Niğde Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü aracılığıyla Türkiye’de Su Yönetimi konulu bir konferans düzenledi. 
Niğde Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1071 de gerçekleştirilen, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Alp, il müdürleri, akademik personel ve öğrenciler katıldı.


Yeryüzünün yüzde 70’i sıvı veya kar/buz formunda bulunan sularla kaplı diyerek sözlerine başlayan Dr. Yakup Karaaslan; “Yeryüzündeki toplam su hacmi 370 milyar galondan fazla. Ancak sadece yaklaşık yüzde 3’ü tatlı sudur. Temiz suların büyük bölümü buzullarda. Şu anda temiz suların yüzde 1’ine ulaşılabilmektedir. Başka bir deyişle yeryüzündeki suların yüzde 0,007’sinden az bir kısmı içilebilir. Dünyada; 1,4 milyar insan yeterli içme suyundan, 2.4 milyar insan ise atıksu hizmetinden yoksun. 2,3 milyar insan da sağlıklı suya erişemiyor. 2025 yılından itibaren 3 milyardan fazla insanın su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan; “Su sınırsız bir kaynak değil, son derece sınırlı bir kaynaktır. Su kaynakları; nüfus artışı, iklim değişikliği ve tüketim politikalarının baskısı altındadır. Dünya nüfusunun yüzde 40’ını barındıran 80 ülkede şimdiden su sıkıntısı çekilmektedir. Bilimsel çalışmalar 2100 itibariyle de orta enlemler ve yarı tropikal kurak bölgelerde su kaynaklarının azalacağını göstermektedir. Bu da gösteriyor ki, su kaynaklarının sürdürülebilir ve entegre bir şekilde korunması, iyileştirilmesi ve kullanılması ile ilgili olarak Suyun Yönetiminin Dünyada ve Türkiye’de hayati bir öneminin olduğunu göstermektedir. Canlıların ve toplumun bütün kesimlerinin taleplerini dikkate alarak, havza bazında su kaynaklarının optimum faydalı kullanımlarını sağlamak, olumsuz etkilerini kontrol altına almak ve korumak maksadıyla yapılacak koordinasyon, planlama, organizasyon, yatırım, izleme, izin verme, denetim ve yaptırım faaliyetlerinin bütünüdür” diyerek sunumuna devam etti.

2011 yılından bugüne kadar; 26 adet projenin bitirildiğini, 20 adet proje devam ettiğini, 18 adet projeye başlanacağını ve 20 adet projenin yapılmasının planlandığını ifade eden Dr.Karaaslan konuşmasının devamında Havza Koruma Eylem Planları, Araştırma Gerektiren Alanlar, Ulusal Su Bilgi Sistem(USBS) Modülleri ve Analiz ve Ön Tasarım Aşaması Proje Çıktıları başlıklı konular hakkında da bilgilendirme yaptı.

Soru cevap bölümünün ardından konferans; Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Alp’in konuşmacı Dr. Yakup Karaaslan’a teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi.
Editör: TE Bilişim