Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, 'Metin Feyzioğlu ile anayasa değişikliğini konuşuyoruz' programı kapsamında Niğde’ye geldi.

Gün içerisinde Çiftlik ilçesi, Bozköy, Azatlı, Gölcük ve Konaklı beldelerinde vatandaşlar buluşan Feyzioğlu, Anayasa değişikliği ile ilgili vatandaşların merak ettiği soruları yanıtladı.

PROGRAMIN VİDEOLARI İÇİN TIKLAYIN



Feyzioğlu akşam ise Niğde Merkezde düzenlenen programda Sinan Oğan’a yapılan saldırı sonrası MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamasına tepki gösterdi. Feyzioğlu, ‘‘MHP Genel başkanı kaba kuvvetle, akılsızca, ilkelce, şiddet uygulayana ülkücü denmez. ’dedi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, konuşmasında şunları söyledi; "Devlet Bahçeli, 'Bir ülkücü başladığı bir işi yarım bırakmaz' açıklaması yaptı. Benim bildiğim ülkücü, vatan ülküsüyle yüreği çarpan, aklıyla vatanı seven insandır. Kaba kuvvetle akılsızca, ilkelce şiddet uygulayana ülkücü denmez. Olsa olsa birilerinin maşası denir. Ben sayın genel başkanın bu cümlesini maalesef kanunlara itaatsizlik, tahrik, teşvik suç işlemeye ya da suç teşkil edecek bir hareketi genel olarak övmek şeklinde yorumluyorum. Umarım üzülmüştür söylediği bu sözden çünkü bu iş, kötü bir yere gidiyor. " dedi. Feyzioğlu, Sinan Oğan'a yapılan saldırıdan sonra MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin yanlış bir söz ettiğini vurgulayarak, "Umarım üzülmüştür söylediği bu sözden çünkü bu iş, kötü bir yere gidiyor. 'Bir ülkücü başladığı bir işi yarım bırakmaz' dedi. Benim bildiğim ülkücü, vatan ülküsüyle yüreği çarpan, aklıyla vatanı seven insandır. Kaba kuvvetle akılsızca, ilkelce şiddet uygulayana ülkücü denmez. Olsa olsa birilerinin maşası denir. Ben sayın genel başkanın bu cümlesini maalesef kanunlara itaatsizlik, tahrik, teşvik suç işlemeye ya da suç teşkil edecek bir hareketi genel olarak övmek şeklinde yorumluyorum. Çok talihsiz bir açıklamadır. Siyasetin, bölmek yerine kucaklaştırmak zorunluluğu vardır. Özellikle böyle kritik süreçlerde." şeklinde konuştu.

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ve Gaziantep Bağımsız Milletvekili Ümit Özdağ'ın, referandum öncesi ’hayır’ kampanyası için gittikleri Mersin'in Silifke İlçesi’nde, çirkin bir saldırıya uğradıklarını ifade eden Feyzioğlu, şunları kaydetti: "Kalabalık bir grup talimatla toplantı yapmak üzere gittikleri salonu bastılar. Neden, çünkü gerçeklerden korkuyorlardı. Fikirden korkuyorlardı, fikirleri yoktu, sadece kaba kuvvetleri vardı. Halaçoğlu'nun ve Özdağ'ın fikirlerine karşı fikri olmayan, neyi savunduklarını bile bilmeyen zavallılar sadece kaba kuvvete dayanarak, seviyesiz, kalleş, ilkel bir eylem yaptılar. İlkem bir suç işlediler ve seviyelerini gösterdiler. Oysa ülkücü camianın seviyesi bu değildir. Ülkücü camianın seviyesi ve ülküsü bu olamaz."


BİR GECEDE EYALETLER KURULABİLİR
Feyzioğlu, Anayasa değişikliği teklifinin, devlet başkanına tek başına eyalet benzeri kamu tüzel kişilikleri oluşturma yetkisi verdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Kimin tarafından yazılıp birilerinin eline verildiğini bilmiyorum ama bu Anayasa değişikliği, başkana kimseye danışmadan tek başına vilayetleri birleştirip, bölge birlikleri adıyla eyalet kurma yetkisi veriyor. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartına koyduğumuz çekinceleri, başkan kendi başına kaldırabilir. Bu çekinceler kaldırılırsa iller veya kurulacak olursa bölge birlikleri kendi polis teşkilatlarını oluşturabilirler. Dolayısıyla başkan bir gecede Türkiye'nin belli bir bölgesinde veya tamamında eyaletler kurabilir.”
 
YA BU YETKİLER CUMHURBAŞKANI’NIN YAVERİNE GEÇSEYDİ?
Bütün yetkileri başkanın aldığı bir Türkiye’nin artık eskisi gibi anayasal bir demokrasiye sahip olamayacağını kaydeden Feyzioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
“Yarın bu yetkileri kimin kullanacağını kimse bilmiyor. A kişisi kullanmaz da B kişisi kullanırsa ne olacak? Veya devlet başkanı rahatsızlandığında yerine vekalet eden kişi kullanırsa? Seçilmemiş bir başkan yardımcısının başkana vekalet ettiği sırada Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartına koyulan çekinceleri kaldırma yetkisi var, eyalet kurma yetkisi var. Örneğin, Cumhurbaşkanımızın iki yıl boyunca sanırım en yakınında bulunan ve şimdi kripto FETÖ’cü olmaktan yargılanan baş yaveri, başkan yardımcısı olarak tayin edilseydi ne olurdu? Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm gücünü, birikimini, direncini bir kişinin şahsına indirgemek bu ülkeye ve bu millete büyük haksızlık.
 
Bu değişiklik şimdi milletimizin önüne getirildi. O zaman bizim görevimiz küresel güçlerin isteklerinin değil Türk Milleti’nin menfaatlerinin gereği olarak sandıktan Hayır’ı çıkarmaktır. Bizler Türkiye’nin bölünmesine ‘Hayır’ diyoruz. Bu bir parti meselesi değil. Bu tamamıyla çocuklarımızın geleceği ile ilgili.”
 
Editör: TE Bilişim