Eğitim-Bir-Sen Niğde Şube Başkanı Celalettin Özüdoğru, Danıştay 8. Dairesi'nin, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) başörtülü öğrencilerin giremeyeceği yönündeki kararının, “Türkiye için utanç verici” olduğunu söyledi.
 
Şube Başkanı Özüdoğru yaptığı yazılı basın açıklamasında, 2010 ALES sonbahar dönemi kılavuzundaki kılık kıyafetle ilgili düzenlemelerin Danıştay 8. Dairesi tarafından yürütmesinin "Fziksel teşhiste sorun olabilir” gerekçesiyle durdurulması ve başörtülü adayların sınavlara girişinin engellenmesinin, demokratikleşme adımlarının ardı ardına atıldığı Türkiye’ye yakışmadığını vurguladı.
 
Kararın ortaya çıkardığı sorunun ilk olmadığı ifade eden Özüdoğru, “Biz, milletimizin ve özellikle de başörtülü kızlarımızın bizzat yaşadıkları bu sorunun 12 Eylül referandumuyla sona ereceğine inanmıştık. Görünen o ki, söz konusu davayı açanlar da, davayı karara bağlayanlar da referandumda 'evet diyen milletten ve değerlerinden rahatsızdır. Oysa onlar da biliyorlar ki, inancı gereği başını örten kadın ve genç kızlarımız, sorunun kaynağı değil, mağdurudur. Ancak ideolojik saplantılarıyla 'aklını örtenler' arasında yer almaları nedeniyle bunu kabul ve ifade edemiyorlar. Aynı nedenle başörtüsü özgürlüğünü ihlal etmeye devam ediyorlar” şeklinde konuştu.
 
Dünyanın birçok ülkesinde insanların sınavlara istediği kıyafetle girebildiği hatırlatan Eğitim-Bir-Sen Niğde Şube Başkanı Özüdoğru, yargı mensuplarının görevinin, başörtülü öğrencilerin 'niyetlerini okumak' değil, onların 'okuma niyetlerini korumak' olduğuna vurgu yaparak; "Yükseköğrenim gören kızlarımızın başlarını açtırmak için çaba gösterenleri, yükseköğrenim gençliğimizin ufkunu açmak için çaba göstermeye davet ediyoruz. Başörtülü kızlarımıza baskı uygulamak için 'ikna odası' oluşturanlara, milletimizin 12 Eylül’de insan hak ve özgürlükleri açısından yeni bir ders verdiğini tekrar hatırlatmakta fayda görüyoruz. Danıştay’ı millete rağmen değil, millet ve milletin değerleri adına karar vermeye davet ediyoruz." dedi.



Editör: TE Bilişim