Şehir içi ve şehirlerarası otobüs kazalarının önlenmesi amacıyla düzenlenen sektör yetkilileri ve kurumlarla değerlendirme toplantısı, Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında yapıldı.

Toplantıya Vali Yılmaz Şimşek, Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Taciroğlu, İl Jandarma Komutanı J. Albay Garip Gümüş, ilgili kurum müdürleri ve seyahat firma yetkilileri ile sürücüler katıldılar.

Toplantının açılış konuşmasında trafikte otobüs şoförlerinin daha dikkatli olmasının ve kurallara riayet etmesinin kazaların azalması açısından son derece önemli olduğunu belirten Vali Şimşek, yaşanabilecek otobüs kazalarında can ve mal kaybının daha fazla olabildiğini bu konuda firma yetkilileri ve sürücülerimizin daha duyarlı olmaları gerektiğini söyledi.

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek toplantının açılış konuşmasında yaptığı açıklamalarda; “ İçişleri Bakanlığınca “Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi” uygulamaya konularak trafikte sürücü, yolcu ve yaya olarak yer alan insan unsurunun yaptığı kural ihlalleri ve neden olduğu trafik kazalarının önlenmesine yönelik kısa vadede yapılacaklarla ilgili güvenlik sistemi yaklaşımı benimsenmiş; kaza kaynaklı yaralanma ve ölümlerim en aza indirilmesi ve sosyo-ekonomik (iş gücü, zaman, maddi hasar, acil müdahale, kurtarma, tedavi rehabilitasyon, kazazede yakınlarının uğradığı maddi ve manevi zarar) yanı sıra bireyin, toplumsal hayatı ve kamu güvenliğini tehdit eden risklerin ortadan kaldırılması hedeflenmiştir” dedi.

Trafik kazaları ülkemizdeki önemli sorunlardan birisi olduğunu belirten Vali Şimşek; “Yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin kaza ülkemizde yaşanıyor. Bu kazaların 200 bini ölümlü veya yaralamalı. Meydana gelen kazalarda ölü sayısı yaklaşık 6 bin civarında ve yaralı sayısı da 300 bin civarında. Bu kazaların sebeplerinin başında sürücü hataları gelirken onu yaya ve yoldan kaynaklı kazalar takip ediyor. En çok kaza kaza yapan araçlarda ise ilk sırada otomobil, kamyonet, motosiklet ve minibüs olarak sıralanıyor. Bilindiği üzere otobüs kazaları meydana geldiği zaman can kaybı da söz konusu oluyor. Otobüs kazalarında çok can kayıpları yaşanıyor. Bu rakamlar göz önünde bulundurularak Trafik Güvenliği Uygulama Politikası Belgesi uygulamaya konulmuştur. Bu belgede alınacak tedbirler sıralanmış ve kaza nedenleriyle ölümler ve ciddi yaralanmaların en aza indirilmesi hedeflenmiştir. Bu belgede özellikle otobüslerle yapılan şehirlerarası ve şehir içi yolcu taşıma faaliyetlerinin güvenliğinin sağlanmasının ve bunun sürdürülebilir olmasının ilgili tüm paydaşların uyumlu ve sorumluluk anlayışı içerisinde hareket etmesi de mümkün olabileceğinden sorunların işbirliği ve koordinasyon içerisinde çözümlenmesine yönelik ilimizde paydaşlarla birlikte bir toplantı gerçekleştiriyoruz” dedi.

Vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde seyahat etmelerini sağlamak amacıyla trafik kazalarının oluşmasında önemli rol oynayan olumsuzluklara ayrıca dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Şimşek; “Kış şartlarına uygun lastik kullanılması, Şoförlerin yol, hava, trafik durumunun gerektirdiği şartlara uygun hızda seyretmeleri ve hız ihlali yapmamaları, Mevzuatın öngördüğü sayıda şoförü yolculuk esnasında araçta bulundurmaları. Kazaların temel nedeni olan yorgun/uykusuz araç kullanmanın önlenmesi, Firmaların sık sık şoför değiştirmemesi, çalışma sürelerinin kaydının tutulması. Seyahat süresince şoförlerin ve yolcuların emniyet kemeri takmaları ve bu yönde araç içinde gerekli uyarıların/kontrollerin yinelenmesi, Sürücü seçiminde titiz davranılması, uzun yol deneyimine ve güvenli sürüş bilgisine sahip şoförlerin çalıştırılması. Firmalarca sefer öncesinde veya haftada bir kez otobüslerin ve şoförlerin yeterliliklerinin kontrol edilmesi/gözlenmesi. Trafik güvenliğine yönelik kontrollerin aksatılmadan yapılması. Terminallerde ve güzergâh üzerinde araçların takograf, ışık, far, vb. teknik donanım ve ekipmanlarının denetlenmesi, Belirlenen alanlar dışında yolcu bindirme/indirme yapılmaması. Otobüs yangınlarını önleyici tedbirlerin alınmasına karar verilmiştir, Şoförlere bir takvim halinde Emniyet ve Belediye tarafından otogarda eğitim verilmesi. Bu nedenle, yolcu ve otobüslerin güvenliği açısından belirtilen tedbirlerin alınması büyük önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim