Niğde Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’de gerçekleştirilen ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özbay’ın konuşmacı olarak katıldığı programa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Şener, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nâzım Hikmet Polat, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Murat Özbay Türkçenin önemine değinerek başlayan konuşmasının devamında Cumhuriyet dönemindeki Türkçe öğretmeni yetiştirme çalışmalarına da bir göz atmak gerekmektedir dedi. Prof. Dr. Murat Özbay; “1929 yılında Türkçe Öğretmeni yetiştirmek amacıyla Konya’da “Orta Muallim Mektebi” kurulur. Bu okul bir yıl sonra Ankara’ya nakledilir. 1929 yılında bugünkü Gazi Eğitim Fakültesi Binasına taşınan okul “Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü” adını alır. Sonraki yıllarda artan öğretmen ihtiyacını karşılamak için öğretmen yetiştiren kurumların sayıları da arttırılır. İstanbul, İzmir, Balıkesir gibi birkaç ilimizde yeni enstitüler açılır. Bunlara da Türkçe bölümleri yer alır. Bu gelişmelerin ardından gazi orta muallim mektebi ve terbiye enstitüsü 1949-1950 öğretim yılında Gazi Eğitim Enstitüsü adını alır. 1965 yılından itibaren bu okulların sayıları arttırılır. 1967 yılında eğitim enstitülerinin süresi üç yıla çıkarılır.1977 yılında Eğitim Enstitülerinin sayısı ona indirilirken öğretim süreleri de dört yıla çıkarılır.1978 yılında ise adları yüksek öğretmen okulu olarak değiştirilir. Türkçe bölümleri de Yüksek Öğretmen Okulunun Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü olur. Nihayet bu okullar 20 Temmuz 1982 yılında Eğitim Fakültesi adıyla üniversitelere bağlanır. Sonuçta Türkçe bölümleri kaldırılmış olur” dedi.

1982 yılında eğitim enstitüleri üniversiteler bağlanmış ve bu tarihten itibaren Türk Dili ve Edebiyatı ve Türkçe öğretmenleri üç kaynaktan yetiştirilmeye başlanmıştır diyen Prof. Dr. Özbay; “1982 yılından sonra Türkçe öğretmeni yetişmez olur. Bunun sonucunda ilk defa Gazi Üniversitesi bünyesinde lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde programlar açılması için girişimlerde bulunulmuştur. Bu girişimlerin ardından yükseköğretim kurulunun 1989 yılında aldığı kararla Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü nezdinde Türkçenin eğitimi ve öğretimi anabilim dalında yüksek lisans ve doktora programları açılması karar verilmiş. Ve bu enstitüde yüksek lisans ve doktora öğrenimi yapılmaya başlanmıştır. Bu karar Türkçenin eğitimi ve öğretimi lisans programının açılmasına da temel teşkil etmiştir. Buradan hareketle 1992-1993 öğretim yılından itibaren Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi bölümü bünyesinde Türkçe öğretmenliği programı yeniden açılarak eğitim ve öğretime başlatılmıştır” ifadelerinde bulundu.

Editör: TE Bilişim