçiren kişi bize daha çok gözünü kapatamama, ağız köşesinde kayma, yüzünde ağrı, kulak arkasında ağrı ve yüzün yarısında yanma hissi, uyuşukluk gibi şikayetlerle başvurmakta veya ileri derecede yüz felci geçirdiğinde sıvı gıdaları alamama rahat yemek yiyememe ve asimetrik bir yüz görüntüsüyle bize başvuruyorlar. Hastalar bize yüz felci şüphesi ile başvurduklarında ilk önce Kulak, Burun, Boğaz muayenelerini yapıyoruz. Etkenin neyden kaynaklandığını bulmaya çalışırız. Daha önceden bir hastalığı var mı bunu araştırırız. Hastalığı bulduktan sonra medikal ilaç tedavisi, yüz koruma tedavileri, masaj egzersizleri, göz koruma tedavileri yaparız. Hastalarımız bir ay içerisinde iyileşme olamazsa fizik tedavisi ile takip ederiz." diye konuştu.

Editör: TE Bilişim