Manisa'nın Soma ilçesinde  yaşanan maden kazası sonrası  taziye mesajları ve basın açıklamalarını sunuyoruz. 


****************

Avşar’dan Soma İçin Taziye Mesajı


Hak-İş Konfederasyonu Niğde İl Temsilcisi ve Öz İplik-İş Sendikası Niğde Şube Başkanı Mehmet Avşar,  Soma Kömür İşletmeleri’nde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine de baş sağlığı diledi.

Avşar, Soma’da meydana gelen maden kazasına ilişkin bir başsağlığı mesajı yayımladı. Maden kazasında olaydan çok büyük bir üzüntü duyduğunu belirten Avşar,"Soma'daki bir maden ocağında meydana gelen ve tüm ülkemizi yasa boğan olay bizi büyük bir üzüntüyle boğmuştur. Yerin metrelerce altında zor şartlarda çalışırken meydana gelen olayda hayatını kaybeden maden işçisi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, kederli yakınlarına sabır, yaralılarımıza da acil şifalar dilerim.

Bütün milletimizi yasa boğan bu tür acı olayların bir daha yaşanmamasını diliyoruz. Yaşanan acı kelimelerle ifade edilemeyecek kadar büyüktür. Ateş sadece düştüğü Soma'yı değil, bu ülkede yaşayan hepimizi yakmıştır. Bu acı bütün milletimizin ortak acısıdır. Rabbim ülkemize, milletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın" dedi. 

****************

YÜCE TÜRK MİLLETİNİN BAŞI SAĞOLSUN

Türkiye, 13 Mayıs 2014’de Soma’da meydana gelen elim maden kazasıyla derin bir acıya gark oldu. Bu satırları yazılırken ölü sayısının 280 civarında olduğu açıklanıyordu. Hayatlarını yerin altında, zor ve ağır şartlarda kazanmaya çalışan yurttaşlarımızın başına gelen bu felaket milletçe hepimizi derinden üzdü.

Ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar, ölenlerin yakınlarına ve bütün milletimize başsağlığı diliyoruz.

Bir milletin tarihinde ortak sevinçler gibi ortak acılar da çok önemlidir ve o milletin gerçek manada millet olduğunun ortaya çıkmasına vesile olur. Geçtiğimiz dönemlerde yaşadığımız deprem felaketleri, sel felaketleri milletimizin ezici çoğunluğunun gerçekten derin bir tarihe ve millî şuura sahip olduğunun örneklerini gösterdi. Soma’da yaşanan facia da milletimizin aynı hassasiyetini ve fedakarlığını bir kez daha ortaya koyacaktır. Bundan eminiz. Milletimiz bu acıyı birlikte paylaşmalı, yaraları birlikte sarmalıdır; yetim ve öksüzlere, geride kalan bakıma muhtaçlara devletçe sahip çıkmalıyız.

Bu süreçte, olayın sebepleri, sorumluları, idarî ve adlî merciler tarafından soğukkanlı ve objektif bir şekilde ortaya konulmalıdır. Mağdurların, asla telafi edilmesi mümkün olmayan can kayıpları dışında her türlü haklarını almaları temin edilmelidir. Bütün bu süreç, siyasî istismara alet edilmeden, hayatını kaybeden maden emekçilerinin ruhlarını muazzep etmeden dikkatli bir üslup ve tavırla idare edilmelidir. Bir daha böyle elim kazaların yaşanmaması için gerekli her türlü tedbir alınmalıdır.

Türk Ocakları Niğde Şubesi olarak Soma’da acı bir şekilde vefat eden canlarımıza tekrar Yüce Allah’dan rahmet, aileleri ve milletimize başsağlığı diliyoruz.

Doç. Dr. Metin Hakan SEVERCAN

TÜRK OCAKLARI NİĞDE ŞUBESİ BAŞKANI


************
************


Niğde Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı İdris Yavuz'un basın açıklaması. 

SOMA’DA YÜREĞİMİZ YANDI

Bilinmelidir ki, bu bir Kader-i İlahidir.Çaresiz buna teslim olmak gerekir. Kimin,  nerede, nasıl öleceği belli değil. İnsanoğlu bu gerçeği bilmeli ve hayatını bu sistem üzerine kurmalıdır. Elbette ki ateş düştüğü yeri yakar.

Türk milletinin yüreği soma için yandı. Acımız büyük oldu. Buna yürek dayanır mı bilemem. Yüce Mevla’dan şehit ailelerine sabır yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu acılı günümüzde daha çok birlik ve beraberliğe muhtacız.

Durumdan vazife çıkartıp sokağa dökülenler, polisimize saldırıp, sokaklarda terör estirenlerbilinmelidir ki, ihanete hizmet etmektedir. Bu milli bir felakettir. Bundan nemalanmayı düşünen fırsatçıların insanlıktan nasibi yoktur.

Böyle bir felaketi dilerim yüce milletimiz bir daha yaşamaz. Ateşi söndürmenin, acıyı dindirmenin kolay olmadığını biliyoruz.

Özellikle bugünlerdemillet olarak daha duyarlı olmalıyız. Birlik ve beraberlik içinde kenetlenmeliyiz. Siyasilerimiz, sivil toplum örgütleri, tek ses tek nefes olmalıdırlar. Çünkü acılar paylaşıldıkça azalır, yaralar merhem sürmek suretiyle iyileşir.

Milli geleneğimizde muhtaçlara yardım, çaresizlere derman olma özelliği vardır. Buradan hayırsever Niğde kamuoyuna seslenmek istiyorum; Soma’da felakete uğrayan, ocaklarına ateş düşen kardeşlerimize yardım ellerimizi uzatmamızın zamanıdır.

Cenab-ı Allah’dan Soma’da vefat edenlere rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar, ailelerine de sabır diliyorum.

NGYC Başkanı İdris YAVUZ

 

***************
 

 UCUZ İN(S)AN !!!

SO(r)MA-Maden Ocağında kaç beden çırpınarak can verdi bilmiyoruz ama toprağın üstünde yüreği yaralı milyonlarca insan kaldı. Aldığımız nefesin utancı içinde ancak bu kadarını söyleyebiliyorum. Tokadı da tekmeyi de anamızı alıp gitmeden, yıllar önce hep birlikte yedik. Şu an hissettiklerimiz/duygularımız/acımız ortak. Okuya biliyorsanız ortak. Paylaşıyorsanız ortak. Söz bitti, her yer kömür karası diyorsan ortak. Yüreğini değil, elbiselerinizi karartıyorsanız ortak. Yarın vaz geçmezseniz bu katliamının hesabını sormaktan yine ortak..

Madenin üstünde yedik ve uyuduk taş bağlansa da yüreğimize.  Utandık, ağladık, haykırdık sebep olanların aymazlığına. Yüzlerce ölüm varken şu olsun istifa ederim, bu olsun istifa ederim, ispatlayamayan namerttir, ölen 15 yaşında, yok 20 yaşında diyerek bahse girip kumarhaneye çevirdiniz vicdan(sız)ları. Yedi kat yerin dibinde kapadın kulaklarını belki duymazdan geldin bu ahlaksız(lık)ları..

Cebi şişkin, ensesi kalın züppeler eli cebinde sizin için Yasin-i Şerif dinliyor. Sakın müsaade etme bir Fatiha ile bu alçaklığın kapanmasına. Katillerin günahlarından arınmalarına fırsat verme. Çünkü; Bismillah diye başladığın işe, Allah bereket versin dedirtmediler. Unutma bu cehennem zebanilerini. Size kömür karası sözünde ant olsun ki; cennete bile girsek bu zebanilerle orada durmayacağız. Tıpkı sizin yandığınız gibi cehennem ateşini şehadet şerbeti yapacağız.

Işıklar içinde uyurmusunuz bilmem. Milyonlar ardınızdan bunu diliyor. Benimse sizden tek isteğim var. Gittiğiniz yerde ‘’kader’’ diye gömülü kardeşlerinize, Berkin’ime hele de Ceylan’ıma, Uğur KAYMAZ’ıma sahip çıkın. Eğer biz onlara sahip çıkabilseydik bu gün siz yaşıyor olacaktınız !!!

 

                                                                                             Yılmaz YILDIZ


**************

Niğde Atatürkçü Düşünce Derneği Basın Açıklaması

KAMUYOUNA

13 mayıs 2014’te , Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşadık ve ne yazık ki, şu an itibarı ile 282 işçimizi Soma'da yaşanan maden kazasında kaybettik, onlarca da yaralımız var. Tüm Ulusumuza ve emekçilerimizin yakınlarına başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz.

Bilmeliyiz ki, Türkiye`de meydana gelen iş kazalarının tamamı önlenebilir niteliktedir ve bu nedenle yaşananlar aslında "iş kazası" değil, "iş cinayeti" dir.Özelleştirmenin olağan sonuçlarından biridir bu yaşanan olay……

Maden kazalarındaki ölümlerde Avrupa birincisi olmamız ve daha önceki maden kazaları incelendiğinde görülmüştür ki, bu tür kazalardaki ölüm sebepleri; sektörün piyasaya terkedilmesi, denetimsizlik, kaçak madencilik, taşeronlaştırma ve üretim zorlamalarıdır. Bu nedenle hükümet ölümlerden birinci derecede sorumludur.

Ayrıca, Soma’daki iş kazalarının incelenmesi için ana muhalefet partisi tarafından 23 Ekim 2013′te TBMM’ye verilen araştırma önergesi aylarca bekletildikten sonra 29 Nisan 2014′te gündeme alınmış, ancak siyasi iktidarın oylarıyla reddedilmiştir.

Reddedilmesi doğaldır; çünkü 12 yıldır emek düşmanı bir anlayış bu ülkede iktidardır.

Bu ülkedeki iktidara sesleniyoruz: Siz paraları sıfırlayın,onların hayatları sıfırlansın Siz milyarlık saatler takın ,onlar için yeraltında zaman dursun. Siz yüzlerce korumayla gezin,onlara birşey olursa adı kader olsun. Siz üç günlük yas ilan edin ,onların anaları,evlatları ömür boyu yas tutsun. Siz güzel öldüler ama deyin....aileleri acıları ile baş başa kalsın…

 

 Siz 1800 yılları 1940 yılları örnek verirken ölü sayısı 282 ‘ye ulaşırken maden emekçilerinin acısını ne kadar ciddiye aldığınızı  belli ediyorsunuz…Hatta o kadar ciddiye alıyorsunuzki başbakanlık müşaviri o acılı insanları düşman tekmelercesine tekmeliyor…..

 

 

Kendini sedyeden değersiz hisseden sevgili işçi kardeşime seslenmek istiyorum:hangi el daha temiz senin kömür kokan ellerinden….hangi vicdan daha temiz senin yüzündeki kömür karasından…..o tertemiz ,  o şerefli emek dolu alnından öpüyoruz senin……

 

Siyasi iktidarı uyarıyoruz; çağdışı anlayışlar terkedilerek, akıl ve bilimin rehberliğinde, sektörde gerekli önlemler alınmalı, sermayenin değil, emekçilerimizin sağlıklı ve güvenli yaşam haklarını birinci öncelik olarak gören bir anlayışla yasal değişiklikler yapılmalıdır.

Bu tip sektörlerde özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamaları son bulmalıdır.

Denetim mekanizmaları arttırılmalı, varsa müfettişler üzerindeki siyasi baskılar kaldırılmalıdır.

 

Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar

Bakanı Taner Yıldız olmak üzere tüm sorumlular bir an önce istifa etmelidir!

 

Tekrar tüm ulusumuza başsağlığı diliyoruz.

 

Atatürkçü Düşünce Derneği


*******

KUR’AN EVİ DERNEĞİ’NİN

SOMA’DAKİ İŞ KAZASIYLA İLGİLİ

BASIN AÇIKLAMASI

            Milletimizi derinden etkileyen  Soma’da meydana gelen elim iş kazası sonucu vefat eden işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, özellikle yakınlarına Allah’tan Sabr-u Cemil dileriz. Bizler Allah’a aidiz ve yönelişimiz Allah’adır.

Bu acı olaylar iş güvenliği konusunda daha dikkatli olunmasını zorunlu kılmaktadır. Alınacak önlem ve tedbirler bu tip acı olayları askariye düşürecektir.

            Devlet ve millet olarak kardeşlerimizin acıları acılarımız, sıkıntıları sıkıntılarımızdır. Ölen kardeşlerimizi geri getirme imkanımız yok ama, yakınları devletimize ve milletimize emanettir. Bu emanetlere en güzel şekilde sahip çıkılacağından kuşkumuz yoktur. Devletimiz ve milletimiz Allah’a hamdolsun bu yapıdadır.

            Allah’tan niyazımız bu tip acı olaylarla bir daha karşılaşmamamızdır. Allah görünür görünmez kazalardan, sıkıntılardan milletimizi ve insanlığı korusun. 

15.05.2014

NİĞDE KUR’AN EVİ DERNEĞİ

******************

                                                ACIMIZ BÜYÜK

 

     Manisa’nın Soma İlçesinde, Kömür İşletmesinde meydana gelen İş kazası sonunda bir avuç kömür için hayatını kaybeden emekçi şehitlerimize öncelikle cenabı Allahtan rahmet diler mekanlarının cennet olmasını diler.Geride kalanlarına çalışma hayatına,mesai arkadaşlarına ve Büyük TÜRK Ulusuna sabır ve başsağlığı diler, yaralı kurtulan madencilerimiz ede acil şifalar dileriz.

 

 

   Türk-İş Genel Başkanımız Sayın Ergün ATALAY’IN Dediği gibi;

“ Bu ülkede, başta siyasiler olmak üzere, herkesin maden ocağını görmesi, Madenci kardeşlerimizin çalışma şartlarına tanıklık etmesi, ondan sonrada işletmeler hakkında karar vermesi gerekir” Sözlerini hatırlayarak ülkemizdeki çalışma şartların ne kadar zor olduğunu

Görmemiz gerekmektedir.

 

Çalışma hayatımızda yaşanan taşeronlaştırmalar sonucunda kuralsız, esnek Kölelik düzeninde çalışma ve örgütsüzleştirme sonucunda yaşanan iş kazaları ve Ölümler son yıllarda had safhaya ulaşmıştır. Bunların önüne geçebilmek için yeniden yasal düzenlemelerin “6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği  Kanunun ve Yönetmeliklerinin uygulamalarının mevzuatlarının gerçek anlamda uygulanması ve takip edilmesi gerektiği düşüncesindeyiz.

Böyle acıların tekrar yaşanmamasını dilerken ;

 

     Şeker-İş Sendikası Bor Şubesi Olarak maden şehitlerimizin anısına işyerimiz olan Bor Şeker Fabrikası Çalışanları olarak 3 Dakikalık saygı duruşu ve Yasin’i Şerif okutularak anılmışlardır.

 

      RUHLARI ŞAD MEKANLARI CENNET OLSUN

                                                                                                             Yönetim Kurulu Adına

 

                                                                                                               Atalay DEMİRÖRS

                                                                                                               Şeker-İş Şb Başkanı

*******

Milletimizin Başısağolsun

Niğde ODTÜ Koleji 

Okul Müdürü Aydın AKBAŞ

*******

Kalbimiz Soma'da Türk Milletinin Başısağolsun

Çırpanlar Mühendislik - Bor



*******

SOMA’DA DURAN YÜREKLER BİZİM…
Hepimizin Başı Sağolsun
Ali Rıza MALKOÇ


*******

Saadet Partisi Niğde İl Başkanlığı


MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN
Alın teri ve helal rızık peşinde koşanlar,  Cenabı Allah’ın en sevdiği kullardandır.
Ailesine helal lokma yedirebilmek için en zor şartlarda çalışırken, Soma’daki elim faciada  hayatını kaybeden kardeşlerimize Cenabı Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ailelerine ve sevenlerine sabr-ı cemil niyaz ediyorum. 
Milletimizin başı sağ olsun. Cenabı Allah ülkemizi her türlü felaketten korusun.
Mekanları Cennet olsun. 

*******

Niğde Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Yunus Bostan'ın mesajı

Niğde Üniversitesi Öğrenci Konseyi olarak 12. Bahar Şenlikleri bizim için bugün sona ermiştir. Manisa Soma'da ki maden göçüğü faciası malesef Ülkemize ateş gibi düşmüştür. Hayatını kaybeden Vatandaşlarıma rahmet, yaralılara acil şifalar, göçük altında kalan işçilerimizin kurtarmasını temenni ediyor ve ölü sayısının artmamasını Allah'tan diliyorum. 
Türk Milletinin Başı Sağolsun...
*******

Bor Belediye Başkanı Sıtkı ERAT'ın taziye mesajı

"Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasında vatandaşlarımızın yaşamını yitirdiğini ve birçok madencimizin de mahsur kaldığını dün akşam derin üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.Milletimizi derinden üzen elim kazada yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diler; göçük altında kurtarılmayı bekleyen madencilerimizden sevindirici haberlerin gelmesini yürekten temenni ederim"
Sıtkı Erat
Bor Belediye Başkanı

*******


Büyük Birlik Partisi BOR İlçe Başkanlığı ve BOR Alperen Ocakları İlçe Başkanlığı adına Samed Yüksel; “Soma'da meydana gelen maden faciasıyla ilgili olarak taziye ve geçmiş olsun mesajı yayınladı.”

Yüreğimiz yanıyor, acının tarifi yok !..

Aziz TÜRK MİLLETİ’mizin ve tüm TÜRK - İSLAM DÜNYASI'nın başı sağolsun.

Manisa/Soma'da ki kömür ocağında çıkan yangın sonucu rızkını, geçimini yerin altında, zor şartlarda, kömür kazarak arayan ve bu uğurda yerin binlerce metre altında helal rızık temin etmeye çalışırken ebediyete irtihal ederek Rahmet-i Rahman'a kavuşup ŞEHADET şerbeti içen kardeşlerimi yüreğim yanarak duâlarla anıyorum.

**********

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ -  BAŞSAĞLIĞI VE ETKİNLİK İPTALİ

Manisa’nın Soma ilçesindeki bir kömür madeninde trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonrasında çok sayıda maden işçimizin hayatını kaybettiği ve birçok işçinin de mahsur kaldığı haberini üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız.

Milletimizi derin bir üzüntüye boğan bu müessif kazada yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diler, mahsur durumdaki madencilerimizin sağ salim kurtulmasını temenni ederiz.

Soma’da meydana gelen ve çok sayıda vatandaşımızın yaşamını yitirmesine sebep olan maden kazası dolayısıyla “Niğde Üniversitesi 12. Bahar Şenlikleri”nin tüm etkinlikleri iptal edilmiştir.

Kamuoyuna duyurulur.


*******

Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu'nun taziye mesajı


Elim kazada ebediyete intikal edenlere Cenab-ı Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır ve metanet, yaralılara şifa diliyorum. Milletimizin başı sağolsun.

*******

Niğde Milletvekili Ömer Selvi'nin Taziye Mesajı

Soma ilçemizde yaşanan afet millet olarak yüreklerimizi dağladı. Bu üzücü hadisede hayatını kaybeden işçilerimize Allah' dan rahmet kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Maden ocağında mahsur kalan işçilerimizin bulundukları yerden sağ salim çıkarak ailelerine ve sevdiklerine kavuşmaları için her zamankinden daha fazla duaya ihtiyaç olduğunu unutmamak gerekir. Aziz milletimizi bu elim hadise karşısında duaya davet ederken, göçük altından yaralı olarak çıkan işçilerimize de yine şafi olan Allah' tan şifa diliyorum.

*******
Niğde Milletvekili Doğan Şafak'ın Taziye Mesajı

Manisa Soma' da meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.Yerin altındaki 200 işçimizin bir an önce çıkarılmasını umut ediyorum.

(Manisa milletvekilimiz Özgür özel 20 gün önce bu konu ile ilgili Meclis araştırması önergesi vermişti). Çok acı ki hükümet muhalefetten gelen önerileri her zaman olduğu gibi reddetti. 

Doğan ŞAFAK
Niğde Mvk



Niğde Genç TÜMSİAD ' dan Taziye Mesajı


Geçimlerini sürdürmek maksadıyla en zor şartlarda çalışarak, ailelerine ekmek götürdüler. Hangi kelime onların acılarını ifadebilir hangi teselli yeter. 


Üzüntü ile ağlamaktan ve dua etmekten başka elimizden ne gelir ki. 

Soma’da yaşanan maden patlaması tüm Türkiye’yi yasa boğmuştur. Bu elim kazada hayatını kaybeden madencilerimize Allah’tan rahmet, yaralı olarak kurtarılanlara acil şifalar ve kederli ailelerine sabr-ı cemil niyaz ediyoruz. Allah’ın başka musibetlerden bizleri koruması dileğiyle, milletimizin başı sağolsun.

Genç TÜMSİAD Niğde Şubesi


*******

Mersin Devlet Opera ve Balesi Başsağlığı ve Etkinlik İptalleri

 

 

 

    Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen ve ülkemizi yasa boğan maden kazasından dolayı ülke genelinde ulusal yas ilan edilmiş olup; bu doğrultuda 4. Eskişehir Opera ve Bale Günleri vesilesiyle 17 Mayıs’ta sahneleyeceğimiz “Lüküs Hayat” müzikali ile 15 Mayıs’ta Mersin Toroslar Kız Meslek Lisesi’nde gerçekleştireceğimiz “Eğitim Etkinliği Konseri” iptal edilmiştir. Kazada yaşamlarını yitirinlere Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.
 
 

MERSİN DEVLET OPERA VE BALESİ


*******

Belediye İş Niğde Şube Başkanı Yusuf Karaca'dan başsağlığı mesajı


BİR AVUÇ KÖMÜR İÇİN, BİR ÖMÜR VERENLERE…

Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan kömür ocağında trafo patlaması nedeniyle maden içerisinde çıkan yangın sonucu elim bir kaza yaşanmıştır. Yerin 400 metre altında kalan Maden işçilerimizi Kurtarma çalışmalarının halen devam ettiği Soma ilçemizde dileğimiz işçi ve emekçi kardeşlerimizin bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Elim kaza sonucu yaralanan işçi arkadaşlarıma ALLAHTAN acil şifalar diliyorum. Hayatını kaybeden işçi ve emekçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, Milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dilerim. Rabbim memleketimize ve milletimize bir daha böyle bir acı yaşatmasın inşallah. Memleketimizin ve milletimizin başı sağ olsun.

 

Yusuf KARACA

Belediye İş Niğde Şube Başkanı

*******


Nurullah AYDIN

14. Mayıs 2014-ANKARA

 

SOMA MADENCİLERİNE BAŞSAĞLIĞI MESAJI

 

Soma'da vefat eden madencilerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa, ailelerine sabırlar, Türk Milleti’ne başsağlığı dilerim.



*******

ASİAD Başkanı Barış Aydın'ın Soma'yla ilgili başsağlığı mesajı

ASİAD Başkanı Barış Aydın, Soma’daki bir kömür ocağında meydana gelen kazayla ilgili başsağlığı mesajı yayınladı

- Aydın: Bu büyük acıyı yürekten paylaşıyoruz


Manisa’nın Soma ilçesindeki bir kömür ocağında meydana gelen kazada yaşanan can kayıpları tüm Türkiye’yi yasa boğdu.

ASİAD Başkanı Barış Aydın, Soma’daki kaza nedeniyle derin bir üzüntü içinde olduklarını dile getirerek, konuyla ilgili bir başsağlığı mesajı yayınladı. Aydın, Soma’daki kömür ocağında çok sayıda işçinin hayatını kaybetmesine yol açan elim kazayla ilgili yazılı mesajında şunları ifade etti:

“Soma’da bir kömür ocağında meydana gelen kazada hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve tüm milletimize başsağlığı diliyorum. Tüm Türkiye gibi biz de yüreğimizin en derinliklerinde Soma’da yaşanan faciadan dolayı büyük üzüntü duyuyor, bu büyük acıyı paylaşıyoruz. Söz konusu madende çok sayıdaki işçimizin de mahsur kaldığını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Umuyoruz ki, kurtarma çalışmaları yüreklerimize bir nebze olsun su serpecek sevindirici gelişmelere vesile olur. ASİAD olarak Soma halkı için her türlü yardımı ve desteği sağlamaya hazır olduğumuzu belirtiyor, hayatını kaybeden işçilerimizin sevenlerine yeniden en derin taziyemizi sunuyoruz. Türkiye olarak Soma’dan dün akşam gelen acı haber nedeniyle yaşadığımız milli yasımızı ASİAD olarak yürekten hissediyoruz.”

*******

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan 'Acımız Büyük'

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; "Manisa'da şu an bir felaket yaşanıyor. Manisa, Soma'da çok sayıda işçinin mahsur kaldığı maden ocağında hayatını kaybeden işçilerimiz için derin bir acı duyuyoruz. Allah geride kalan ailelerine ve yakınlarına sabırlar versin. Yaralı olarak göçük altından çıkartılan işçilerimizin de iyileşmesi için dualar ediyoruz. Acımız büyük, kurtarma çalışmaları devam ediyor. Göçük altında kalan işçilerimizin bir an önce sağ salim kurtarılmalarını ümit ediyoruz. Milletimizin, ülkemizin ve ailelerinin başı sağolsun" dedi.


*******


  Eğitim-İş - Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Niğde Şubesi basın açıklaması



Çok üzgünüz. Türkiye dün büyük bir acıyla sarsıldı. Ne yazıkkı 200 den fazla işçimizin Somada meydana gelen kazada yaşamını yitirdiğini öğrendik ve ne yazıkki bir okadar işçimizinde hala ocakta mahsur olduğunu duyuyoruz.Umarız ölü sayısı artmaz.Gerçekleşen acı olaya kaza dedik ama göz göre göre facia desek daha doğru olur.Türkiye birkaç kişinin geleceğini tartışır, tartıştırılırken ne yazıkki insanlarımız çok ucuz biçimde yaşamlarını yitiriyorlar.sendikaların demokratik kitle örgütlerinin tüm uyarılarına rağmen, ölümlü maden kazalarında ,iş kazalarında herhalde dünya şampiyonuyuz.Şairin dediği gibi” bedava yaşıyoruz dostlar bedava,kelle fiyatına hürriyet, esirlik bedava”

      sözü daha fazla uzatmanın anlamı yok. Bu büyük faciadan ders çıkarılmasını umut ederek gerekli tedbirlerin hiç değilse bundan sonra alınmasını bekliyoruz. Artık yeter Türkiye bu kadar acıyı kaldıramazEğitim-İş Niğde Şubesi olarak.yaşamını yitiren işçilerimize allahtan rahmet yakınlarına ve  milletimize başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Halen madende mahsur kalan işçilerimizinde sağ salim kurtulmalarını diliyor ve bu son olsun diyoruz.

Timur ÖZKAN
Şube Başkanı

*******

SES Niğde Temsilcisi Yılmaz Yıldız'ın basın açıklaması


YUNANİSTAN’DAN İTHAL HEKİM GETİRECEĞİNİZE, JAPONYADAN POLİTİKACI GETİRİN !!!

13 Mayıs Salı günü Manisa'nın Soma ilçesinin Eynez bölgesindeki Soma Holding'e ait Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ne ait maden Ocağında16:00-24:00 vardiyasında çalışan 787 işçi trafo patlaması sebebiyle kaynaklandığı iddia edilen yangında toprağın 2 ila 6 km altında mahsur kaldılar. Edindiğimiz bilgiye göre 363 kişi tahliye edilirken, 80 kişinin yaralandığı ve 205 kişinin de hayatını kaybettiği bildirilmektedir. Madende yangın devam ederken yaklaşık 200 işçi hala yer altında kurtarılmayı bekliyor. Ancak Enerji Bakanının bundan sonra ölü sayısı hakkında bir bilgi paylaşmayacağım demesi ölü sayısının daha da fazla olduğu ve artacağı kaygısını yaratmaktadır. Göz göre göre yaşanan katliam hepimizi derinden sarsmıştır. KESK MYK üyelerinden ve bağlı sendikalarımızın MYK üyelerinden oluşan heyet dün gece itibari ile Soma’ya ulaşmıştır. Sendikalarımızın Manisa ve İzmir şubeleri bölgede yapılan çalışmalar içerisinde yer alarak dayanışma içinde olmaya devam etmektedir.

Madenlerdeki iş cinayetleri bu alandaki taşeronlaştırmanın, kar hırsının, yeterli önlemler alınmamasının ve daha da önemlisi gerektiği gibi denetim yapılmaması ve yaptırım uygulanmamasının sonucudur. İşçi sağlığı ve güvenliği konusundaki önlemlere en çok önem verilmesi gereken madencilik sektöründe tamamen kar amaçlı çalışan taşeronluk sistemi uygulandıkça yeni iş cinayetlerinin yaşanması kaçınılmaz olacak ve toplumsal adaletsizlik daha da artacaktır.

Sağlıktaki piyasalaşma uygulamalarından kaynaklı olarak sağlık hizmetlerinin planlanmasında toplumun ihtiyaçlarını gözetmek yerine kar getirmeyen ünitelerin kapatılmasına neden olmuştur. Bir çok hastanede yanık üniteleri kapatılmıştır. Özellikle maden ocaklarının bulunduğu illerdeki hastanelerde yanık ünitelerinin olması gerekirken buralarda yanık üniteleri kapatılmıştır. Soma'daki tedbirsizlik sonucu gerçekleşen olayda yaralılara müdahale edilecek yanık ünitesi bulunmamaktadır. Bu da göz göre göre yüzlerce kişinin ölümüne davetiye çıkarmıştır.

1 Mayıs’ta hakları için, gelecekleri için, eşit, özgür, demokratik bir ülke için sokağa çıkan işçilere emekçilere panzerlerle, tomalarla ve on binlerce polis ile saldıran AKP iktidarı, bugün Soma’da yaşanan cinayetleri ise “güzel ölümler” ve “kader” gibi yutturmaca söylemler kullanarak parası olanın yaşama hakkı olduğunu her fırsatta yoksul emekçi halka hatırlatmaktadır. Soma'da yaşanan trafo patlamasını kaza olarak değerlendirmek mümkün olmadığı gibi kader olarak ifade etmek sorumluluktan kaçmak anlamına gelmektedir.

Maden Ocağında 15 yaşında bir çocuk da var. Dün akşam saatlerinde maalesef ölü olarak çıkarıldı. 18 yaşının altında çocuk işçilerin madende kaldığı söyleniyor. "15 yaşında bir çocuğun eylemde ne işi var? " diye soranlar acaba "15 yaşında bir çocuğun madende ne işi var? " diye sorabilecekler mi ?

 Soma'da yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, ailelerine, yakınlarına, arkadaşlarına ve tüm işçilere başsağlığı diliyoruz.Aynı zamanda ağır ve tehlikeli işler kapsamında değerlendirilen madencilik sektöründe ve tüm alanlardaki taşeronlaştırmaya son verilmesi ve gerekli önlemler alınması, denetimler yapılması için siyasi iktidarı göreve çağırıyoruz.

“Kaza Değil Katliam. Yüreğimiz Soma’da”

 

                                                                                                                                               Yılmaz YILDIZ (SES)


*******


İP NİĞDE İL BAŞKANLIĞI BASIN AÇIKLAMASI

14 MAYIS 2014

 

SOMA’DA YAŞANAN İŞ KAZASI DEĞİL, ÖZELLEŞTİRME KATLİAMIDIR!

 

Sayın basın mensupları,  Değerli Niğdeliler,

 

Dün Manisa’nın Soma ilçesindeki Soma Holdinge bağlı Soma Kömür İşletmeleri firmasına ait kömür ocağında meydana gelen patlama nedeniyle, şu an elimize ulaşan resmi bilgilere göre, 201 işçimiz şehit, 4’ü ağır 80 yaralımız var. Kömür ocağında yaklaşık 498 işçimizin de mahsur kaldığı ve kurtarılmayı beklediği bildirilmektedir.

 

Kazada hayatını kaybeden, “bir avuç kömür için bir ömür veren” madencilerimiz için Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır, yaralanan işçilerimiz için de acil şifalar diliyoruz. Bütün milletimizin başı sağ olsun.

 

Soma’daki kömür ocağında dün meydana gelen patlama, yangın ve ölümler iş kazası değildir.

 

Bu bir kaza değildir. Bu bir iş katliamıdır. Bu özelleştirilen işletmelerin kaçınılmaz kaderidir.

 

Değerli dostlar, bu olay bir kez daha bütün açıklığıyla şunu ortaya koymuştur;

 

Özelleştirmeler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yabancılaştırmanın, sömürgeleştirmenin, emperyalist devletlere daha bağımlı hale gelmenin önünü açmıştır.

 

Özelleştirme, Türk Telekom örneğinde kendini yasadışı dinlemelerle ortaya koymuştur.

 

Özelleştirme, Niğde’de Orhanlı köylüsünü 2012 Ağustos sıcağında, bir ramazan günü Kayseri-Adana-Niğde karayolu ulaşımını 6 saat süreyle kesilmesiyle kendini göstermiştir.

 

Özelleştirme, Türk çiftçisini eti ve samanı da ithal etme noktasına taşımıştır.

 

Özelleştirme, son olarak, Soma’da maden işçisini bilimin ortaya koyduğu gerçekleri bir kenara koyarak, boğaz tokluğuna, güvenlik tedbirlerini hiçe sayarak, baştan savma işyeri kontrolleri yapılmasına ve ne olursa olsun en fazla kar güdüsüyle her masraftan kısıntı yaparak, çalışma koşullarına akabinde de trafo patlamasına grizuya göçüklere yol açmıştır.

 

Maden işçileri medyaya bilgi verilmemesi konusunda sıkıştırılıyor, tehdit ediliyor.

Kurtarma işlemleri esnasında büyük hatalar yapıldığı ifade ediliyor.

Televizyonlara yayın yasağı getirileceği konuşuluyor.

 

Değerli basın mensupları,

 

Soma’da karşılaştığımız bu tablo bir felakettir. Bu tür görüntüleri Türk Milleti hak etmiyor.

Bu görüntüler Atatürk Türkiye’sine yakışmıyor. Azami kar düzeninde madencinin canı kömürden ucuz! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı dünden beri ortalarda yok.

 

Eşbaşkan dün kazadan 6 saat sonra, sanki hiçbir şey olmamış gibi, gülüyor, kamerayla çekim yapıyor. AKP Hükümeti daha 20 gün önce Soma’da madenlerin incelenmesi başvurusunu reddetti.

 

 Soma iş katliamının sorumlusu AKP hükümetidir! Tayip Erdoğan istifa etmelidir.

 

Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy başta olmak üzere Özelleştirmeler durdurulmalıdır.

 

Özelleştirilen tüm kamu iktisadi teşekkülleri kamulaştırılmalıdır.

 

Kölelik düzenini hâkim kılacak Taşeronlaştırma Yasa Tasarısı geri çekilmelidir.

 

Türkiye bir milli hükümet eliyle, üretimi arttıracak, Türk çiftçisini ve sanayicisini koruma altına alacak, Gümrük Birliğinden çıkılacak, yeniden halkçı, kamucu, insanın ve emeğin en yüce değer olduğu bir Türkiye kurulacaktır.

 

 

Z.Cem Yıldırım

İP Niğde İl Başkanı


 

Editör: TE Bilişim