Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde, İlim ve Fikir Kulübü, Üniversite Araştırma ve Kültür Kulübü ile Yeniler Kulübü iş birliğiyle “Türkiye’de Darbe Geleneği ve 28 Şubat” konulu panel düzenlendi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’te düzenlenen etkinlik; Niğde Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Altunhisar Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, Genel Sekreter Vekili Mustafa Çolak, Niğde Kurum İl Müdürleri, Fakülte Dekanları ve Yüksekokul Müdürleri, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını yapan, Üniversite Araştırma ve Kültür Başkanı Ebuzer Kan, “Millet iradesini ezmek için, her yolu mübah görenler, 28 Şubat tarihini, takvimimizde, kara bir leke haline getirmiştir. Fakat hem 28 Şubat'ta, hem de 15 Temmuz’da, zulme boyun eğmeyen aziz milletimiz ile omuz omuza yürüttüğümüz mücadele, bin yıl sürecek denen karanlığı yırtmış ve Ülkemizi kutlu şafaklara ulaştırmıştır. Bu inanç bize ispat etmiştir ki, cuntacının namlusu, Türk milletinin iradesini ve istiklal sevdasını asla teslim alamayacaktır. 28 Şubat’ta özgürlüğümüze milli irademize ve demokrasimize müdahale edilmiştir. Bu darbe girişimlerine biz aziz Türk Gençliği olarak bir daha asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Program, açılış konuşmasının ardından  “Türkiye’de Darbe Geleneği ve 28 Şubat” konulu panel ile devam etti.

Moderatörlüğünü Av. Mustafa Everdi’nin yaptığı panele, Genar Genel Müdürü Araştırmacı Yazar İhsan Aktaş ile İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Uysal panelist olarak katıldı.

Türkiye’de yaşanan darbelerin ulusal ve uluslararası boyutu ile ele alındığı programda yaptığı konuşmada, darbelerin ülkeyi yıkmak için kullanılan yüksek siyaset oyunları olduğunun altını çizen Av. Mustafa Everdi, “Geçmişin muhasebesini yapmak kadar geleceğe bakmak da önemlidir. Gençlerimizin gözlerindeki ışık, geleceğe bakmamızı zorunlu kılmaktadır. Türkiye’de darbeden zarar görmeyen bir kesim ve ideoloji yoktur. Darbeler adalet, özgürlük ve milli iradeyi kesintiye uğrattığı gibi ülkeyi daha ileri götürme azmini de kırmaktadır” diye konuştu.

Genar Genel Müdürü Araştırmacı Yazar İhsan Aktaş ise konuşmasında, 28 Şubat darbesini yapanların daha sonra devleti ekonomik ve sosyal alanda ele geçirmeye çalıştığını belirterek “28 Şubat dönemi, başörtüsüne, dindarlara ve hükümete zulüm yapılan bir dönemdir. Darbeler dış kaynaklı müdahalelerdir. Bundan 40 yıl önce istedikleri zaman hükümeti düşürüp, ekonomimizi çökertip, istediği zaman darbe yaparak ülkeyi fetret devrine sürükleyebiliyorlardı ancak bu Milletin özünde bulunan sağlam değerler 15 Temmuz’da buna engel olmuştur” şeklinde konuştu.

Programda konuşma yapan İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Uysal ise 28 Şubat darbesini toplumsal hareketler bakımından değerlendirerek “Türkiye’de oynanmak istenen oyunla Suriye’de oynanmak istenen oyun aynıdır. Dünyada oluşan küresel ekonomik düzen, kendisine bağımlı ülkeler oluşturmaktadır. Bu bağımlılık sistemi askeri, sosyal ve kültürel bağımlılığı da beraberinde getirmektedir. Türkiye kendi silahını üretip, ekonomik ve sosyo-kültürel değerlerine sahip çıkabildiğini 15 Temmuz’da net bir şekilde göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de yaşanan darbelerin tüm boyutuyla ele alındığı program sonunda, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından Av. Mustafa Everdi’ye, Altunhisar Kaymakamı Ercan Kayabaşı tarafından Prof. Dr. Ahmet Uysal’a ve Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı tarafından Araştırmacı Yazar İhsan Aktaş’a Üniversite  anı tabağı takdimi gerçekleştirildi.
 
 
Editör: TE Bilişim