Niğde'nin Ulukışla İlçesine bağlı Toroman köyünde 2017 yılında açılması planlanan maden ocağı köylülerin mücadelesi sonucu engellenmişti. Köylülerin mücadelesinin ardından hukuk mücadelesini kazandıkları maden şirketi ile bir başka şirket bölgede maden ocağı açmak için yeniden girişimlerde bulundu.

Sözcü’de yer alan habere göre; Toroman köyüne yakın olan ve komşu köyleri olan Gedeli, Eminlik, Basmakçı ve Handeresi sakinleri Eminlik Köyü’nde bir araya gelerek köylerinde kurulması planlanan maden ocaklarına karşı ses yükseltti.

Bilgilendirme toplantısına gelen yetkililere de tepki gösteren köylüler, bölgede maden ocağı istemediklerini söyledi.

“ÇOCUKLARIMIZA TEMİZ BİR DOĞA BIRAKMAK İSTİYORUZ”

Bilgilendirme toplantısının ardından açıklama yapan köylüler, “Bu bölgede bu maden ocağı kurulduğu zaman köylerimizin doğal güzellikleri, doğada yaşayan yaban hayvanlarımızın yaşam alanları bozulacak. Geleceğimiz olan çocuklarımıza bizler temiz hava, temiz su ve temiz bir hayat bırakmak istiyoruz. Komşu köylüler olarak köylerimizin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerinde yaratacağı kalıcı tahribatlar nedeniyle istemiyoruz. Biz bu maden ocaklarının bu bölgede kurulmasına karşıyız ve istemiyoruz. Biz bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz. Köylüler olarak sesimizin duyulmasını istiyoruz” siteminde bulundu.

Bilgilendirme toplantısının ardından açıklama yapan köylüler, “Bu bölgede bu maden ocağı kurulduğu zaman köylerimizin doğal güzellikleri, doğada yaşayan yaban hayvanlarımızın yaşam alanları bozulacak. Geleceğimiz olan çocuklarımıza bizler temiz hava, temiz su ve temiz bir hayat bırakmak istiyoruz. Komşu köylüler olarak köylerimizin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerinde yaratacağı kalıcı tahribatlar nedeniyle istemiyoruz. Biz bu maden ocaklarının bu bölgede kurulmasına karşıyız ve istemiyoruz. Biz bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz. Köylüler olarak sesimizin duyulmasını istiyoruz.” siteminde bulundu.

Bölgenin hem doğa hem de tarihi bir alan özelliğine sahip olduğunu söyleyen Toroman Köyü Muhtarı Cafer Ünsal, “Burası Arkeolojik Sit alanı. Bölgede kaya mezarları var. Bölgede içme suyu olarak kullandığımız önemli kaynak sularımız da var. Burası Pozantı'nın da sigortası. Pozantı'daki su kaynaklarını da bölgemizdeki irili ufaklı dereler besliyor. Yetkilerden sesimizi duymasını istiyoruz. Suyumuza, doğamıza ve tarihimize dokunmasınlar.” ifadelerini kullandı.

Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da sona eriyor Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da sona eriyor

Editör: TE Bilişim