Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Taciroğlu, davetliler ve çok sayıda öğrencinin katılımı ile “Demokrasi Mücadelesi ve 28 Şubat Darbesi” adlı konferans düzenlendi.

Üniversite ile İlim ve Fikir Kulübü, Üniversite Araştırma ve Kültür Kulübü, Yeniler Kulübü, İslami Düşünce Kulübü, İyiliğin Geleceği Kulübü, Diyanet Gençlik Kulübü, Bilgi ve Değerler Kulübü ve Genç KADEM Kulübü tarafından organize edilen etkinliğe kulüpler adına konuşmacı olarak katılan Üniversitemiz Yeniler Kulübü Başkanı Zeynel Abidin Kızıl açıklamalarında, “28 Şubat postmodern darbesi, önceki darbelerden çok farklıydı; zihnî dönüşümü hedefleyen, toplumu psikolojik olarak çökerterek zihnen dönüştürmeyi amaçlayan, sağ gösterip sol vuran, ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışan sinsi, ikiyüzlü, postmodern bir darbeydi. Küresel sisteme itiraz etmeyecek, hayattan uzaklaştırılan, bireysel bir inanç meselesine indirgenecek, direnme ve varolma imkânları yok edilecek, fosilleştirilmiş bir İslâm anlayışı icat edilmeye çalışıldı” ifadelerini kullandı.

Zeynel Abidin Kızıl açıklamalarını, “Ne var ki, bugün geldiğimiz nokta, özellikle 2007’den itibaren hızlanan “askeri vesayetten arınma” süreci, ortaya çıkan kimi aksaklıklara ve bu sürecin kendi eliyle ürettiği yeni sorunlara rağmen, önemli sonuçlara ulaşmış, 28 Şubat tortularını önemli ölçüde ortadan kaldırmıştır” sözleri ile sonlandırdı.

Program konuşmacısı Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin ise konuşmasının başında, “28 Şubat’ı yaşayan bir nesil olarak 15 Temmuz’da artık darbelerin olmayabileceğine inandığım bir noktaya geldim” diyerek “Zihninizi diri tutmazsanız bir takım işgüzarlar darbe yapmak isterler. Bu nedenle sürekli teyakkuzda kalmalısınız” sözlerini kullandı.

“Cumhuriyet tarihinde darbeler 1960 ile başlanır. Oysaki bu tarihten öncede hareketlenmeler vardır. Ancak bu seriye bağlama ve ortalama olarak 10-15 senede bir darbe yapma geleneği 1960 tarihi ile başlamıştır” ifadelerini kullanan Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, darbe yapanların sürekli olarak milleti kaynak gösterdiğini ifade ederek “Sanki bu darbecileri millet çağırmış ve onlar da bunu yapmış gibi gösteriyorlar” dedi.

“Darbeler sizi sizle vurmadaki bir araca da dönüşmektedir” sözlerini kullanan Prof. Dr. Yusuf Şahin, ülkemizdeki demokratikleşme süreci ile birlikte darbe geleneğinin son bulduğunu ve artık Türkiye’de darbelerin yeri olmadığını düşündüğünü vurgulayarak 15 Temmuz Darbe Girişiminin bu türden olumsuz işlerin bitmeyeceğini gösterdiğini belirtti.

Devlet nedir sorusunun sorulması gerektiğini ve devletin doğasının da anlaşılması gerektiğini aktaran Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, eğer bunun anlaşılması durumunda neden darbeye yeltenildiğinin anlaşılmasının da kolaylaşabileceğini vurgulayarak bu sayede teyakkuz halinde olmak için de nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair bir sonuca varılabileceğinin de altını çizdi.

“Devletin sahip olduğu gücü ele geçirmek ve devletin sahip olduğu araçları kendi emelleri doğrultusunda kullanabilmek adına darbeye yöneliyorlar” diyen Prof. Dr. Yusuf Şahin, bu fikrin tarih boyunca devam ettiğini de sözlerine ekledi.

“Türkiye Cumhuriyeti sadece Türkiye Cumhuriyeti sınırları ile anlaşılabilecek bir coğrafya değildir. Bu ülkenin gölgesi kendi sınırlarının ötesine düşer. Bizim 36 farklı yerde Şehitliğimiz var ve bu ülke daima ilgi çekecektir. 15 Temmuzda, halkımızın zirveye ulaşan kendi iradesine sahip çıkmak duygusunu diri tutmak gerekiyor” ifadeleri ile milli birliğin önemini vurgulayan Prof. Dr. Yusuf Şahin, sözlerine, “ 28 Şubat’ı unutursanız bu birilerinin iştahını kabartır” ifadeleri ile devam etti.

Konuşmasının son kısmında, 1960 ihtilalinden sonra hapisteyken hayatını kaybeden ve Ulaştırma Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Devlet bakanlığı ve Bayındırlık Bakanlığı da yapmış olan Tevfik İleri’nin hayat hikayesini ve kendi yaşamına olan katkılarından da bahseden Prof. Dr. Yusuf Şahin, “Ülkenin mayası saydığımız değerlere yani İslam’a, Ezan’a,Kur’an’a, Bayrağa ve Vatana sahip çıkmalıyız” ifadeleri ile konuşmasını sonlandırdı.

Program sonunda katkılarından dolayı Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin’e, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından hediye takdim edildi.

Editör: TE Bilişim