Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kazak Kültürü ve Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla, “Bağımsızlığının 30. Yılında Kazakistan” başlıklı panel gerçekleştirildi.

Üniversite Kazak Kültürü ve Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Barut’un moderatörlüğünü yaptığı panele, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Tomar, L.N. Gumilyov Avrasya Milli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akbota Zholdasbekova, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyit Ali Avcu ve Üniversite Avrasya Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Turgay Düğen konuşmacı olarak katıldılar.

Yoğun ilgi ile gerçekleşen çevrim içi panelde Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, Üniversite akademisyenleri ve çok sayıda katılımcı yer aldı. Programda kısa bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, çevrim içi panelin oluşturulmasında emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek başarılı bir panel temennisinde bulundu.

Prof. Dr. Murat Barut: “Kazakistan, Uluslararası Arenadaki Yerini Güçlendirdi”

Panel Moderatörü Prof. Dr. Murat Barut konuşmasına, “İnsanlık onuru, barış, arabuluculuk ve uzlaştırıcılık gibi temel değerler etrafında toplanan Kazakistan, Kurucu Lideri Sayın Nursultan Nazarbayev’in güçlü liderliği ve bilge politikalarıyla, sosyo ekonomik ve siyasi kalkınmasında büyük ve hızlı adımlar atarak uluslararası arenadaki yerini güçlendirmiştir” ifadeleri ile başladı.

Nursultan Nazarbayev’in bilge kişiliği ile Türk Dünyasına liderlik eden kişilerden biri olduğunun altını çizen Moderatör Prof. Dr. Murat Barut, konuşmasını “Türk Dünyası ile ilgili çabaları her zaman takdir edilen Nursultan Nazarbayev’e, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önerisi ve Türk Keneşi üyelerinin oybirliği ile Türk Konseyi Ömür Boyu Onursal Başkanlığı unvanı verilmiştir. Kazak Kültürü ve Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak kardeş ülkelerimizden olan Kazakistan’ın bağımsızlığının 30. Yılını içten dileklerimizle kutlarız. Panelistlerimize ve katılımcılarımıza teşekkür ederiz diyerek noktaladı.

Rektör Prof. Dr. Cengiz Tomar: “Kazakistan, Türkistan ve Türkiye Arasındaki Türk Koridorunun Önemli Bir Noktası” Paneldeki ilk konuşmayı, “Bağımsızlığın 30. Yılında Kazakistan’ın Kazanımları” adlı sunumu ile Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Tomar gerçekleştirdi. Rektör Prof. Dr. Cengiz Tomar, açıklamalarının başında Türkistan’ın genel itibariyle oldukça büyük bir değişim ve gelişimin içinde olduğunu aktardı.

Kazakistan’ın, Nursultan Nazarbayev’in önderliğinde 30 yılda büyük bir yol kat ettiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Cengiz Tomar, Kazakistan’ın güçlenen ekonomisi ile birlikte dünyada gelişim gösteren elli ülke arasına girdiğini de vurguladı. Rektör Prof. Dr. Cengiz Tomar ayıca Kazakistan’ın bulunduğu coğrafi konum dolayısıyla Türkistan-Türkiye arasındaki Türk koridorunun önemli bir noktası olduğunu da sözlerine ekledi. Kazakistan’daki demografik, ekonomik ve siyasi yapı hakkında da detaylı bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Cengiz Tomar, Kazakistan’ın sürekli olarak bir reform içinde olduğunu da ifade ederek bununla birlikte tarih ve edebiyat alanında da önemli gelişmeler olduğunu da belirtti.

Nursultan Nazarbayev’in birkaç yıl önceki konuşmasında Kazak halkının Türk ağacının dallarından biri olduğunu ifade ettiğini de sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. Cengiz Tomar açıklamalarını, Kazak edebiyatında, bağımsızlık sonrasında milli bilincin yerleştiğini ve Kazak edebiyatının hızla geliştiğini ifade ederek sonlandırdı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akbota Zholdasbekova: “Kazakistan Uluslararası İlişkilerde Güvenilir Bir Ortak”

L.N. Gumilyov Avrasya Milli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akbota Zholdasbekova ise çevrim içi paneldeki “Uluslararası Alanda Kazakistan’ın Ülke İmajını Teşvik Etmede Nazarbayev’in Çok Yönlü Diplomasisinin Rolü” adlı sunumuna, Nursultan Nazarbayev’in dünya görüşü ve liderliği ile Kazakistan’ın yeni bir devlet olmasına karşın uluslararası politikada önemli bir aktör haline geldiğini ifade ederek başladı.

Jeopolitik konumun Kazakistan’ın dış politikasını etkileyen en önemli unsur olduğunu belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akbota Zholdasbekova, ülkenin genel konumu ve komşu ülkelerle olan ilişkileriyle ilgili de detaylı bilgiler vererek Kazakistan’ın politikalarının gerçeklik ile tamamen uyum içinde olduğunu ve bu yönü ile uluslararası ilişkilerde güvenilir bir ortak olduğunu da önemle ifade etti.

Kazakistan diplomasinin barış, güvenlik ve istikrarı teşvik etmek adına önemli çalışmalar yaptığını vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akbota Zholdasbekova, her yeni devlet gibi Kazakistan’ın da uluslararası platformda iyi ilişkiler kurmak istediğini sözlerine ekleyerek bunun olabilmesi için Kazakistan’ın çok yönlü bir dış politika benimsediğini ve bu politikanın halen geçerli olduğunu aktararak açıklamalarını sonlandırdı.

Doç. Dr. Seyit Ali Avcu: Kazakistan Yapılan Reformlar ile Odak Noktası Haline Geldi

Doç. Dr. Seyit Ali Avcu “Kazakistan’da Sosyo-Ekonomik Dönüşüm” adlı panel konuşmasına Kazakistan demografik yapısına dair verileri katılımcılar ile paylaşarak başladı. Doç. Dr. Seyit Ali Avcu ayrıca, Kazakistan’ın kilometre kareye düşen insan sayısı bakımından dünyanın nüfus yoğunluğu en düşük olan ülkelerinden biri olduğunu belirtti.

Ülkedeki nüfusun tarihsel süreçteki gelişimi hakkında da bilgiler veren Doç. Dr. Seyit Ali Avcu, Kazakistan’ın etnik yapısına ilişkin verileri ve demografi profili ile ilgili detayları program katılımcıları ile paylaşan Doç. Dr. Seyit Ali Avcu, Kazakistan’ın bağımsızlığını kazandığından itibaren ekonomik gelişmeyi ön planda tuttuğuna vurgu yaparak, “Bu bağlamda bir dizi reformlar yapıldı. Bu reformlar ile Kazakistan, dış dünyanın ilgisini çekerek odak noktası haline geldi. Kazakistan’a, 1992-2017 yılları arasında yabancı yatırımcılar tarafından büyük yatırımlar yapıldı” dedi. Doç. Dr. Seyit Ali Avcu açıklamalarının sonunda Kazakistan ekonomisi ile ilgili detayları da paylaştı.

Dr. Öğr. Üyesi Turgay Düğen: “Akılcı Bir Politika ile Ulus-Devlet İnsaşı Gerçekleşiyor”

Dr. Öğr. Üyesi Turgay Düğen “Bağımsızlığının 30. Yılında Kazakistan’da Ulus-Devlet İnşası” adlı konuşmasında, Kazakistan’ın kurulduğu ilk yılları komşu devletlere oranla nispeten daha sağlıklı bir şekilde yara almadan atlattığına vurgu yaparak başladı.

Kazakistan’ın demografi problemi olduğuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Turgay Düğen, “Geniş bir coğrafyada az bir nüfusa sahip bir ülkeden bahsediyoruz. Ayrıca bu nüfus, içerisinde etnopolitik riskler ve sorunlar barındıran bir durum söz konusu ancak Kazakistan bunu oldukça iyi aştı” diyerek Kazakistan’ın etnik yapısı hakkında da detaylı bilgiler verdi.

Kazakistan’a Rus göçünün 19. Yüzyılda başladığını ifade ederek açıklamalarını sürdüren Dr. Öğr. Üyesi Turgay Düğen, Sovyetlerin bıraktığı olumsuz miraslardan birinin de Rus nüfusu olduğunu önemle belirtti. Bunun yanında Kazak nüfusunun, 1930’lu yılların başında açlık krizi sebebiyle önemli bir kısmının hayatını kaybettiğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Turgay Düğen, ayrıca İkinci Dünya Savaşında Kazak nüfusunun yine önemli bir bölümünün hayatını kaybettiğini ve böylelikle o dönemde Kazak nüfus oranlarının azaldığını ifade etti.

Kazakistan’da ulus-devlet inşasının başarılı, hasarsız ve barışçıl bir şekilde devam ettiğini sözlerine ekleyen Dr. Öğr. Üyesi Turgay Düğen, bunun akılcı ve rasyonel dış politika sayesinde gerçekleştiğini de çevrim içi program katılımcıları ile paylaştı.

Kazakistan’ın aslında zor olan coğrafi konumunu çok iyi kullanarak fırsata dönüştürdüğünü ifadelerine ekleyen Dr. Öğr. Üyesi Turgay Düğen, “Kazakistan, Kazak Devleti olma sürecini Rusya ile iyi ilişkiler kurarak, karşılıklı güven tesis ederek inşa etti” diyerek Kazakistan’ın akılcı bir politika ile ulus-devlet inşası yolunda önemli başarılar elde ettiğini aktardı.

Yoğun ilgi ile takip edilen “Bağımsızlığının 30. Yılında Kazakistan” adlı panel soru cevap etkinliğinin ardından sona erdi.

Vekil Uzkurt "Ulukışla'da doğalgaz hattı inşaatı başladı." Vekil Uzkurt "Ulukışla'da doğalgaz hattı inşaatı başladı."

Editör: TE Bilişim