Niğde Üniversitesinden yapılan açıklamada “24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla hazırlamış olduğu “Türkiye’de Öğretmen Yetiştirme” konulu konferans Niğde Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi Salon 1923’de gerçekleştirildi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Başdanışmanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Safran’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Murat Alp, Prof. Dr. Mehmet Şener ve Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Genel Sekreterimiz Batuhan Taşdurmaz, dekanlar, müdürler, akademik personel ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.







Büyük ilgi gören konferans, Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Ülkemizde öğretmen yetiştirilmesinin 167 yıl önce 16 Mart 1848 yılında Sultan Abdülmecid döneminde darülmuallimin öğretmen yetiştiren öğretmen okullarının ilk defa açılmasıyla başladığını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Safran, 24 Kasım 1928 tarihinin ise Mustafa Kemal’e millet mektepleri başöğretmenlik unvanının verildiği tarih olduğunu söyledi.

Konuşmasında öğretmen, öğrenci, ortaöğretim, yükseköğretim bazında ve akademik bazda genel bir konuya değineceğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Safran; “Son 10 -12 yılda Türkiye’de sadece sosyal olaylar değil eğitimle ilgili değişkenleri görüyoruz. Bunların bir kısmı sizleri yakından ilgilendiriyor, bir diğer kısmı da normal eğitim hayatını sürdüren insanları ilgilendiriyor. Türkiye; eğitsel ve sosyal dinamiklerin kısa sürede büyük değişimler gösterdiği bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. Eğitim özelinde ki bu değişimle birlikte eğitim politikalarında risk ve tartışmalar taşıyacağı açıktır. Özellikle reform olarak sunulan uygulamaların yani eğitimi değiştirme niteliği ve kalitesini arttırmaya yönelik olarak yapılan uygulamaların ön analizleri, temelleri iyi oluşturulmadan yapılan bir takım değişimler çok kısa sürede tekrar geri alınma veya revizyondan geçirmeyi gerektiriyor. Bizim Türkiye de nicel verileri toplama imkânımız çok fazla. Ama bu nicel verileri iyi analiz etmediğimizden dolayı maalesef aldığımız kararlar bütün nitel yaklaşımı iyi sergileyemediği için birçok kararımız uygulama alanında sıkıntı yaratıyor.

Prof. Dr. Mustafa Safran;Dünya da eğitim tarihçileri çok iyi bilir, bizim kadar öğretmen yetiştirme modeli değiştiren ikinci bir ülke yok. 1848 yılında başlamışız bu işe ve yıl 2015 olmuş Türkiye’de iyi nitelikli öğretmeni nasıl yetiştireceğimiz hala daha tartışma konusudur. Şu süreçte çok güzel modeller vermişiz. Mesela bunlardan biri 1930 yılında yüksek öğretmen modelidir. Bu model dünya da ilk defa Türkiye’de uygulanan bir modeldir” dedi.

Cumhuriyet döneminde öğretmenlik mesleğinin son derece kutsal ve kaliteli, gözde mesleklerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Safran öğretmen yetiştirme de önemli tarihler hakkında da bilgiler verdi.

Programın sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür tarafından Yükseköğretim Kurulu Başkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa Safran’a, teşekkür belgesi ve hediye takdimi yapıldı.” Dedi.

Editör: TE Bilişim