CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bazı TV kanallarında “Cumhuriyet Değerleri” ve “Atatürk’e yapılan hakaretleri, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Önergeye yanıt veren Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, son 5 yılda vatandaşlar tarafından RTÜK’e konuyla ilgili 11 bin 43 şikâyet ulaştığını, 3 TV kanalına da program durdurma, uyarı ve idari para cezası uygulandığını açıkladı.


CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Başbakan Binali Yıldırım’a yönelttiği yazılı soru önergesinde, “Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK), son 5 yıl içinde "Cumhuriyet Değerleri" ve "Atatürk'e Hakaret" konusunda kaç şikâyet başvurusu yapılmıştır? Aynı şikâyetler üzerinden kaç yayın kuruluşuna ne kadar ceza verilmiştir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.


Ömer Fethi Gürer’in Başbakan Binali Yıldırım’a yönelttiği soru önergesine Başbakan Yardımcısı Fikri Işık yanıt verdi.  Başbakan Yardımcısı Işık, "Cumhuriyet Değerleri ve Atatürk'e Hakaret" konusunda son 5 yıl içerisinde RTÜK’e ulaşan vatandaş bildirimi sayısının 11.043 olduğunu açıkladı.


Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, “Son 5 yıl içerisinde yayınlarında Atatürk hakkında hakaret, eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadelere yer vermeleri nedeniyle TV Net logolu medya hizmet sağlayıcıya idari para cezası ve 5 kez program durdurma, Akit TV logolu medya hizmet sağlayıcıya idari para cezası, Kanal A logolu medya hizmet sağlayıcıya 1 kez uyarı ve 2 de idari para cezası müeyyidesi uygulanmıştır” açıklamasında bulundu.


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda Cumhuriyet değerleri ve Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik olarak, TV kanallarında, sosyal medyada ve bazı basın yayın kuruluşlarında, düşüncesizce ifadeler kullanıldığını belirterek, “Bu durum, RTÜK’e yapılan şikâyet sayısındaki yoğunlukla da sabit görünüyor.  Bu kadar yoğun şikâyete rağmen, Son 5 yıl içinde sadece 3 TV kanalına çeşitli cezaların verilmiş olması ise düşündürücü geliyor” dedi.  Ömer Fethi Gürer, cezaların daha caydırıcı hale getirilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasının önemine de değindi.
Editör: TE Bilişim