Türk Ocakları Niğde Şubesi’nce, 12 Nisan 2013 tarihinde Niğde Grand Otel’de Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet ÖZ’ün katılımları ile Türk Ocaklarının kuruluşunun 101. yılı tebrik kabul toplantısı düzenlendi.  


Tebrik kabul toplantısına Vali Yardımcısı Hacı İbrahim TÜRKOĞLU, Niğde Belediye Başkanı Faruk AKDOĞAN, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Hakan ER, Eğitim 2023 Derneği Genel Başkanı Gazi KARABULUT katılmıştır. Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet ÖZ “101. yılında Türk Ocakları ve Yeni Ufuklar” konulu konuşma yapmış, konuşmasında;



“Türk milletine mensup olma gurur ve şuuru içindeki Türk milliyetçileri için 101 yılını dolduran Türk Ocakları bir iftihar kaynağıdır. Bir fikir ve kültür mektebi olan Ocağımız, Genel Merkezi ve şubeleri ile bir teşkilat ve ülkü birlikteliği içinde tarihî görevler ifa etmektedir. Kurulduğu 1912 yılı itibariyle Türk milletinin makûs talihini değiştirmek için verilen mücadelenin merkezi olan Türk Ocakları Türk milleti için bir vicdan, bir şuur ve bir irade hareketi başlatmıştır. Bu hareket bugüne kadar kararlılık ve hassasiyetle sürdürülmüş olup bundan sonra da aynı kararlılık ve azimle devam edecektir.



1912'de yayımlanan Türk Ocağı Esas Nizamnamesi'ne göre, Ocağın amacı, "Akvam-ı İslamiyenin (müslüman milletlerin) bir rükn-i mühimmi (önemli bir unsurui) olan Türklerin milli terbiye ve ilmi, içtimai, iktisadi seviyelerinin terakki ve i'lası (ilerlemesi ve yükseltilmesi) " idi. Türk Ocağının amacına ulaşmağa çalışırken "sırf milli ve içtimai bir vaziyette" kalacağı belirtilmekte, "Asla siyaset ile uğraşmayacak ve hiçbir vakit siyasi fırkalara hadim bulunmayacaktır" denilmekte idi. Türk Ocakları kuruluşundan bugüne kadar, dönemlerin şartlarını dikkate almak suretiyle, bu esasları gözeterek faaliyetlerini sürdürmektedir.


Yeni bir yüzyıla girerken değişen dünya şartlarında Türk Ocaklarına daha büyük görevler düşmektedir. Bu dönemdeki ülkümüzü 2011 Gerede toplantımızda Türklüğün ve insanlığın hizmetine yeni bir medeniyet tasavvurunu sunmak olarak ilan etmiştik. Gerçekten de Türk milliyetçileri, Ocağımızın merhum başkanlarından Osman Turan’ın ifadesiyle millî, İslamî ve insanî boyutlarıyla medeniyetimizi asrın idrakine yeniden söyletebilir, Türklüğe, İslam dünyasına ve insanlığa yeni bir ufuk açabilir.


Tekraren hatırlatırız ki, Türk Ocakları bugün Türkiye’de bin yıldır Anadolu mayasında karılan kardeşliği; Türk adının bu topraklarda yaşayan insanları etnik veya kabilevi köken ayırımı yapmadan kapsadığını ve ihtiva ettiğini savunuyor. Türk Ocaklarını ve milliyetçilik anlayışımızı etnikçilik veya kabile milliyetçiliği olarak suçlamak insaf ve izandan yoksun bir yaklaşımdır. Biz bu topraklarda yaşayan herkesi aziz Türk milletinin ferdi olarak görürüz. İnsanların kendilerini istedikleri gibi tanımlama hakkı vardır ancak anayasada milletin adını zikretmemek, adsız bir milletten bahsetmek ilmen de fikren de yanlıştır.



Bu gün de demokratik ve hürriyetçi bir anayasa konusunda görüşlerimiz açıktır. Ancak bunu yaparken Türk milletini bölecek, Türk devletinin vasfını bozacak girişimlere karşı olduğumuzu, tek milletin adının Türk milleti, tek bayrağın adının Türk bayrağı, tek vatanın adının Türkiye olduğunu söylüyoruz.” ifadelerini kullanmıştır.



Bakanlar Kurulunun 15.05.1954 tarih ve 4/3055 sayılı kararı ile “Amme menfaatine hadim (Kamu yararına çalışır) cemiyet” olarak kabul edilmiştir.













Editör: TE Bilişim