Niğde Türk Ocağı tarafından 8 Mayıs Cuma günü saat 21.30’da “Atamız Hunlar” başlıklı canlı yayın ocakbaşı sohbeti gerçekleştirildi.

Turgay Düğen’in moderatörlüğünde “nigdeturkocagi” Instagram hesabı üzerinden gerçekleşen sohbete Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Konuralp Ercilasun konuşmacı olarak katıldı.

Ercilasun, Hunlara ait bilgileri Çin kaynaklarından öğrendiğimizi ve Çin kaynaklarının tüm komşularıyla ilgili detaylı kayıt tutmadığını, ancak kendi iç durumunu etkileyen meselelerle ilgili kayıt tuttuğunu belirtti. Mete olarak da bildiğimiz Motun devrinde Hunların Bozkır’a tamamıyla hakim olduğunu ve Motun’un Hunları dünya hakimiyetine taşıdığını vurgulayan Ercilasun, Çin kaynaklarında Motun devrinde tüm yay çeken kavimlerin birleştiği yazılıyor dedi. Hunların hareketli bir yapıya sahip olmaları sebebiyle Çin’den, İran’a ve Roma’ya kadar pek çok medeniyet dairesiyle temas kurduğunu belirten Ercilasun, bu temasların Hunlarla ilgili bilgilerin de yazılmasını sağladığını ve yazılı medeniyetlerle irtibatın olmadığı yerlerle ilgili kaynakların da olmadığını söyledi. Programın başlığı olan “Atamız Hunlar” ifadesinin bilimsel olarak da gerçekliğini vurgulayan Ercilasun, Hunların kökeni ve Türklerle akrabalığı hususunda farklı iddialar olduğunu ancak pek çok kaynağa dayanarak “Atamız Hunlar” diyebileceğimizi belirtti. Canlı yayın sohbet programı izleyenlerin yorumları ve sorularıyla devam etti.

Editör: TE Bilişim