Bor İlçesi Gökbez Köyü’nde ikamet eden 45 yaşındaki 3 çocuk babası Ahmet Erbil isimli vatandaş Dikmen mevkisinde bulunan deden kalma tarlasını sürmeye başladı. Tarlada bir süre çalışan Erbil, pulluğa taş takılınca traktöründen inerek kaya parçasını kaldırmaya çalıştı. Oldukça büyük olan taş parçasını kaldıran Erbil, taşın altında birkaç kat deriye sarılan bir kitap buldu.
 
Deriyi büyük bir merakla açan Ahmet Erbil, paketin içerisinden Kur’an-ı Kerim çıkınca, kitabı büyük bir özenle muhafaza altına aldı. Yaptığı araştırmanın ardından kitabı Konya’da bulunan Bölge Yazma Eserler Kütüphanesine telsi etme kararı aldı. Bor’da gazetecilik yapan akrabası İsmet Ünver ile birlikte Konya’ya gelen Erbil, Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin’in yanına gelerek tarlasından çıkan tarihi el yazması kitabı teslim etti.
 
Kitabı inceleyen Müze Müdürü Bekir Şahin el yazması Kur’an-ı Kerim’in iki asra yakın bir tarihi olduğunu ederek, “Kitap halk tipi el yazması bir eser. Maddi değerinden ziyade manevi değeri çok yüksek bir eser. Eksiksiz olan kitap, cilt, tezhip ve hat açısından nadide örneği olan bir eser, 18. yüzyıl özelliklerini taşıyor. Yıllarca toprak altında kalmasına rağmen deriye sarılması nedeniyle hiçbir şekilde bozulmayan eser bizim arşivimizin en güzel yerinde koruma altına alınacak” dedi.
 
Aynı gün Konya Pirebi Mahallesinde bir çöplükte çok sayıda eski eser bulan Mehmet Çelik isimli duyarlı bir vatandaşın da 12 adet eseri kendilerine teslim ettiklerini ifade eden Şahin, “Böyle duyarlı vatandaşlarımız sayesinde tarihimizin birer simgesi olan eserler geri kazanılıyor. Niğde Bor ilçesinden böyle değerli bir eseri bularak bize teslim eden Ahmet Erbil’e ve çöplükte bulduğu değerli eserli bizlere teslim eden Mehmet Çelik isimli arkadaşlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
Kitabı layık olduğu yere teslim etmekten büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Ahmet Erbil ise konuşmasında, “tarla dedemden kalan bir arazi. Yıllardır burada bir takım eserlerin bulunduğunu söylerlerdi. Tarlayı sürerken pulluğa takılan bir taşın altından böylesine değerli bir eserin çıkacağını tahmin edemezdim. Ama bulduğum tarihi eserin olması gereken yere teslim etmem beni ayrıca mutlu etti” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim